Idea italialaista artesaanijäätelöä myyvästä jäätelöbaarista sai alkunsa, kun Tiina Karhu lomaili siskonsa kanssa vuosia sitten Etelä-Amerikassa. Jäätelöön aina intohimoisesti suhtautunut Karhu ihaili katujen varsilla sijainneita pieniä intiimejä kahviloita ja viihtyisiä jäätelöbaareja.

– Aloimme pohtia, miksi Helsingistä ei löydy vastaavanlaisia paikkoja. Tuli ajatus siitä, että olisi kiva ruveta tekemään itsekin jäätelöä. Siitä ajatus lähti hiljalleen rakentumaan.

Karhulla ei ollut aikaisempaa taustaa ravintola-alalta, mutta italialainen ruokakulttuuri ja etenkin jäätelö olivat aina vetäneet häntä aina puoleensa.

– Minulle tuoreus on se tärkein juttu jäätelössä. Kun jäätelö on tehty samana päivänä, se maistuu ihan erilaiselta kuin tavallinen pakastinjäätelö.

Kun Karhu oli matkalla Roomassa, hän tutustui tulevaan mieheensä ja yhtiökumppaniinsa Valerio Ventiin. Vaikka ajatus yhteisyrityksestä tuntui alussa kaukaiselta, idea omasta jäätelöbaarista alkoi konkretisoitua ajan kuluessa. Suostuttelun jälkeen Karhu onnistui houkuttelemaan miehensä mukaan yritykseen.

– Mieheni ajatteli ensin toimivansa ainoastaan investoijana, eikä niinkään jäätelöntekijänä. Nyt se menee kuitenkin niin, että hän tekee pääsääntöisesti kaikki jäätelöt ja on täysipäiväisesti mukana yrityksen toiminnassa.

Ideasta toteutukseen

Matka ideasta jäätelöbaarin avaamiseen kesti noin kaksi vuotta. Karhun mukaan vaikeinta oli löytää sellainen tila, joka olisi mahdollisimman toimiva sekä tuotannon että myynnin kannalta.

– Haimme sopivaa tilaa Helsingin keskustasta, mutta emme halunneet kauppakeskuksiin. Lopulta saimme paikan Teurastamolta, jossa toimi siihen aikaan ainoastaan muutama yritys. Silloin pelotti, että voiko tässä paikassa saada varmasti tarpeeksi myyntiä. Olemme kuitenkin olleet hyvin tyytyväisiä.

Jädelino Helsingin Teurastamolla

Tiinan ja Valerion täytyi opetella artesaanijäätelön tekeminen lähes nollista. Pariskunta kävi opissa italialaisen jäätelömestari Paolo Scafatin laboratoriossa ja kehitteli reseptejä suomalaiseen makuun sopiviksi.

– Italiassakin on monentasoisia jäätelöntekijöitä, mutta Scafati on Abruzzon, eli mieheni kotiseudun yksi parhaista tekijöistä. Kysyimme häntä opettajaksi, sillä hän on tehnyt jäätelöä 30 vuotta ja opettanut aikaisemmin muun muassa Australiassa, Karhu kertoo.

Scafatin jäätelöntekokurssilla pariskunta oppi perustiedot artesaanijäätelön valmistuksesta.

– Alkuun se oli pitkälti kemiaa, sillä raaka-aineiden suhteet on tärkeää saada oikeanlaisiksi. Ei se jäätelöntekokurssi ollut niin hauskaa, kuin mitä olisi voinut kuvitella. Sieltä saimme kuitenkin reseptit ja nyt mieheni pääsääntöisesti testailee makuja ja muokkaa reseptejä entistäkin paremmiksi.

Yrityksen kasvu ei ole itsetarkoitus

Tiinan ja Valerion lisäksi Jädelinolla on töissä tällä hetkellä kuusi kesätyöntekijää. Jäätelöbaarin perustajat eivät unelmoi niinkään yrityksensä kasvattamisesta, vaan haluavat jatkossakin panostaa ensisijaisesti tuotteiden laatuun.

