”Harrastuksesta tuli vahingossa ammatti” – Kausiyrittäjän suurimmat haasteet ovat työntekijöiden rekrytointi ja lupa-asiat
Lisää aiheesta
Rakkaus lajiin ja sen yhteisöllisyyteen sai Juuso Tilaéuksen ryhtymään yrittäjäksi.
Juuso Tilaéus sai vaihto-oppilasvuonna ajatuksen yrityksen perustamisesta, vaikkei hänen koskaan pitänyt ryhtyä yrittäjäksi.
Vuonna 2010 Tilaéuksen ollessa Espanjassa vaihdossa hän hurahti leijasurffaukseen ja lajin ympärillä olevaan yhteisöllisyyteen.
– Aloin pohtia, miten tämän saman meiningin voisi tuoda Suomeen.
Tilaéus on valmistunut konetekniikan diplomi-insinööriksi pääaineenaan teollinen talous sekä hydraulinen automatiikka. Vuonna 2012 hän perusti muutaman ystävänsä kanssa osakeyhtiön, joka keskittyi leijalautailukurssien järjestämiseen ja lajin välineiden maahantuontiin.
– Huomasimme, että sää teki leijalautailukurssien järjestämisestä haastavaa, joten laajensimme toimintaamme muihin vesiurheilulajeihin, Tilaéus kertoo.
Vuonna 2017 Tilaéus avasi Espoon Keilaniemeen ensimmäisen Vesiurheilukeskus Laguunin toimipisteen. Tilaéus on yrityksen toimitusjohtaja ja hän vastaa sen operatiivisesta toiminnasta yhdessä yhtiökumppaneidensa kanssa.
Keilaniemen Laguunin toiminta lähti kehittymään kaapelilla toimivan wakeboarding-radan ja laiturikompleksin ympärille. Vähitellen mukaan tuli muita aktiviteetteja, kuten kelluva vesipuisto.
– Suomessa ei tuolloin ollut paikkaa, jossa eri vesiurheilulajit ja aktiviteetit kohtaisivat tällä tavalla. Meillä ei ole suoranaisia kilpailijoita, koska emme kilpaile huvipuistojen tai vesipuistojen kanssa. Meillä on Suomen paras lajiosaaminen.
Tällä hetkellä Laguunilla on elämysliikuntakeskuksia Keilaniemen lisäksi Hietaniemessä ja tänä kesänä uusi piste avattiin Mustikkamaalle.
Kasvua viidestä työntekijästä viiteenkymmeneen
Ensimmäisenä kesänä Tilaéus painoi pitkää päivää – päivisin laiturilla, yöt sähköpostien parissa. Tuolloin yrityksessä oli yhteensä viisi työntekijää, nyt työntekijöitä on kesäkauden aikana jo yli 50. Myös liikevaihto on kasvanut alun 250 000 eurosta noin miljoonaan euroon.
– Minulla on sellainen asenne, että joko tehdään tai sitten ei tehdä ollenkaan. Harrastuksesta tuli vahingossa ammatti, Tilaéus naurahtaa.
Vesiurheilukeskuksen perustaminen ei tapahtunut sormia napsauttamalla. Toiminnan aloittaminen edellytti investointeja ja lupa-asioita. Esimerkiksi tänä kesänä aukeavan Mustikkamaan toimipisteen perustamiseen liittyvät keskustelut aloitettiin jo vuonna 2019, mutta kaupunkien hitaat lupaprosessit viivästyttivät avaamista.
– Yritystoimintamme on koko ajan kasvanut, ja haluaisimme laajentaa nopeammin, mutta lupa-asiat laahaavat perässä. Tällä hetkellä odottelemme lupapäätöstä Keilaniemen toimipisteen laajentamista varten.
Yrityksellä on tavoitteena tehdä toiminnasta ympärivuotista.
– Muutamana talvena Keilaniemessä oli vuokrattavissa sauna, josta pääsi avantoon. Espoon toimipisteemme konseptia on tultu katsomaan muun muassa Dubaista asti. Pitää kuitenkin muistaa, että se, mikä toimii Suomessa, ei välttämättä toimi Dubaissa.
Kausiyrittäjyys edellyttää systemaattista suunnittelutyötä
Yrittäjästatuksen ja rahan tienaamisen sijaan Tilaéukselle tärkeämpää on intohimoinen tekemisen meininki. Vaikka yritys on perustettu rakkaudesta lajiin, kausiyrittäjyys edellyttää kovaa työtä ja huolellista suunnittelua.
– Joka kesä täytyy löytää ja perehdyttää uudet kausityöntekijät. Uusien työntekijöiden perehdyttäminen on kova homma, koska perehdytys sisältää kaiken muun lisäksi turvallisuuteen ja ihmisen pelastamiseen liittyviä asioita. Tänä vuonna meillä aloittaa 20 uutta työntekijää.
Myös toimipisteet vaativat jatkuvaa huoltamista ja sääolosuhteet tuovat omat haasteensa yrityksen pyörittämiseen.
– Laiturikompleksi on kuin merellä kelluva rahtilaiva, jota täytyy jatkuvasti korjata ja huoltaa.
Syksyllä toimintakauden päätyttyä 6–7 henkilön ydintiimi ryhtyy pienen hengähdystauon ja toimipisteiden purkamisen jälkeen valmistelemaan seuraavaa kautta.
Tilaéus kertoo, että kesän jälkeen yrityksen kassa aina pullistelee, kun taas keväällä kassavarat ovat huvenneet investointeihin ja laajennushankkeisiin. Tammikuussa alkaa aina seuraavan kauden työntekijöiden rekrytointi.
– Talvikaudella analysoimme edellisen kauden luvut ja teemme laskelmat tulevaa kautta varten. Käymme myös läpi seuraavan kesän tapahtumien ja ohjelmapalveluiden juoksutukset ja edistämme yhteisiä projekteja yhteistyökumppaneiden kanssa.