Kun astuu sisälle helmikuussa 2020 avatun Kamu-päiväkodin ovesta, ei voi olla ihastelematta. Avarissa tiloissa riittää värikkäitä yksityiskohtia, kuten Helsingin Maalariammattikoulun opiskelijoiden käden jälkeä olevat eläinaiheiset seinämaalaukset. Tiloissa on rauhallinen tunnelma – 45:lle lapselle suunniteltua päiväkotia on tarkoitus täyttää pikkuhiljaa, koska pehmeä lasku halutaan niin lapsille, perheille kuin Kamun työntekijöillekin.

Yritysidea sai alkunsa kesällä 2017, kun toinen Kamun pääosakkaista, työterveyspsykologi Johanna Vilmi, oli juoksulenkillä. Vilmin esikoinen oli aloittanut saman vuoden alkupuolella Helsingin kaupungin päiväkodissa ja päivähoitoon liittyvät asiat pyörivät Vilmin mielessä paljon.

– Vanhemmat kulkevat päiväkodin kautta kahdesti päivässä ja se on iso osa pikkulapsiperheiden arkea. Päivähoidolla olisikin valtava potentiaali olla perheille arjen tukipilari ja myös kasvatuskumppani, Vilmi toteaa.

Lenkiltä kotiin palannut Vilmi laittoi yhdelle Kamu-kodin viidestä tulevasta osakkaasta viestin, jossa kertoi ideastaan ja totesi, että pitäisikö perustaa päiväkoti. Myöhemmin myös Vilmin kanssa samassa työpaikassa ollut työfysioterapeutti Katri Suomalainen innostui mukaan. Hän on paitsi Kamun toinen pääosakas, hän työskentelee Kamussa päiväkotiapulaisen ja kamu-kotihengettären roolissa.

Byrokratian selättäminen vaati sinnikkyyttä

Sopivien tilojen löytäminen uudelle päiväkodille ei ollutkaan helppo juttu. Vilmi ja Suomalainen kävivät läpi satoja tiloja ja neuvottelivat monista potentiaalisista. Ensin sopivalta vaikuttaneen tilan vuokraaminen kaatui monesti siihen, että niissä päivähoitotoiminnan aloittaminen olisi vaatinut niin isoa remonttia, ettei budjetti kestänyt. Oli huomioitava esimerkiksi tilan ilmastointi, vessojen määrä ja turvalliset ulkoilualueet. Lopulta sopiva tila löytyi Helsingin Pitäjänmäestä, mutta odotus- ja valmisteluaika poikkeuslupahakemuksineen, rakennuslupineen ja remontteineen antoi vielä odottaa toiminnan aloittamista.

– Kamun synnyttämisen ohella kävimme Johannan kanssa osa-aikatöissä. Vastassa on ollut paljon byrokratiaa, ja takapakkien selättäminen on vaatinut sinnikkyyttä. Nyt olo on kuitenkin onnellinen, on mahtavaa olla tässä tilanteessa, Suomalainen toteaa.

Helpompaa arkea perheille

Kamun arvoja ovat yhteistyö perheiden kanssa ja vanhempien arjen helpottaminen, ihan käytännössä. Kamu haluaa olla rohkea, suvaitsevainen ja kutsuu itseään kodinomaiseksi päiväkodiksi.

– Haluamme vähentää arjen stressiä ja syyllisyyttä vanhemmilta. Voimme vaikuttaa niihin pieniin asioihin, jotka toisinaan saavat arjessa isot mittakaavat. Jos kurahousujen remmi katkeaa, vaihdamme sen. Jos lapsen vaate likaantuu, pesemme sen, Vilmi toteaa.

Päiväkotiin on suunnitteilla erilaisia tapahtumia ja esimerkiksi parturi-kampaajan vierailu. Jos influenssarokote annetaan päiväkodissa, perheen ei tarvitse miettiä, milloin ehtiä neuvolaan.

Tarkoitus on myös lanseerata palveluja kotiin, kuten lastenhoitoa, siivousta ja ruoanlaittoapua. Hoitaja voi myös hakea lapsen kotoa tai viedä hänet päivän päätteeksi kotiin, kun vanhemmilla on aikatauluhaasteita.

– Haluamme alkaa tarjota palveluja, jotka antavat vanhemmille enemmän aikaa olla lastensa kanssa, Suomalainen toteaa.

Vilmi pohtii, että nykypäivähoidossa pohditaan vain lapsen päivää, eikä olla kiinnostuneita koko perheen arjesta, vaikka perheen arki on juuri se, joka vaikuttaa lapseen. Kun perhe voi hyvin, lapsi voi hyvin, ja koko kylä saa kasvattaa.

– Olemme kumpikin tehneet työterveyshuollossa vastaanottotyötä. Olemme nähneet väsyneitä vanhempia, joille päiväkodista kaikkine muistettavine asioineen on tullut lisästressi. Me Kamussa haluamme, että lasten vanhemmille tulee olo, että mitään hätää ei ole, me autamme ja hoidamme.

Kamu on kielirikasteinen päiväkoti, jossa käytetään myös englantia. Suunnitteilla on yhteistyö yritysten kanssa, joille tulee työntekijöitä ulkomailta.

– Usein ulkomaan komennusten ongelma ei ole se, että työntekijä ei viihtyisi, vaan se, että hänen perheensä ei kotiudu. Voimme tarjota auttavan kätemme siinäkin asiassa ja tarjota ulkomaisille perheille luontevan yhteisön, Vilmi pohtii.

Tulevaisuudesta välittämistä

Paitsi ihmisen, myös maapallon hyvinvointi on yksi Kamun keskeisiä teemoja. Pedagogiikassa halutaan korostaa tulevaisuudesta välittämistä ja kestävää elämäntapaa. Ruokalista pyritään rakentamaan planetaarisen ruokavalion mukaisesti. Kestävä kehitys ja kierrätys näkyvät myös Kamun sisustamisessa.

– Vaatekaappi löytyi Tori.fi:stä, ja osa huonekaluista haettiin lakkautetusta päiväkodista. Lundian hyllyjä hankimme kierrätyskeskuksesta ja pianon saimme lahjoituksena, Suomalainen kertoo.

Kamu-kodin avajaisia juhlittiin helmikuussa. Sekä Suomalainen että Vilmi toteavat yhdestä suusta olevansa ylpeitä itsestään ja koko Kamu-tiimistä.

– Pintaan nousee jopa hämmentäviä onnellisuuden tunteita. Olemme tehneet paljon töitä, mutta tämä kaikki on ollut sen arvoista.

Lenkkipolulla saadusta ideasta on tullut nyt sekä Vilmin että Suomalaisen arkea, joka tulee vaikuttamaan myönteisesti monen lapsen ja heidän perheidensä elämään positiiviseen psykologiaan ja vahvuuspedagogiikkaan pohjautuvalla toiminnallaan.

– Monilla on pelkoja yrittäjyyttä ajatellen, ja toivomme, että voisimme Kamu-kodilla myös rohkaista ihmisiä toteuttamaan unelmiaan. Kamu-päiväkoti on elävä todiste siitä, että kun tekee sisukkaasti ja uskoo omaan ideaansa, kaikki on mahdollista.

– Eihä se oo ku tehä, Suomalainen nauraa.