Yrityskauppa on vaihtoehto niin aloittelevalle kuin pitkän linjan yrittäjälle. Finnveran aluepäällikkö Janne Koivuniemi myöntää, että moni jättää punnitsematta yrityskaupan mahdollisuuden. Yksi syy voi olla se, ettei yrityskaupasta tiedetä tarpeeksi.

Tässä Koivuniemen vinkit yrityskauppaa harkitsevalle ostajalle ja myyjälle.

Jos harkitset yrityksen ostamista…

Aina yritysideaa ei tarvitse keksiä itse, vaan valmiin liiketoiminnan voi myös ostaa. Tällöin aloittamista helpottaa se, että yrityksellä on jo esimerkiksi valmis liiketoimintamalli, kassavirta, asiakaskunta, brändi, tuotteet sekä palvelut.

Kaupan olevia yrityksiä voi etsiä muun muassa yrityskauppapalveluiden myynti-ilmoituksista. Joskus yritys voi löytyä sukulaisen, tuttavan tai työpaikan kautta ‒ väyliä on siis useita.

Monen haaveet valmiin liiketoiminnan ostamisesta tyssäävät kauppahintoihin, jotka saattavat tuntua korkeilta suhteessa omissa ajatuksissa pyörineisiin summiin. Yleensä ei ymmärretä, että pk-yritysten kaupoissa ulkopuolinen rahoitus on usein merkittävässä asemassa.

Koivuniemi rohkaisee ottamaan yhteyttä muiden asiantuntijoiden lisäksi omaan pankkiin tai vaikkapa Finnveraan, joilla on kokemusta yrityskauppojen rahoitusjärjestelyistä.

‒ Olen kohdannut paljon tapauksia, joissa yrityskaupasta kiinnostunut aliarvioi mahdollisuutensa ulkopuolisen rahoituksen järjestämiseen. Kun muut osa-alueet ovat kunnossa, pyritään löytämään myös sopiva rahoitusratkaisu, Koivuniemi selvittää.

Ennen kaupan solmimista ostajan on ymmärrettävä, mihin hän on pistämässä rahaa, ja mistä kauppahinta muodostuu.

Myös yrityksen haltuunottovaihe on tärkeä yrityskaupan onnistumisessa.

‒ Tutustu yrityksen toimintaan, dokumentoi tarvittava tieto ja tee suunnitelmat haltuunotosta.

Myös myyjän rooli ja sitoutuminen muutosvaiheeseen on syytä varmistaa. Toisinaan myyjä voi olla mukana yrityskaupan osarahoittajana, jolloin hänellä säilyy taloudellinen halu tukea jatkavan yrittäjän alkuvaihetta.

Jos harkitset yrityksen myymistä…

Yrityskauppaa ei tehdä yhdessä yössä. Vaikka prosessin loppukiri, eli sopivan ostajan löytyminen ja kauppojen solmiminen, kestää yleensä vajaan vuoden, ennakointi on aloitettava paljon aiemmin. Jopa vuosia ennen h-hetkeä. Joidenkin kohdalla henkinen kypsyttely voi viedä oman aikansa.

Mielenkiintoinen ja hyvässä kunnossa oleva yritys houkuttelee hyviä ostajia, jolloin kaupat yleensä syntyvät nopeammin ja kauppahinta voi olla korkeampi.

Myyjän kannattaa selvittää, onko yrityksessä toiminnallisia tai taloudellisia kehityskohteita. Joskus kyse voi olla liiketoiminnan yleisestä kehittämisestä, toisinaan erityyppisen dokumentaation tuottamisesta tai vaikkapa yrityksen taseen keventämisestä.

‒ Itse kävisin tässä vaiheessa alustavia keskusteluja yrityskauppamarkkinoita hyvin tuntevien asiantuntijoiden kanssa, jotta voisin hyödyntää heidän näkemyksiään, Koivuniemi vinkkaa.

Yrityskaupoissa asiantuntemusta vaatii esimerkiksi verotus ja juridiikka. Tilanteesta riippuen oikea neuvonantaja voi löytyä eri tahoilta – vaikkapa yritysvälittäjistä, juristeista tai tilitoimistosta.

Koivuniemen mukaan eri tahojen kanssa kannattaa käydä keskusteluja ja luoda sen kautta kuvaa, minkä asiantuntijan apu itselle on tarpeellisinta. Suuntaa ja vinkkejä etenemiseen voi kysyä vaikkapa pankista, Finnverasta, uusyrityskeskuksista tai alueellisista kehitysyhtiöistä.

Onnistuneen yrityskaupan edellytyksenä on myös, että yrittäjä höllää ajoissa lankoja käsissään.

– Monesti luopuva yrittäjä on ainut, joka tuntee yrityksen toiminnan perin pohjin. Etsi yrityksestäsi vastuuhenkilöt, joille jaat tietoa ja vastuuta. Näin varmistat sen, että myös hiljainen tieto siirtyy eteenpäin.

Koivuniemi tapaa toisinaan myös yrittäjiä, jotka harkitsevat yritystoiminnan lopettamista. Yrittäjän kannattaa kuitenkin lähteä liikkeelle siitä, että kaikessa yritystoiminnassa on jotakin myytävää.

Monesti yrityksestä luopuminen tuntuu vaikealta. Mahdollisesti pitkän yhteisen taipaleen jälkeen vahva tunneside on ymmärrettävää, Koivuniemi sanoo.

‒Eräs yrittäjä totesi joskus, että luopumisessa on kyse hieman samasta kuin lapsen aikuistumisessa. Jossain vaiheessa rooli muuttuu ja voi ylpeänä seurata sivusta, kuinka elämäntyö kehittyy ja pärjää, Koivuniemi kuvailee.

Tutustu OPn yrityskauppapalveluihin