Leipomo lähti mukaan einesbisnekseen – sattumalta syntynyt tuote nousi hitiksi
Lisää aiheesta
Leivon leipomon Boltsi-kaurasiemenpyörykät veivät yli satavuotiaan yrityksen einesten valmistuksen pariin. Tuotekehittely on säännöllinen osa yrityksen toimintaa.
Tuotekehittely on Leivon leipomossa suunnitelmallista, mutta joskus uutta syntyy sattuman kautta. Näin kävi leipomon kehittämille kaurasiemenpyöryköille.
Samankaltaisesta taikinasta valmistetaan jo kuivaleipää, ja leipomossa päätettiin testata, sopisiko se sämpylöiden tekoon.
– Koeleipuri kaivoi vanhan koneen varastosta, teki massan ja kokeili. Lopputulos oli pallukoita, jotka eivät todellakaan näyttäneet sämpylöiltä, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Harri Jaakkola.
Koeleipuri toi pyörylät palaveriin näytille ja esimerkiksi siitä, ettei massa sovi sämpylöihin. Eräs tiimin jäsen vei pyörykät kuitenkin kotiinsa ja kokeili syödä niitä kastikkeen kanssa. Lopputulos oli yllättävän hyvä.
– Silloin oivalsimme, että tämä ei ole leipä, vaan jotain ihan muuta.
Samaan aikaan auki oli haku Suomalainen menestysresepti -televisiosarjaan. Leipomo päätti ilmoittaa pyörykät mukaan. Ne myös valittiin ohjelmaan.
Tätä kautta yritys sai apua ja tukea pyöryköiden kehitykseen. Osallistuminen kannatti – resepti nimittäin voitti koko kisan.
Osa yritystoimintaa
Jaakkola kertoo, että määrätietoista tuotekehittelyä on tehty yrityksessä vuodesta 2015 lähtien. Tuolloin neljän perheleipomon valtakunnallinen yhteistyö päättyi, ja uusia ideoita oli alettava kehittää aktiivisemmin.
– Mietimme, mikä on se juttu, jolla erotumme muista samantyylisistä leipomoista. Silloin totesimme, että yksi iso tärkeä osa on tuotekehittely.
Yritys teki tuotekehittelystrategian eli päätti, miten tuotteita kehitellään. Ideoita aktivoiduttiin etsimään myös ulkomailta.
Keskeistä Jaakkolan mukaan on, että ideointiin varataan riittävästi resursseja eli aikaa, rahaa ja työvoimaa. Tämä täytyy huomioida myös budjettia tehdessä.
Tuotekehitystä yhteisvoimin
Joka kuukausi joukko Leivon leipomon työntekijöitä kokoontuu yhteen ja antaa ideoiden liitää. Yhteisenä päämääränä on kehittää uusia tuotteita ja parannella jo olemassa olevaa tuotevalikoimaa.
– Kyseessä ei ole vain koeleipureiden tai tuotantopäällikön tapaaminen, vaan siihen osallistuu hyvin laajasti myös myynnin ja tuotannon osaajia.
Näissä tapaamisissa syntyy uusia ideoita, joita kehitetään aluksi pienemmissä tiimeissä. Tämän jälkeen tiimit esittelevät projektejaan koko sadan hengen joukolle.
Parhaimmat oivallukset etenevät jatkoon ja mahdollisesti tuotantoon. Jaakkola kertoo, että uuden tuotteen kehitys ideasta kuluttajien saataville vie nopeimmillaan 5–6 kuukautta.
Näkyviä tuloksia
Leivon leipomossa tuotekehittelyn tulokset ovat olleet hyviä. Projekteja käsitellään vuodessa sata, ja niistä päätyy kaupan hyllylle noin 15–20.
– Tällä hetkellä myydyimmästä kymmenestä tuotteesta viisi on tullut markkinoille vuonna 2015 aloittamamme ideoinnin jälkeen.
Jaakkola muistuttaa, että osa tuotekehityksestä on myös olemassa olevien tuotteiden parantelua. Vuosittain leipomossa kehitetäänkin useita tuotteita muodon, painon, pakkauksen sekä raaka-aineiden osalta.
Kuuntele asiakkaita
Uudet tuotteet saavat pontta monella eri tavalla. Leipäsektorin aukot, kuluttajien toiveet ja trendit ohjaavat uuden tuotantoa.
– Osa työtämme on, että meillä on iso kartta, johon leipäsegmentti on paloiteltu. Analysoimme, löytyykö sieltä segmenttejä, joissa meillä ei ole tarjontaa. Saattaa myös olla, ettei siellä ole enää kilpailijalla tarjontaa.
Kilpailija on esimerkiksi saattanut lopettaa jonkin tuotteen valmistuksen. Se voi toimia ponnahduslautana uuden tuotteen kehittämiselle.
Myös trendit ohjaavat kehitystoimintaa. Esimerkiksi terveysnäkökulma otetaan joissain tuotteissa vahvasti huomioon. Kaikessa kehitystyössä mennään kuitenkin maku edellä.
– Kuuntelemme myös paljon kaupan alan osaajia ja asiakkailta tulevia palautteita. Aika usein niissä on yhteneväisyyttä, että olisi kysyntää tietyntyyppiselle tuotteelle.
Einesbisnekseen
Palataan vielä sattumalta syntyneisiin kaurasiemenpyöryköihin.
Niiden myynti käynnistyi elokuussa, ja alku on ollut vauhdikas. Jaakkola arvioi, että kiinnostusta on osaltaan herättänyt se, että leipomo on lähtenyt täysin pois omalta tontiltaan.
– Monet leipomoalan kollegat ovat sanoneet, että on hieno juttu, kun tekee tuollaista. Nähdään, että me leipurit osaamme muutakin kuin pitkon vääntämistä.
Jaakkolan mukaan onnistuminen ja uusi aluevaltaus ovat vaatineet myös hyvän kumppanin. Leipomo valmistaa pyöryköiden massan itse ja toimittaa taikinan Lihajaloste Korpelaan.
Pyörykät valmistuvat siellä alihankintana. Kumppanilla oli valmiina myös kylmäkuljetusjakelu Suomen kauppoihin Hangosta Utsjoelle.
– Kartoitimme muitakin kumppaneita. Mutta aika nopeasti kävi ilmi, että meillä jutut kävivät yksiin. Heilläkin oli vahva usko tuotteeseen.
Jaakkola kertoo, että leipomo kehittelee parhaillaan uusia einespuolen tuotteita. Ydinbisnes säilyy kuitenkin yhä leivässä.