Kotimaisen käsityön vaaliminen on LA-Laukkuaseman yrittäjälle Anne-Marie Niemelälle sydämenasia. Yrityksen tuotteet valmistuvat Sastamalassa ja sen lähialueilla, jossa on vahvat laukkujen valmistamisen perinteet.

– Kun olin lapsi, tätä seutua tituleerattiin laukkulaaksoksi. Aikoinaan tuotantoa oli enemmän kuin nyt, ja osaaminen periytyi isältä pojalle. Lama-aikaan nuoret kuitenkin lähtivät opiskelemaan ja hakemaan töitä muualta, Niemelä kertoo.

Hän on kolmannen polven laukkuyrittäjä. Myös hänen isovanhemmillaan ja isällään on omat laukkualan yrityksensä.

LA-Laukkuaseman omistaja Niemelästä tuli vuonna 2016 yrityskaupan seurauksena.

– Olin irtautunut edellisestä työstä henkilökohtaisista syistä ja hain, mitä tekisin seuraavaksi. Olin miettinyt, etten ikinä ala yrittäjäksi enkä laukkualalle. Kun kuulin yrityksestä, kiinnostuin kuitenkin sen kotimaisuudesta sekä mahdollisuudesta työllistää muita ja olla itseni pomo.

Kilpailutilanne mietitytti ennakkoon. Niemelä sanoo tuonnin etenkin Kiinasta olevan iso peikko. Hänellä oli kuitenkin vahva tunne, että kotimaiselle laukkuyritykselle on kysyntää. Kaikki eteni lopulta nopeasti ja kaupat solmittiin.

– Kotimaisuus on ollut pitkän aikaa hyvässä nosteessa. Se näkyy myös meillä. Kiinnostus tuotteitamme kohtaan kasvaa koko ajan varsinkin nuorten keskuudessa.

Aidosti kotimainen

Yritys on toiminut nyt 20 vuotta. Niemelä on uudistanut ja päivittänyt toimintaa omannäköisekseen. Vanhasta ovat jäljellä kotimaisuus ja yhteistyö ompelijoiden kanssa.

Kaikki LA-Laukkuaseman suunnittelu- ja valmistustyö tapahtuu Suomessa, mikä alkaa olla harvinaista. Niemelä aikoo pitää tästä kiinni myös jatkossa. Vain materiaalit tulevat muun muassa Italiasta.

Yrittäjä toivoo, että kuluttajien olisi helpompi tunnistaa, milloin tuote on valmistettu kokonaan Suomessa. Hän ajaa tuote-edustajansa kanssa ajatusta, että valmistusmaa merkittäisiin aina läpinäkyvästi jokaiseen kotimaiseen tuotteeseen.

– Silloin asiakas ei ainakaan kokisi itseään huijatuksi. Työpaikkojen pitäminen Suomessa vaatii ostovoimaa. Uskon, että valmistusmaan läpinäkyvyys auttaisi myös siinä.

LA-Laukkuaseman laukut valmistuvat noin kymmenen pitkäaikaisen kumppaniompelijan käsissä. He tekevät töitä omilla toiminimillään kotiompelimoissaan.

Niemelä kehuu ompelijoiden osaamista ja kädentaitoja. Heistä osa on itseoppineita ja monet ovat tehneet laukkuja koko ikänsä.

– Ompelijat ovat kultaakin arvokkaampia. Yritykseni toiminta ei pyörisi ilman heidän joustavuuttaan.

Kädentaidot katoavat

Viimeisen vuoden aikana laukkuja on valmistunut runsaat 5 500 kappaletta. Tuotteita myydään muun muassa Sokos-tavarataloissa, Keskon Citymarketeissa, Carlson-tavarataloketjussa sekä yksittäisissä kenkä- ja laukkuliikkeissä. Lisäksi yrityksellä on oma verkkokauppa.

LA-Laukkuaseman liikevaihto liikkuu 150 000 euron tuntumassa. Niemelä kertoo niin liikevaihdon kuin kateosuuden olleen kasvussa kesäkuussa päättyneellä tilikaudella.

Kasvava kysyntä ilahduttaa yrittäjää mutta herättää samalla huolta valmistuskapasiteetin riittämisestä. Etenkin, kun haaveena on myydä tuotteita jonakin päivänä myös Suomen ulkopuolella.

Niemelä pitää ompelijoiden hankintaa liiketoiminnan kannalta suurimpana ongelmana.

– Ompelijoiden kädentaito on hyvin katoavaa. Nuoret eivät tunnu niin innostuvan siitä, eikä Suomessa ole koulutusta laukkujen valmistukseen.

Kaikkea ei kannata valmistaa

Niemelä suunnittelee tuotteet yhdessä ompelijoiden kanssa. Myös asiakkailta tulevia ideoita kuunnellaan.

Yrittäjä kuvailee laukkumerkin tyyliä klassiseksi ja pelkistetyksi. Tavoitteena on, että tuotteet kestävät aikaa ja tyylivaihteluita. Ylimääräisten rimpsujen karsiminen auttaa myös pitämään hinnat kohtuullisina.

Vaikka kotimaisuutta arvostetaan ja sille on kysyntää, Niemelä tietää, että hinta nousee toisinaan kynnyskysymykseksi. Kotimaisten laukkujen suurin kustannus tulee työstä. Tästä syystä LA-Laukkuasema esimerkiksi luopui lompakoiden valmistamisesta.

– Lompakoiden hinta nousi liian kalliiksi suhteessa tuotteen kokoon. Monen on hankala ymmärtää, että materiaali on vain murto-osa kustannuksesta. Tekeminen vaatii aikaa.

Niemelä haluaa oikoa käsitystä, että tuotteen koko määräisi sen hinnan. Asia ei ole niin yksinkertainen. Pieni laukku saattaa esimerkiksi sisältää enemmän taskuja, jolloin se voi olla isoa hintavampi.

Asiakas on yleensä sitä helpompi vakuuttaa, mitä enemmän tietoa hänelle voi antaa.

– Monesti ostopäätös siirtyy meidän tuotteeseen, kun pääsen kertomaan, että laukkumme ovat sataprosenttisesti kotimaista käsityötä.

Oletpa aloitteleva tai kokenut yrittäjä, OP:lta löydät ratkaisut yrityksesi liiketoimintaan. Haluamme tukea yrityksesi toimintaa kaikissa tilanteissa. Tutustu palveluihimme.