Kun onnettomuuspaikalla osaa toimia oikein ensimmäisten minuuttien aikana, voi auttaa ratkaisevasti henkilöstö- ja kalustovahinkojen eliminoimisessa tai ehkäistä jopa ympäristökatastrofin.

Miten tulee siis menetellä, jos esimerkiksi säiliöauto kaatuu moottoritiellä tai tulee itse ensimmäisenä onnettomuuspaikalle, jossa raskas kalusto tukkii tien? Kokosimme viiden kohdan muistilistan:

1. Tee oikeat toimenpiteet

Ensimmäiset muutamat minuutit ovat kriittisiä onnettomuuden sattuessa. Kun toimit oikein onnettomuustilanteessa, autat itseäsi ja muita tielläliikkujia. Toimi onnettomuuspaikalla rauhallisesti ja harkitusti. Tee itsesi näkyväksi ja muu liikenne tietoiseksi onnettomuudesta.

Tee tilannearvio, mitä on tapahtunut. Tarkista onnettomuuden osallisena olevien henkilöiden ja kaluston tila. Soita lisäapua hätänumerosta 112.

2. Erikoisosaajat hinauspalvelusta

Falckin vuorokauden ympäri päivystävä hinaus- ja tiepalvelu on nopea tapa saada ammattilaiset auttamaan onnettomuuspaikalle. Falckin kehittämä raskaan kaluston pelastuspalvelu kokoaa yhden numeron (0100 2400) taakse pelastustehtäviin tarvittavat eri ammattiosaajat keskitetysti ja tehokkaasti. Näin onnettomuuspaikka saadaan otettua haltuun turvallisesti pelastustöitä varten. Erikoisosaamisensa ansiosta Falckin tarjoama palvelu vähentää viranomaisten kuormitusta ja nopeuttaa esimerkiksi kaatuneen säiliöauton kuorman tyhjennystä tai kaluston palauttamista takaisin ajokuntoon.

3. Vuorovaikutus on kaiken a ja o

Kun onnettomuuspaikalla osataan toimia yhdessä ja johdetusti, saadaan minimoitua riskejä, olipa kysymys henkilö- tai kalustovahingoista tai ympäristöön kohdistuvista vahingoista. Vastuullinen ammattiliikennöitsijä tietää, miten toimia turvallisesti onnettomuustilanteessa. Kyky toimia johdonmukaisesti onnettomuustilanteessa on keskeinen osa ammattikuljettajan oman työn sisältöä.

4. Kalusto takaisin käyttökuntoon

Tien tukkiva raskas kalusto aiheuttaa ruuhkaa muille tiellä liikkujille, mutta merkitsee samalla myös taloudellista tappiota kaluston omistajalle. Kaatuneen säiliöauton nostaminen takaisin ajokuntoon on osattava tehdä oikein, ettei sille aiheudu lisävaurioita. Tässä operaatiossa Falckin hinaus- ja tiepalvelu on tehokas kumppani.

5. Oikein toimimalla syntyy taloudellista hyötyä

Kun osaat toimia määrätietoisesti onnettomuustilanteessa, teet samalla ammattiosaamisesi näkyväksi ja saat aikaan suoraa taloudellista hyötyä. Jokainen menetetty minuutti maksaa niin onnettomuudessa mukana olevan rekan omistavalle kuljetusliikkeelle kuin muille tiellä liikkujille. Vakuutuskustannukset pienenevät, kun kuljetusliike saa ehjänä nostetun kaluston nopeammin takaisin käyttöön. Ammattimaisesti ja tehokkaasti toimimalla onnettomuuden aiheuttamat tappiot saadaan parhaimmissa tapauksissa minimoitua murto-osaan siihen verrattuna, jos ei tiedä, miten toimia onnettomuustilanteessa.

Vinkit antoivat OP:n riskipäällikkö Ari Rantamaa ja vakuutuspäällikkö Petri Linna.

Lataa maksuton opas liikennevahinkopaikalle - ja varmista, että osaat toimia oikein!