Luomuyrittäjä Tiina elää arvojensa mukaan: Yritys yhdistää hevoset, ekologisen majatalon ja kirjanpitopalvelut
Tiina Ahlqvist laajensi yritystään rakentamalla luomu- ja hevostilalleen majatalon ekologisin periaattein. Edes osittainen työkyvyttömyyseläke ei häntä lannista, sillä halu palvella ja keksiä uutta on vahva. Omiin innovaatioihin kuuluu muun muassa hevosen lantaa hyödyntävä lämmöntalteenottojärjestelmä.
Jos et osaa, opettele! Etsi tietoa. Sen yrittäjä Tiina Ahlqvist oppi jo nuorena tyttönä ukiltaan, liikenneneuvos Emil Haloselta.
Ahlqvist syntyi yrittäjäsukuun, jossa työtä tehtiin koko ajan. Yrittäjyydestä tuli elämäntapa, jota Ahlqvist, 60, elää todeksi luomu- ja hevostila Pinewoodissa Mäntsälässä.
Ideoita pulppuaa tilan emännältä jatkuvasti, toteaa Tiina Ahlqvistin tytär Viivi Ahlqvist. Äiti on reilun 60 hehtaarin kokoisen tilan toimitusjohtaja ja vastuussa majatalon toiminnasta ja yrityksen taloudesta. Tytär on tilan pääomistaja ja vastuussa hevosista ja tallista, minkä lisäksi hänellä on päivätyö Helsingissä.
– Teimme sukupolvenvaihdoksen vuonna 2020, Viivi Ahlqvist kertoo.
Naisvetoisella tilalla on vaikuttanut kolmaskin sukupolvi, Tiina Ahlqvistin äiti. Hän asuu luomutilan kupeessa keltaisessa omakotitalossa. Entinen toimitusjohtaja ja ekonomi on auttanut jälkipolveaan monin tavoin vuosien varrella.
Viivi Ahlqvist muistuttaa, että kaikki tilan rakennukset – omakotitalo, vierastalo Pinewood Guesthouse ja hevostalli – ovat Tiina Ahlqvistin rakennuttamia. Tytär on ilmeisen ylpeä äitinsä voimannäytöstä.
Ekologiset arvot yrityksen perustana
Tiina Ahlqvist ottaa tulijat vastaan vastikään rakennetussa majatalossa. Rappusilta voi astua suoraan metsään mustikka- ja puolukkamaille. Se on Ahlqvistille tärkeää, sillä hän haluaa tarjota lomanviettoon terveellisen ja ympäristöystävällisen kohteen maalaismaisessa miljöössä.
1980-luvulla Ahlqvist altistui homeelle asuessaan hometalossa. Ikävä kokemus sai hänet kiinnostumaan rakennustavasta, joka käyttäisi mahdollisimman ekologisia ja kestävän kehityksen mukaisia rakennusmateriaaleja. Jos hän itse halusi asua terveellisesti, moni muukin varmaan haluaisi, hän päätteli. Tuloksena syntyi ekologinen majatalo lähelle pääkaupunkiseutua Mäntsälän Saaren kylään.
– Rakentamisessa työllistimme monia yrittäjiä. Talon runko on innovatiivista Wave layered timber- eli WLT-aaltopuuta. Savilattian tekijä on Hollolasta ja sisäkaton verhouspaneelit on sahattu Kärkölässä, Tiina Ahlqvist kertoo.
Pinewood Guesthousen kantavassa puurungossa ei ole liimaa, seinissä on käytetty lämmöneristeenä olkea ja kosteudensäätelyssä savea, jotka ovat täysin biohajoavia. Savi on peräisin Virosta. Kylpyhuoneiden kaakelointi on toteutettu ilman silikonia. Ikkunalaudat, vessojen tasot ja saunan lauteet on valmistettu oman metsän haavasta. Savilattia on kyllästetty pellavaöljyllä.
