Tarina kuulostaa varsin tutulta. Vuonna 1978 perustettu suomalainen vaateyritys Rockseri koki kultapäivänsä 80- ja 90-luvuilla, jolloin sen vaatebrändin R-Collectionin anorakkeja myytiin postimyyntikuvastoissa ja kivijalkakaupoissa ympäri Suomea.

Sitten tulivat internet ja kansainväliset halpaketjut. Liikevaihto kutistui monena vuonna, ja tulos kääntyi miinuksen puolelle. Pekka ja Marjo Saastamoisen perustama ja kahdestaan luotsaama perheyritys ei myöskään ollut varsinaisesti päivittänyt ilmettään vuosikausiin.

– Omistajapariskunta oli ikääntynyt ja brändi oli luonnollisesti ikääntynyt heidän mukanaan, kuvailee R-Collectionin nykyinen pääsuunnittelija Lilli Norio.

Monet perinteikkäät vaateyritykset ovat sulkeneet ovensa Suomessa, mutta Rockserin ja R-Collectionin tarina kääntyi uuteen suuntaan kuutisen vuotta sitten. Omistajapariskunta värväsi silloin vaatesuunnittelijaksi vastavalmistuneen Norion sekä poikansa Olli Saastamoisen Kajaaniin uudistamaan yritystä.

32-vuotias Norio ja 29-vuotias Saastamoinen tarttuivat haasteeseen ideoita pursuten ja intoa täynnä.

– Meillä oli aika selvä visio siitä, mitä piti tehdä, Saastamoinen kertoo nauraen.

Uudistus on pitkäjänteistä työtä

Aivan ensimmäiseksi vaatemallistoa karsittiin ja uudistettiin. Samalla koko brändin visuaalinen ilme myllättiin uuteen uskoon. Pekka ja Marjo Saastamoinen olivat tehneet lähes kaiken markkinoinnin itse, mutta nuorempi polvi ulkoisti töitä reippaalla kädellä graafikoille, kuvaajille, malleille ja PR-toimistolle.

– Olimme ja olemme yhä sitä mieltä, että paras lopputulos syntyy, kun jokaista juttua tekee ammattilainen, tiivistää Norio.

Parivaljakko panosti myös uudenlaiseen näkyvyyteen. R-Collection on tehnyt yhteistyötä muun muassa Bassoradion, Sideways- ja H2Ö-festivaalien sekä tunnettujen skeittareiden ja muusikoiden kanssa.

– Se on pitkäjänteistä työtä, joka ei välttämättä heti tuota tulosta, mutta voi poikia paljon hyviä uusia kontakteja tai näkyvyyttä, Olli Saastamoinen kuvailee.

Merkittävin muutos oli kuitenkin vaatteiden hinnoittelu. Saastamoinen ja Norio pitivät selvänä, että kilpailun alaspolkemia hintoja piti nostaa, jotta tuotanto voitaisiin pitää edes osittain Suomessa. R-Collectionin vaatteet ommellaan Virossa, mutta suunnittelun lisäksi kaavoitus, leikkaus, brodeeraus, painatus ja malliompelu tehdään perheen tehtaalla Kajaanissa. Kajaanissa on myös suuri osa yrityksen pitkäaikaisista työntekijöistä, joita on tällä hetkellä 15. Koko yritys myymälät mukaanlukien työllistää noin 35 henkilöä.

– Ihmiset haluavat aina tietää pelkästään sen, missä vaate on ommeltu, mutta myös sitä ennen on monta työvaihetta, jotka olemme halunneet pitää Suomessa, Norio sanoo.

Tutut anorakit ovat mukana myös R-Collectionin syksyn 2018 mallistossa.

Tukea muutostyöhön

Hinnoittelusta ja monesta muusta asiasta käytiin ajoittain myös melkoista kädenvääntöä nuoremman ja vanhemman polven välillä. Pekka Saastamoinen on yhä yhtiön toimitusjohtaja.

– Eihän se helppoa ollut, kun kaksi nuorta ilmaantui tänne laittamaan kaikkea uusiksi, Norio muistelee.

Hänen mukaansa tilannetta helpotti se, että Olli pystyi tarvittaessa laukomaan näkemyksiään hyvinkin suoraan omille vanhemmilleen. Toisaalta Norio toi perheyritykseen arvokasta ulkopuolisen näkökulmaa.

– Saimme toinen toisistamme tukea muutostyöhön, Olli Saastamoinen sanoo nyt.

Yhtä mieltä kaikki olivat siitä, että jos yrityksen tarinalle haluttiin jatkoa, jotain oli tehtävä. Yhteistuumin mietittiin, mitä vanhasta haluttiin säilyttää ja vaalia.

– Ammennamme paljon Rockserin historiasta. Perinteiset anorakit ja pitkäikäiset tuotteet ovat yhä brändin ytimessä, Saastamoinen pohtii.

Uusi aluevaltaus konseptimyymälästä

Norio ja Saastamoinen uskoivat projektiinsa, mutta mitään takeita onnistumisesta ei ollut. Aluksi uudistustyö toi lähinnä lisäkuluja.

– Se oli todella stressaavaa aikaa, varsinkin kun budjetti oli pieni ja teimme yhä tappiota, Norio sanoo.

Viimeisen kahden vuoden aikana työ on kuitenkin alkanut kantaa hedelmää. R-Collectionin vaatteet ovat taas pop, ja vuonna 2016 Rockserin tulos oli ensimmäistä kertaa vuosiin plussalla.

Nyt tuttuja anorakkeja ja college-vaatteita myydään kivijalkamyymälöiden sijasta yhä enemmän netissä. Norio ja Saastamoinen myös etsivät jatkuvasti uusia jälleenmyyjiä sekä Suomesta että kansainvälisiltä markkinoilta.

Olli Saastamoinen ja Lilli Norio muuttivat perheyrityksen uudistuksen myötä talovanhukseen Kajaaniin.

Toimintaa on myös laajennettu aivan uuteen suuntaan. Joitakin vuosia sitten Norio ja Saastamoinen ostivat yhdessä Marjon ja Pekan kanssa Kajaanin toiseksi vanhimman rakennuksen, jota he remontoivat kaikessa hiljaisuudessa.

Nyt historiallisessa puurakennuksessa toimii kainuulaista lähiruokaa tarjoileva ravintola Anorakki ja R-Collectionin konseptimyymälä. Nykyisin seurustelevat Norio ja Saastamoinen asuvat yläkerrassa.

Inspiraatiota uudenlaiseen liiketoimintamalliin nuoret yrittäjät ovat saaneet muun muassa Berliinistä ja Amsterdamista.

– Olemme ylpeitä Kajaanista. Eivät tällaiset siistit jutut ole mikään isojen kaupunkien etuoikeus, Olli Saastamoinen napauttaa.

Tutustu OPn tarjoamiin yrittäjän palveluihin.