– Meille kasvu ei ole ollut koskaan itsetarkoitus. Toisaalta asiakasmäärät kyllä kasvavat, kun yrityksen tunnettavuus paranee. Saamme nytkin melkein päivittäin uusia asiakkaita, Karhu toteaa.

Jädelinon työntekijöitä Helsingin Teurastamolla

Sana maukkaasta jäätelöstä leviää tehokkaasti kaupunkilaisten keskuudessa. Siksi Jädelinon ei ole tarvinnut panostaa markkinointiin juuri lainkaan.

– Emme markkinoi yritystä oikeastaan ollenkaan. Helsingin kaupungin Tukkutori markkinoi jonkin verran meidän ja koko Teurastamon puolesta. Olemme luottaneet siihen, että tieto hyvästä jäätelöstä leviää kyllä suusta suuhun.

Yrityksessä riittäisi potentiaalia skaalata toimintaa isommaksi, mutta ainakin toistaiseksi tekijät ovat tyytyväisiä nykyiseen toimintamalliin.

– Olemme miettineet sitä, että yrityksen kasvaessa jäätelöiden laatu ei välttämättä pysyisi enää yhtä hyvänä. Nyt mieheni tekee jäätelöt pääsääntöisesti yksin ja hän pystyy sen vuoksi varmistamaan tuotteiden laadun.

Toiminnan laajentaminen tulevaisuudessa ei kuitenkaan ole poissuljettua.

– Jos jossain vaiheessa haasteet alkavat tuntua liian pieniltä, niin sitten saatamme miettiä jotain uutta. Nyt meillä on kuitenkin menossa jo viides vuosi tällä systeemillä.

Asiakkaiden toiveet Jädelinon tuotteiden paremmasta saatavuudesta saavat tekijät ajoittain miettimään yrityksen kasvattamista.

– Sijaintimme Helsingin keskustan ulkopuolella asettaa omat haasteensa toiminnallemme. Muualla asuvat ihmiset kysyvät usein, että voisiko jäätelöä saada myös muualta, ettei heidän tarvitsisi aina ajella tänne saakka.

Tuoreus ja laatu edellä

Jädelinon tekijät varmistavat tuoreuden valmistamalla jäätelöä joka päivä itse. Tuotteissa käytettävät raaka-aineet ovat olennainen osa Jädelinon menestystarinaa.

– Meille on hyvin tärkeää se, ettemme käytä mitään teollisia tai teennäisiä aineita, vaan aina alkuperäisiä ja hyvälaatuisia raaka-aineita.

Jädelino valmistaa jäätelönsä itse

Laadukkaisiin raaka-aineisiin panostaminen ei ole yrityksen kannalta edullisin ratkaisu, mutta Karhu pitää sitä yhtenä Jädelinon tärkeimmistä kilpailuvalteista.

– Emme niin sanotusti mene halvimman kautta, vaan osa raaka-aineistamme on hyvinkin arvokkaita. Esimerkiksi Bronten pistaasi on hyvälaatuista pistaasia ja se myös tuntuu hinnassa.

Jädelinon suosikkituote on kerännyt asiakkaiden keskuudessa paljon kiitosta.

– Pistaasi on ollut alusta alkaen suosituin jäätelömme, eikä se tunnu menettävän asemaansa. Lisäksi se palkittiin tämän vuoden Jäätelö- ja suklaakarnevaalilla Vuoden gelatona ja Vuoden vegaanijäätelönä, Karhu iloitsee.

Kausivaihtelut tuovat jäätelöbaarin pitämiseen omat haasteensa. Vaikka suomalaiset syövät jäätelöä ympäri vuoden, talviaikaan ihmiset hakevat jäätelönsä pääsääntöisesti kaupasta.

– Olimme ensimmäisen talven kokonaan auki, mutta totesimme silloin, että talvella on parempi levätä ja tehdä pitkää päivää sitten kesällä. Kyllä se on kesäkauden 3-4 kuukautta, jolloin myynti on selvästi vilkkainta.

OP tarjoaa ratkaisuja niin aloitteleville kuin kokeneillekin yrittäjille. Tutustu OPn tarjontaan!