Isossa tupakeittiössä katseen vangitsee ankkamaalauksista tunnetun taiteilijan Kaj Stenvallin maalaus Perunankuorija. Sisustus rönsyilee yksilöllisiä yksityiskohtia, esimerkiksi makuuhuoneeseen vievät vanhat, Eliel Saarisen suunnittelemat ovet ovat peräisin Helsingin rautatieaseman jäämistöstä. Tunnelma on kohdillaan, minkä matkailijat ja satunnaiset kävijät kertovat positiivisissa palautteissaan. Neljän makuuhuoneen majataloon mahtuu kerrallaan vain vähän vieraita, jolloin jokaisen tarpeet on mahdollista ottaa huomioon. Vieraiden viihtyminen on majatalon pitäjälle sydämenasia.
Hevosharrastuksesta monipuoliseksi yrittäjyydeksi
Majatalosta tilan emäntä siirtyy esittelemään hevostalleja. Häntä seuraa labradorinnoutaja Nemo, joka tottelee kiltisti emäntänsä pienintäkin sormenliikahdusta. Hevostalleissa on tilaa viidelletoista hevoselle ja sen myötä puuhaa joka ainoalle viikonpäivälle. Pinewood-tilan liiketoiminta sisältää majoitustoiminnan lisäksi ratsastuksen opetusta, kursseja sekä muun muassa tammojen siemennyspalvelua.
– Majatalon rakentaminen syntyi itse asiassa tarpeesta optimoida ajankäyttöä. Hevosten takia jonkun pitää olla tilalla koko ajan, mutta tallitoiminta ei pelkillä hoitohevosilla anna työtä koko päiväksi. Majatalon myötä pystymme tarjoamaan kurssitilaa erilaisille hevosalan tapahtumille ja saamme käytettyä työajan tehokkaammin, Tiina Ahlqvist taustoittaa.
Hevossosaamistaan Ahlqvist hyödyntää myös toisessa ammatissaan kirjanpitäjänä.
Tilalla varsotetaan sekä omia että vieraita hevosia.
– Varsat syntyvät meillä, ja ne myös hoidetaan meillä. Kun tamma varsoo, meillä on Viivin kanssa hereilläolovuorot. Varsa on saatava ulos nopeasti, muuten se kuolee.
Ahlqvist tuntee hevosbisneksen juurta jaksaen aloitettuaan ratsastuksen seitsemänvuotiaana. Harrastus on kasvanut vuosien saatossa monipuoliseksi ammatiksi ja yritykseksi. Osaamistaan hän hyödyntää toisessa ammatissaan kirjanpitäjänä. Hänen tilitoimistonsa asiakkaista iso osa toimii hevosalalla. Ahlqvist osaa neuvoa asiakaskuntaansa paremmin kuin moni muu, sillä asiakkaiden tilanteet ovat hevoskonkarille hyvin tuttuja.
Hevostalleissa oma lämmöntalteenottojärjestelmä
Pinewood Stablesin innovaatio on oma lämmöntalteenottojärjestelmä, joka perustuu hevosen lannan hyödyntämiseen. Järjestelmä oli osa Suomen hallituksen hevosen lannan hyötykäytön kärkihanketta vuosina 2016–2018. Jäljelle jäävän orgaanisen materiaalin tallinomistaja levittää lannoitteena ja maanparannusaineena omille pelloilleen, joilla se viljelee luomuheinää hevostensa ravinnoksi. Ylijäävää lantaa hyödyntää myös naapurin mansikkaviljelmä. Kompostilannan lämpöenergiaa liikenee majatalon lämmittämiseen.
Tallissa tuoksuu huumaavasti heinältä ja hevosilta. Hevoset kurottelevat päitään pilttuista, pääskyt lentelevät katonrajassa. Tiina Ahlqvist silmäilee asukkejaan levollisesti. Hevosen selkään hän nousee itse enää ani harvoin, mikä johtuu pari vuotta sitten puhjenneesta sairaudesta, vestibulaarineuroniitista eli tasapainoelimen toimintahäiriöstä johtuvasta kiertohuimauksesta. Sairauden vuoksi hän on osittaisella työkyvyttömyyseläkkeellä.
Yrittäjää sairaus ei lannista. Hän opettaa yhä ratsastusta ja huolehtii majatalon asukkaista. Uusia suunnitelmia hän tekee taloudellisten ja fyysisten kykyjensä mukaan. Yksi asia on varma.
– Haluan palvella ihmisiä, Tiina Ahlqvist summaa.