Yrittäjänä 1 tai 10 vuotta – miten yrityksen pyörittäminen on muuttunut?
Lisää aiheesta
Millaista yrittäjyys on vuoden, viiden vuoden ja reilun 10 vuoden päästä yrittäjänä aloittamisesta? Kolme yrittäjää kertoo.
Yrittäjäksi kasvaminen on oppimisprosessi. Minkälaisten asioiden kanssa painii tuore yrittäjä, viisi vuotta yrittäjänä toiminut tai yli 10 vuotta yritystoimintaa pyörittänyt yrittäjä?
Nea Hellman, Liikunnanilon olohuone, yrittäjänä vuoden
”Olen työskennellyt aiemmin hetken kampaajayrittäjänä, joten tiesin jo hieman, mitä yrittäjyys saattaa pitää sisällään. Myös isäni on yrittäjä. Kampaajantöiden ohessa aloin opiskella liikunta-alaa, tein hetken palkkatöitä, mutta lopulta yrittäjyys alkoi taas houkuttaa.
Juuri ennen koronaa perustin Liikunnanilon olohuoneen, ja vuokrasin 150 m2 liiketilan yhdessä isäni kanssa. Olin onnekas, että en joutunut ottamaan lainaa. Liiketilani huonekalut rahoitin säästöilläni, ostin paljon käytettynä ja liikuntavälineitä oli kertynyt jo sivutöissäni. Koronasta ajattelin, että se hellittää kesään mennessä. Toisin kävi.
Rahallisesti paras kuukauteni oli yrityksen ensimmäinen kuukausi, elokuu 2020. Ajattelin, että tulot kasvavat pikkuhiljaa, mutta homma alkoi mennä toisin päin. Sitkeästi yritykseni on pysynyt kuitenkin pystyssä ja olen siirtänyt liikunnanohjaamista nettiin.
Paikoin on hirvittänyt, miten selviän rahallisesti, ja mielialat ovat heitelleet. Välillä olo on ollut toiveikas, mutta jo seuraavana päivänä olen saattanut miettiä, miksi ryhdyin tähän, että korona-aika on kyllä maailman huonoin aika aloittaa uusi liikunta-alan bisnes. Mutta sitten, kun tapaan yrityksessäni yhdenkin asiakkaan, muistan, miksi teen tätä työtä. Haluan tarjota asiakkaille tilan, jossa he voivat liikkua rennosti ja pienissä ryhmissä. Panostan asiakkaisiini, tunnen heidät nimeltä ja tarjoan henkilökohtaista palvelua.
Koronasta huolimatta yrityksestäni on muodostunut sellainen, mistä haaveilinkin. Meillä on pienet ryhmät ja olkkarimainen fiilis. Normaaliaikana treenin jälkeen voi jäädä kahville ja juttelemaan. Tunnelma on lämmin. Samaa ovat todenneet asiakkaani, jotka ovat löytäneet luokseni pitkälti somen kautta. Aloin rakentaa Liikunnanilon olohuoneelle somea jo alkuvuodesta 2019. Minulle oli myös muodostunut asiakaskuntaa, koska olin jo ohjannut liikuntaa sivutoimisesti.
En ole verkkovalmennusten fani, mutta ymmärrän, että niitäkin on hyvä kehittää sen varalta, jos tulee uusia vastaavia tilanteita, ettei ryhmässä liikkuminen ole sallittua. Pienryhmät ovat ehdottomasti tulevaisuuden trendi liikunta-alalla.
Vertaistuki, sekä perheen ja ystävien tuki on kantanut minua eteenpäin ensimmäisenä yrittäjävuotenani. Kun tilanne helpottaa, ihmiset haluavat taas liikkua ryhmissä ja käyttää palveluja. Katson tulevaisuuteen valoisin mielin.”
Jenni Salminen, Nuppu Print Company, yrittäjänä 5 vuotta
”Viiden vuoden yrittäjyyden aikana olen oppinut asioita, joita en olisi aluksi edes kuvitellut tulevan eteen. On pitänyt perehtyä eri maiden tullikäytäntöihin ja eri standardien käyttölupiin, ja esimerkiksi hankkia lupa käyttää virallisia pesuohjemerkkejä.
Nuppu sai alkunsa siitä, että olin hurahtanut ompeluun, ja ompelin itselleni mekkoja kotimaisista kankaista. Ehdotin tuolloin graafikko Satu Kontiselle, jonka kanssa tein yhteisiä kirjaprojekteja silloisessa työssäni kustannustoimittajana, että hän alkaisi tehdä kuvituksistaan kankaita. Satu vastasi, että mikä ettei, jos selvitän, missä kankaita voi painaa. Googlasin asiaa seuraavan yön, ja aamulla olin löytänyt asiaan ratkaisun. Nuppu sai alkunsa.
Satu suunnittelee kuosit, ja minä vastaan muusta. Ennen koronaa kiersimme paljon messuilla, ja niiden lisäksi minun vastuullani ovat koko ajan olleet myynti, verkkokauppa, viestintä ja markkinointi. Nykyään meillä on neljä työntekijää. Alusta asti halusimme kasvaa, mutta kaltaiseni perfektionistin on ollut paikoin vaikeaa luottaa, että muutkin osaavat. Olen kyllä oppinut delegoimaan vuosien varrella.
Alusta asti kuosit ovat olleet meidän juttumme, ja niillähän voi kuvittaa vaikka mitä. Mallistossamme on koko ajan ollut kankaita ja paperituotteita. Valikoima on kaiken aikaa laajentunut, vaikka uusi tuote on aina iso rahallinen panostus, joka kasvattaa varaston arvoa, mikä taas lisää riskejä. Vaatii hieman hulluutta ja uskallusta ottaa uusi tuote myyntiin, vaikka ei tiedä, miten se menee kaupaksi.
