Mennyt talvikausi toi odotusten mukaan Lappiin kymmeniä tuhansia kiinalaisturisteja.

Rovaniemen hotelleissa he viettivät lähes 24 000 yötä kuumimpaan sesonkiaikaan, joulukuusta helmikuulle. Vielä vuotta aiemmin sama luku oli noin 13 000 hotelliyötä.

Paikallisten yrittäjien mukaan Lapin hotellin varauskirjat lupaavat kiinalaisturistien vyöryä myös ensi talveksi.

Aasialaisten vanavedessä myös muut kansainväliset turistit majoittuivat paljon edellisvuotta ahkerammin Pohjois-Suomessa. Esimerkiksi Rovaniemen majoitusliikkeissä yöpyi tammi- ja helmikuun aikana 23,3 prosenttia enemmän ulkomaalaisia kuin vuonna 2016.

Finavian tilastojen mukaan Lapin taika houkutteli tammi‒maaliskuussa Pohjois-Suomen lentokentille yli 125 000 kansainvälistä matkustajaa.

Tasapainoilua tutun ja vieraan välillä

Inarissa Erähotelli Nellimin yrittäjä Jouko Lappalainen on innoissaan siitä, että kiinalaisturistit ovat löytäneet tiensä Pohjois-Suomen perukoille. Lappalaisen mukaan talvikausi 2017 oli ensimmäinen, jolloin voidaan puhua kiinalaisten todellisesta ryntäyksestä heidän hotelliinsa. Kiinalaisiin oli kuitenkin osattu varautua monin tavoin.

‒ He ovat kiinnostuneita luonnosta, mutta haluavat lyhyempiä elämyksiä kuin esimerkiksi eurooppalaiset. Ei tarvitse tehdä päivän moottorikelkkasafaria, sillä lyhyt ajelu riittää.

Tavallisen aamupalan lisäksi tarjolla on oltava lämmintä vettä ja riisiä, Lappalainen neuvoo.

Santa's Hotelsin myyntijohtaja Jussi Perkkiön mukaan kiinalaiset taas toivovat kotoisan ruoan rinnalle myös suomalaisia makuja. Jos koti-ikävä yllättää, Rovaniemellä pääsee myös kiinalaiseen ravintolaan.

‒ Kaikki menee heidän ehdoillaan. Varsinkin nuoret ovat kokeilunhaluisia. Monilla ryhmillä on mukanaan englantia osaavia matkanjohtajia, joiden avulla kommunikointi on helppoa, Perkkiö lisää.

Vuosien työ palkittiin

Kun maailman suurimman verkkokauppajätti Alibaban tytäryhtiö Alltrip ilmoitti aloittavansa Lapin-matkojen myynnin, paikalliset matkailuyrittäjät tuulettivat. Näkymätöntä työtä oli tehty vuosia ja lopulta pitkät markkinointiyritykset palkittiin.

Entisestään Lapin kiinnostavuutta lisäsivät mainokset ja televisio-ohjelmat, joita näytettiin sadoille tuhansille kiinalaisille viime vuonna.

Paikallisille matkailu-, ravintola- ja palveluyrityksille kiinalaisten vyöry oli onnenpotku.

Visit Rovaniemen toimitusjohtajan Sanna Kärkkäisen mukaan seuraavana tavoitteena on sitouttaa kiinalaiset ja muut Aasian turistit ympärivuotisesti Lappiin.

Jussi Perkkiö on Kärkkäisen kanssa samoilla linjoilla.

‒ Esimerkiksi puhdas ilma ja yötön yö ovat vielä käyttämättömiä myyntivaltteja. Myös ruska-aika on upeaa, Perkkiö listaa.

Perkkiön ja Kärkkäisen mukaan rovaniemeläiset ja koko Lapin matkailubisnes ovat pitkäjänteisesti pyrkineet valtaamaan alaa Aasian markkinoilla. Kun aika oli otollinen, harva enää yllättyi.

‒ Meillä on käytössä kiinalaisia maksutapoja ja olemme vahvasti mukana heidän sosiaalisessa mediassaan, Kärkkäinen kuvailee.

Tärkeimpinä luonto, design ja muumit

Vaikka kaikilla mittareilla kiinalaiset ja muut kansainväliset turistit piristivät Lapin talvimatkailua, Matkailu- ja Ravintolapalvelut Ry:n toimitusjohtajan Timo Lapin mukaan tekemistä riittää vielä vuosiksi eteenpäin.

‒ Matkailuala on panostanut yhdessä Finnairin kanssa aasialaisten matkailijoiden houkuttelemiseksi Suomeen. Tulokset talvikaudelta ovat lupaavia ja potentiaalia on paljon, Lappi sanoo.

Luonnon lisäksi Suomella on paljon muitakin matkailijaa kiinnostavaa. Muumit ja kotimainen design houkuttelevat esimerkiksi japanilaisia turisteja Suomeen.

Markkinointi- ja myyntikanavien auettua Kiinaan, Lappi näkee merkitykselliseksi myös lentoliikenteen panostukset.

‒ Toivottavasti näkisimme lähitulevaisuudesta suoria lentoreittejä Aasiasta muuallekin Suomeen kuin Helsinkiin. Se lisäisi Suomen vetovoimaisuutta, hän summaa.