Kokin oivalluksesta sai alkunsa kiertotalousyritys: Olutpanimoiden sivutuotteena syntyvä mäski muuntuu falafeleiksi ja näkkäriksi
Lisää aiheesta
Juha Teerimäki sai idean mallasjäännöksen eli mäskin hyötykäytöstä olutharrastuksensa kautta. Mäskin mahdollisuuksiin ruokataloudessa ollaan nyt heräämässä ympäri maailmaa.
Viime kesästä lähtien helsinkiläiset ovat saattaneet maistella Juha Teerimäen valmistamia falafeleja ja hot dogeja. Falafelit saattavat näyttää melko tavanomaisilta, mutta niissä on salainen ainesosa: kiertomallas eli kuivattu ja jauhettu mäski, jota saadaan prosessoimalla oluentuotannon sivutuotetta mäskiä.
– Mäskissä on valtavasti potentiaalia raaka-aineena, Teerimäki intoilee.
Ensinnäkin mäski edustaa kiertotaloutta parhaimmillaan ja vähentää ruokahävikkiä. Sen käyttö ei lisää viljeltyä peltopinta-alaa eikä ruoan alkutuotantoa, vaan hyödyntää olutpanimoiden sivuvirtaan jäävän energian.
Lisäksi mäski sisältää runsaasti kuitua ja proteiinia ja rikastuttaa ruoan ravintoarvoja.
Ja tietysti todella tärkeää on se, että mallas maistuu hyvältä, Teerimäki lisää.
–Ihmisten makutottumukset ovat viime vuosina muuttuneet ja laajentuneet ja vahvat, oluiset maut vetoavat nyt kovasti.
Kaikki alkoi kotikeittiöstä
Kokkina työskennellessään Teerimäki näki, kuinka helposti ruokaa ja raaka-aineita heitetään hukkaan tai jätetään hyödyntämättä. Hän alkoi pohtia konkreettisia keinoja kestävämmälle ja eettisemmälle ruokataloudelle.
Mäskin käyttömahdollisuuksista Teerimäki kiinnostui oman olutharrastuksensa kautta. Kotikeittiön kokeilujen myötä hän huomasi, että mallasjäännös ja siitä valmistettava kiertomallas-jauho soveltui erinomaisesti esimerkiksi leipomiseen.
–Mäskistä on myös tehty paljon kansainvälistä tutkimusta, mutta sen käyttömahdollisuuksiin ihmisravintona ei ole kunnolla tartuttu.
Viime vuosina mäskiä hyödyntäviä ruokayrityksiä on perustettu muun muassa Uuteen-Seelantiin, Yhdysvaltoihin ja Ranskaan. Suomessa Teerimäen perustama Idealgrain Oy on kuitenkin tiettävästi ainut laatuaan – siitäkin huolimatta, että suomalainen kuluttaa olutta vuodessa keskimäärin 77 litraa, josta muodostuu noin 40 kiloa mallasjäännöstä.
Teerimäki aloitti maltailla rikastetun ruoan myynnin ruokapyörällä, koska se oli kätevä tapa tuoda asia ihmisten tietoisuuteen. Päätöksen jälkeen meni vain kolme päivää siihen, että ruokakojuksi muuntuva kolmipyörä oli hankittuna Teerimäen pihassa.
–Ruokapyörätoiminta ei vaadi erillisiä lupia tai vuokrapaikkoja kaupungilta, mikä oli suuri helpotus aloittaessa.
Kesällä Teerimäki kierteli pyöränsä kanssa erilaisissa kesätapahtumissa, talven aikana hän etsi lisää sopivia yhteistyöpanimoita. Tällä hetkellä Idealgrainin käyttämä mäski saadaan helsinkiläisiltä Etko Brewingiltä ja Ohrana Krouvi Panimolta.
Raaka-aineista kaikki irti
Kuten Teerimäki korostaa, mäskin hyödyntäminen ei suinkaan ole uusi keksintö. Viime vuosina sitä on käytetty enimmäkseen karjan rehuna ja bioenergian tuotannossa, mutta Suomessa esimerkiksi mäskileipää on tehty ennenkin.
Teerimäki ennustaa, että tulevaisuudessa raaka-aineiden huolellinen ja kekseliäs käyttö tulee kiinnostamaan yhä useampaa.
–Kierrätystä on tehty aina. Nyt siitä on tulossa erottautumiskeino ja liikemahdollisuus, Teerimäki kuvailee.
Omaa liikeideaansa Teerimäki on hionut Sitran kiertotalousyrittäjille suunnatussa kehitysohjelmassa. Yli sadan hakijan joukosta mukaan valittiin kymmenen yritystä, joiden ideoita kehitettiin kevään aikana pidemmälle.
–Itse keskityin asiakaskyselyiden ja palvelumuotoilun tekemiseen. Pohdin paljon sitä, mikä on yksinkertaisin ja paras tapa saada kiertomallas ihmisten saataville.
Palautteen perusteella Teerimäki on kehittänyt uusia tuotteita, kuten mallasnäkkärin ja suklaisen stout-cookien, joita hän toivoo saavansa pian myyntiin kivijalkakauppoihin ja pubeihin.
Kesän aikana Teerimäen voi taas bongata ruokapyöränsä kanssa muun muassa Helsinki Roosters -joukkueen kotipeleissä, olutfestivaaleilla ja Teurastamolla. Kiikarissa on kuitenkin jo seuraava, astetta suurempi tavoite:
–Haluaisin perustaa Suomen ensimmäisen kiertomallasleipomon ja mäskin prosessointilaitoksen.