Bisnesosaamiseni on kasvanut merkittävästi. Olen koulutukseltani suomen kielen maisteri sekä äidinkielen ja käsityön opettaja, enkä ole opiskellut mitään talouteen liittyvää. Olen tosin toiminut eri yhdistysten hallituksissa monissa tehtävissä, ja tottunut tekemään budjetteja ja laskemaan kannattavuutta. Isona apuna on ollut myös isäni, talousalan konkari. Aina oppii uutta ja tärkeintä on se, että viitsii laskea. Jos ei pääse plussalle, homma loppuu nopeasti.
Ennen koronaa 40 prosenttia liikevaihdosta tuli messuista, joita kiersimme viikonloppuisin. Kun tapahtumia ei ollut, piti keksiä jotain uutta. Business Finlandin kehittämisraha pelasti viime vuoden ja auttoi innovoimaan. Kolikon toisena puolena oli se, että ihmiset jäivät kotiin ja alkoivat ommella, jolloin verkkokauppa kasvoi voimakkaasti.
Viime kesäksi kehitimme kesäkiertueen. Kiersin pakettiautolla eli kangaskioskiautolla ympäri Suomea osan ajasta työntekijöidemme ja osan ajasta avomieheni kanssa. Olimme seitsemän viikkoa reissussa, ja kävimme yli sadalla paikkakunnalla aina Inaria myöten. Se oli myös minun ja avomieheni kesäloma, jota hän tosin ei lomaksi kutsunut. Tiedotimme somessa, missä olimme, ja kankaanostajat tulivat paikalle, saivat hypistellä kankaita ja näkivät värit livenä. Kiertue oli menestys.
Olen monien projektien nainen. Nupun lisäksi olen ollut järjestämässä esimerkiksi Ommel ry:n ompelufestareita, ja järjestän netissä kässämessuja yhdessä muiden yrittäjien kanssa. Kaikki mitä teen, on työtä, mutta samalla harrastukseni. Kun järjestän ompelufestareita, rakennan myös Nuppua, ja päinvastoin. Tekemäni tukee toistaan, ehkä se on onnistumisen salaisuus.”
Satu Sairanen, Viestintä- ja PR-toimisto Success Story Oy, yrittäjänä 10 + vuotta
”Olen yrittäjäsuvusta. Isäni totesi jo kauan ennen yrittäjyyttäni, että olet niin kova tekemään töitä, mikset perusta omaa. Haave kyti takaraivossa pitkään, ja syksyllä 2008 tuli olo, että oli pakko hypätä hyvästä päivätyöstä ja ryhtyä yrittäjäksi.
Samana vuonna maailmaan iski finanssikriisi. Vietin joitain hikisiä öitä miettien, teinkö oikean ratkaisun, vai oliko yrittäjäksi ryhtyminen juuri silloin typerää. Haasteellinen aika koitui kuitenkin edukseni – pieni, joustava ja kustannustehokas viestintätoimisto oli monelle yritykselle sopiva vaihtoehto näkyvyyden takaamiseksi.
Minulla on ollut alusta saakka paljon asiakkaita. Ensimmäiset vuodet tein todella paljon töitä, enkä oikein uskaltanut pitää lomaa. Pikkuhiljaa tasapaino töiden ja vapaan välille alkoi löytyä. Palkkasin työntekijän, kun asiakkuuksia alkoi olla liikaa yhden ihmisen hoidettavaksi.
Olen myös luonut laajan verkoston, jossa on alansa ammattilaisia, kuten kääntäjä, graafikko ja tiedottaja, joita palkkaan apuun tarvittaessa. Ei tarvitse pärjätä yksin, eikä aina kannatakaan tehdä kaikkea itse. Isommat haasteet yrittäjyydessä ovat usein arkisia. Läppäri hajoaa tai puhelinliittymä pitäisi kilpailuttaa. Joskus niitäkin hommia on pakko ratkoa, vaikka ne eivät vie päätyötä eteenpäin.
Suurin onnistumiseni on se, että yritykseni on toiminut kannattavasti kaikki nämä vuodet. Olen onnekas, että uusia asiakkaita on tullut aiempien tehtyjen töiden ja suositusten pohjalta. Monet ovat olleet asiakkaitani jo vuosia. Vaikka olemme pieni toimisto, meillä on myös isoja kansainvälisiä brändejä asiakkaina. Kun saamme ulkomailta brändin päämajasta kiitoksia, tulee fiilis, että olemme tehneet asiat oikein. Asiakkaat arvostavat nopeaa, asiantuntevaa ja ystävällistä palvelua. Kun tekee työt parhaansa mukaan, se vie eteenpäin.
Koronavuodesta 2020 selvisin varsin hyvin. Media-ala on ollut pitkään murroksessa, ja olen jo vuosia tottunut sopeutumaan uusiin tilanteisiin. Tällä alalla on turha luoda viiden vuoden strategiaa, vaan sen sijaan pitää olla valmis kokeilemaan ja luomaan uutta nopeasti. Itseä pitää kouluttaa jatkuvasti ja miettiä, mitä vielä voisi asiakkaille tarjota. Olen oppinut sietämään epävarmuutta, ja se on oikeastaan välttämätön taito yrittäjänä työskennellessä. Myös tuntosarvien pitää olla pystyssä kaiken aikaa.”
OP:lta löydät sopivat rahoitusratkaisut yrityksesi elinkaaren kaikkiin vaiheisiin.