Karoliina Keskikallio on vasta 20-vuotias, mutta yrittäjänä jo monessa sopassa keitetty. Lapin Tervolassa kasvanut Keskikallio perusti ensimmäisen 4H-yrityksensä vain 13-vuotiaana. 4H-yritys antaa nuorille mahdollisuuden kokeilla pienimuotoista yrittäjyyttä turvallisesti ja ohjatusti.

– Pistimme muutaman muun tytön kanssa pystyyn kesäkahvilan, josta myimme leipomiamme kakkuja ja mehua.

Kokemus oli niin hauska, että Keskikallio alkoi tehdä 4H-yrityksen kautta satunnaisia kakkutilauksia ja pitopalvelutöitä koulunkäyntinsä ohella. Myös unelma omasta kahvilasta jäi kytemään.

17-vuotiaana Keskikallio muutti ammattilukioon Rovaniemelle, mutta jäi alaikäisenä ilman kesätyöpaikkaa. Aiemman kokemuksensa rohkaisemana hän päätti perustaa kesäkahvilan. Tilan saaminen oli kovan työn takana, mutta oikea paikka löytyi lopulta kaupungin liikennepuistosta, jonne tilattiin osin kahvilaa varten rakennuskontti.

– Muistaakseni perustin kahvilan kahden viikon varoitusajalla, joten ihan hirveän tarkkaan en ehtinyt suunnitella kaikkea. Onneksi se kesä oli aurinkoinen, ja myynti sujui hyvin.

Lisää kierroksia kahvilatoimintaan

Keskikallion mukaan konttikahvila oli sopivan pehmeä alku kahvilatoiminnalle, sillä hän toteutti sen yhdessä Rovaniemen nuorisopalveluiden kanssa. Kaupunki hoiti esimerkiksi tarvittavat luvat ja maksoi kontin vuokran.

Vähitellen Keskikallio kuitenkin lisäsi itselleen haasteita. Seuraavaksi kesäksi hän avasi koirakahvilan rovaniemeläiseen ostoskeskukseen. Samalla Keskikallio siirtyi 4H-yritystoiminnasta omaan toiminimeen, ja maksoi nyt tilasta itse vuokraa.

– Idea tuli siitä, ettei Rovaniemellä vielä juuri ollut kahviloita, jonne sai tuoda koiran. Meillä oli myös myynnissä esimerkiksi herkkuja ja tarvikkeita koirille.

Kesä 2018 oli yrittämisen kannalta välivuosi, sillä silloin Keskikallio hankki pitkään haaveilemansa koiran. Kesällä 2019 hän avasi jälleen Makijaa-nimisen kesäkahvilan – tällä kertaa unelmatila ostoskeskus Revontulesta löytyi helposti, sillä yrittäjän edelliset näytöt vakuuttivat vuokranantajan.

Makijaa-kesäkahvilassa oli nyt myös ensimmäistä kertaa mukana ulkopuolinen työntekijä. Keskikallio sanoo, että koska yritystoiminta on kehittynyt joka kesä askel kerrallaan, siihen liittyvä vastuu tai riskit eivät ole koskaan tuntuneet liian painavilta.

– Koirakahvilan tein vielä sillä asenteella, etten yritä maksimoida tuottoa vaan haluan sen kokemuksen. Tänä vuonna tiesin, että haluan laskea kannattavuuden paljon tarkemmin, koska olin vastuussa myös toisen ihmisen palkasta.

Tapahtumat ja markkinointi kahvilan vahvuuksia

Jokainen kahvilakesä on opettanut Keskikalliolle jotain uutta yrittäjyydestä. Alkuaikoina hänellä kului paljon aikaa toiminnan organisoimiseen sekä esimerkiksi budjetoinnin ja kirjanpidon harjoitteluun. Kokemuksen karttuessa katse on siirtynyt eri asioihin.

– Rovaniemellä alkaa olla jo paljon kahviloita, joten on tärkeää erottautua joukosta. Siksi panostin viime kesänä erityisesti erilaisiin tapahtumiin, Keskikallio kertoo.

Revontulen Makijaa-kahvilassa järjestettiin esimerkiksi hyvinvointi-ilta, keikkoja ja koirahierontapäivä, jonka tuotot lahjoitettiin hyväntekeväisyyteen. Tapahtumia myös markkinoitiin voimakkaasti sosiaalisessa mediassa.

– Viimeistään nyt ymmärsin, miten isossa roolissa markkinointi on. Jos haluaa näkyä, pitää tehdä todella paljon sisältöä esimerkiksi Facebookiin ja Instagramiin.

Keskikallio kertoo hyödyntäneensä sosiaalista mediaa esimerkiksi leipomusten tuotannon ja myynnin ennakoinnissa. Kokemuksen kautta hän on oppinut, millaisilla kuvilla, alennuksilla ja teksteillä kakut saadaan liikkumaan oikeina päivinä.

– Se on tosi palkitseva tunne, kun ihmiset tulevat kysymään vaikka meidän mangokakkuamme juuri silloin, kun olen toivonutkin.

Yrittäjäksi matalalla kynnyksellä

Vuonna 2019 Keskikallio valmistui ammattilukiosta ylioppilaaksi ja liikuntaneuvojaksi. Pian sen jälkeen hän päätti yhdessä miehensä kanssa toteuttaa pitkäaikaisen unelman: pariskunta muutti väliaikaisesti Ylläkselle lumilautailemaan, kelkkailemaan ja nauttimaan luonnosta. Talven yli Keskikallio tekee töitä paikallisessa hiihtokeskuksessa.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun olen jollekulle muulle töissä!

Vaikka yrittäjyys on hetkeksi jäähyllä, Keskikallio uskoo palavaansa sen pariin tulevaisuudessa. Erityisesti johtamisen ja markkinoinnin opinnot kiinnostavat, samoin liikunta- ja matkailualan yhdistäminen.

– Minussa taitaa olla sitä kuuluisaa yrittäjäverta, koska en näe itseäni oikeastaan tekemässä mitään muuta.

Tähän mennessä parhaat yrittämiseen liittyvät kokemukset ovat Keskikallion mukaan olleet hetkiä, jolloin hän on tajunnut inspiroivansa myös muita kokeilemaan ja tekemään. Useampi asiakas on tullut juttelemaan kesäkahvilan pitäjälle ja halunnut kertoa, että tekisi itse mielellään jotain samanlaista.

Monet ovat myös ihmetelleet, mistä nuori nainen on saanut tarpeeksi pesämunaa esimerkiksi kahvilan sisustukseen ja muihin investointeihin. Heille Keskikallio kertoo, että on löytänyt kesäkahviloihinsa kaiken tarvittavan sisustuksen kirpputoreilta ja kierrätysryhmistä. Hän on myös tehnyt yhteistyötä isompien yritysten kanssa, joilta on saanut lahjoituksina tiettyjä keittiövarusteita.

Kesän päättyessä Keskikallio on laittanut kalusteet takaisin kiertoon.

– Olen mielelläni esimerkki sellaisesta matalan kynnyksen yrittämisestä. Toiminnan ei tarvitse heti olla suurta, tärkeintä on aloittaminen.

Oletpa aloitteleva tai kokenut yrittäjä, OP:lta löydät ratkaisut yrityksesi liiketoimintaan. Haluamme tukea yrityksesi toimintaa kaikissa tilanteissa.