Korona-kevään lohduttomuus kääntyi kotimaanmatkailun osalta reilusti voiton puolelle menneenä kesänä.

-Kova kesä, summaa Kuopion Saanan toimitusjohtaja Jukka Savolainen.

Sauna-, spa- ja ravintolapalveluita tarjoava Saana veti kesällä ennätyksellisen paljon väkeä, vaikka ulkomaanturismi olikin täysin poikki. Vieraita saapui kuitenkin paljon niin lähialueilta kuin Etelä-Suomestakin.

-Kun kaikki muut ilmansuunnat olivat eteläsuomalaisilta kiinni, ei ollut muuta mahdollisuutta, kun lähteä pohjoiseen. Meillä kävi paljon ihmisiä Etelä-Suomesta, jotka eivät ole aiemmin käyneet tällä alueella kesäisin, vaan lähinnä talvisin Tahkolla. Saimme uutta asiakaskuntaa ja monet olivat yllättyneitä siitä, kuinka paljon kaikkea täällä tapahtuu kesäisin.

Savolainen ilahtui myös lähimatkailun lisääntymisestä.

-Muina kesinä täältäkin on lähdetty enemmän Linnanmäelle, Korkeasaareen, Särkänniemeen ja Naantaliin. Tänä kesänä tehtiin selvästi enemmän yhden päivän reissuja lähialueille. Tämä näkyi meilläkin selvästi.

-Lapsetkin viihtyvät paremmin matkoilla, kun tehdäänkin muutamien kymmenien kilometrien matkoja sen viiden tunnin autossa istumisen sijaan.

Savolainen toivoo, että sama ilmiö näkyy matkailussa tulevina vuosinakin. Hän kehottaa kotimaanmatkailijoita poikkeamaan totutuilta reiteiltä vähän sivummalle.

-Monet posottavat nelostietä suoraan Leville ja pysähtyvät kaksi kertaa huoltoasemalla. Kannattaa lähteä valtatieltä parikymmentä kilometriä sivuun, niin löytyy aivan uusi maailma, Savolainen sanoo ja kehuu esimerkiksi Tahkon maisemia ja mahdollisuuksia.

Savolaisen mielestä ei tarvitse lähteä Kreikkaankaan asti ihmettelemään, sillä Suomesta löytyy upeita matkailumahdollisuuksia. Hän iloitseekin, että ihmiset tuntuvat löytäneen esimerkiksi retkeilyn, jonka suosio on kasvanut valtavasti.

-Myös museoissa ja majoitustiloissa on tehty tänä kesänä ennätyksiä. Saamme olla todella tyytyväisiä tähän kesään ja toivoa, että ensi kesä on yhtä hyvä.

Kuopion Saanan toimitusjohtaja Jukka Savolainen toivoo, että ensi kesänä ihmiset suosivat yhä lähimatkailua.

Vaikean kevään jälkeen vilkas kesä

Lähimatkailu oli suosiossa Satakunnassakin. Pitkäjärven vapaa-aikakeskuksen yrittäjä Mika Lavonius kertoo yllättyneensä menestyksekkäästä kesästä. Keväällä näkymät olivat nimittäin synkemmät.

-Maaliskuun kolmastoista kaikki alkukesän kalenterivaraukset menivät nollille. Monet leirit ja catering-tilaukset peruuntuivat, ja ravintola joutui sulkemaan ovensa. Koko paikka piti laittaa kiinni ja lomauttaa henkilökunta. Kevät oli musertava, Mika Lavonius kertaa.

Kun rajoituksia alettiin purkaa, leirivarauksia alkoi taas tulla. Yksi rippileirikin Pitkäjärvellä päästiin järjestämään.

-Leirikeskus on niin pieni, että siellä on helppo sopia turvallisuusasioista. Ei ole sellaista ison paikan härdelliä.

Suurin onnistuminen koettiin Weranta-terassin suhteen. Pitkäjärven ranta veti helteillä niin paljon väkeä, että ryntäys näkyi ravintolassakin. Weranta teki myyntiennätyksiä.

-Terassilla ei ole koskaan ollut niin paljon väkeä, kuin silloin kun kesäkuun helteet alkoivat, vaikka asiakaspaikkoja oli pinta-alaan nähden rajoitetusti. Terassi on tilava ja järjestelimme pöydät niin, että turvavälit säilyivät.

Lavonius iloitsee, että ravintola sai myös paljon uusia asiakkaita, jotka eivät kenties olisi löytäneet Pitkäjärvelle ilman poikkeuksellista kesää.

-Monet lähtivät lähikaupungeista kuten Raumalta ja Porista tutkimaan uusia paikkoja lähialueilta ja löysivät paikalle.

Yrittäjä toivoo, että uudet asiakkaat löytävät jatkossakin paikalle ja että lähimatkailun suosio säilyy.

-Toivon, että ihmiset lähtevät jatkossakin pienemmille rannoille, etsivät lähialueiden pieniä helmiä ja pysyvät muutenkin kotimaassa. Suomi on hieno maa kiertää paikkoja, ei tarvitse lähteä mihinkään muualle.

Kokemäki kasvattanee jatkossa suosiotaan, kun yrittäjien tulevaisuudensuunnitelmat toteutuvat.

-Kehittelemme uusia aktiviteetteja lapsille tänne Pitkäjärvelle. Lisäksi Kokemäelle on rakentumassa Euroopan ympäristöystävällisin golfkenttä, Lavonius paljastaa.

Lavonius myöntää, että hän odotti kesästä paljon pahempaa, kuin millaiseksi se lopulta muodostui.

-Me selvisimme.

Kuopion Saana tarjoaa spa-, sauna- ja ravintolapalveluita.

Lue myös:

”Lensimme kuin lintu ikkunaan, ja liikevaihto putosi nollaan” – Kevät oli kova isku, mutta poikkeuskesä yllätti kotimaan matkailuyrittäjät

Artikkeli on osa Puhalletaan yhteen Suomeen -teemaa, jolla OP haluaa tukea yrityksiä poikkeustilanteen aikana, kiinnittää huomiota yritysten tärkeään merkitykseen yhteiskunnassa ja kannustaa muitakin toimimaan paikallisten yritysten puolesta. Tutustu teemasivuihin, jonne on koottu OP:n tukitoimet, helpotukset, ohjeet ja vinkit yrityksille.