Luonnonkosmetiikkayritys Jolie panostaa sekä kivijalkaan että verkkokauppaan: ”Asiakaskohtaamiset auttavat myös verkossa palvelua”
Lisää aiheesta
Kun yhä suurempi osa vähittäismyynnistä siirtyy verkkoon, kivijalka voi pärjätä kilpailussa elämyksiä ja tapahtumia tarjoamalla. Oleellista on kivijalan ja verkkokaupan yhdistäminen toimivaksi kokonaisuudeksi.
Toistaiseksi koko maailman vähittäiskaupasta lähes 90 prosenttia tapahtuu kivijalkamyymälöissä. Verkkokauppa kuitenkin valtaa jatkuvasti lisää alaa, ja haastaa myös kivijalkayrittäjiä uudenlaiseen ja aiempaa kansainvälisempään kilpailuun.
Miltä kivijalan tulevaisuus näyttää, ja millä tekijöillä se voi pärjätä digitalisaation asettamissa muutospaineissa?
Selvää on ainakin se, että tulevaisuudessa ainoastaan kivijalassa toimivat yritykset tulevat olemaan harvemmassa, pohtii Molla Jelkänen, yksi laadukasta luonnonkosmetiikkaa myyvän Jolien perustajista. Kyse on pitkälti siitä, kuinka yhdistää kivijalka ja verkkokauppa toisiaan täydentäväksi kokonaisuudeksi.
– Kyllä me uskomme kivijalkaan – se on meille myös tärkeä ikkuna verkkokauppaan, Jelkänen sanoo.
Kivijalka täydentää verkon brändäystä
Jolie aloitti toimintansa vuonna 2012 verkkokauppana, mutta ensimmäinen kivijalkamyymälä perustettiin jo samana vuonna Helsingin Punavuoreen. Sittemmin yritys on avannut Helsinkiin myös spa-hoitolan ja toisen myymälän Kämp Gardeniin kaupungin ydinkeskustaan. Lisäksi Jolien tuotemerkeillä on myyntipiste tavaratalo Stockmannilla, ja se välittää omia tuotteitaan jälleenmyyjille.
Viime vuosina yrityksen tuotteiden kysyntä ja liikevaihto ovat kasvaneet vauhdikkaasti. Jelkänen paljastaa, että Jolien seuraava kivijalkakokonaisuus aukeaa Helsinkiin jo kesällä 2019.
– Myyntimme jakautuu tällä hetkellä karkeasti niin, että verkkokaupasta, kivijalasta ja jälleenmyyjiltä tulee kustakin noin kolmannes, hän kuvailee.
Kaupallisia synergioita kivijalan ja verkkomyynnin välillä luodaan muun muassa samanaikaisilla kampanjoilla. Monelle on kosmetiikkaa ostaessa tärkeää, että tuotteen voi halutessaan käydä testaamassa myymälässä.
– Oleellista on, että verkkokauppa ja sen sisällöt antavat mahdollisimman paljon tietoa tuotteista. Kivijalan asiakaskohtaamisista saatava palaute ja huomiot auttavat siinä, miten voimme palvella ja brändätä verkossa.
Monet Jolien verkkokaupassa asioivat noutavat mielellään ostoksensa kivijalasta. Yksi tulevaisuuden mahdollisuus on kääntää asetelma toisin päin:
– Maailmalla monet kivijalat ovat muuntumassa showroomeiksi, joista tuotteita toimitetaan suoraan kotiin ympäri maailmaa. Olemme harkinneet tätäkin mallia, vaikka se toimiikin ehkä paremmin vaikka vaatteille ja sisustustuotteille kuin kosmetiikalle.
Sijainti ratkaisee yhä
Kannattavan kivijalkaliikkeen rakentamisessa pätee Jelkäsen mukaan yhä vanha totuus: sijainti ratkaisee.
– Erityisesti Helsingin ydinkeskustan neliöt ovat kalliita, joten toimivan liikkeen suunnittelu vaatii tarkkaavaisuutta kustannusten suhteen.
Usein kivijalan merkitys rakentuu monesta tekijästä. Jolien ensimmäinen kivijalka sijaitsee Punavuoressa, joka on Jelkäsen mukaan menettänyt asemaansa trendikkäänä kivijalka-alueena. Yrityksen pitkäaikaiset asiakkaat kuitenkin käyvät siellä uskollisesti.
– Ajattelemme niin, että Uudenmaankadun putiikissa asuvat yhä Jolien brändin identiteetti sekä sielu, ja se on arvokasta.
Kämp Garden -keskuksen liike taas edustaa brändinäkyvyyttä paraatipaikalla, muiden ekologisten ja kansainvälistä kiinnostusta herättävien yritysten rinnalla.
– Myymälä tehtiin siitä näkökulmasta, että halusimme niiden ihmisten näkyville, jotka eivät välttämättä vielä tunne meitä. Paikalla on toki myyntitavoitteet, mutta ennen muuta se on tärkeä osa konseptimme tunnetuksi tekemistä.
Verkkokauppa vaatii töitä ja rahaa
Kivijalkayrittämisen kalleudesta puhutaan paljon. Jelkäsen mielestä keskustelusta unohtuu usein se, että myös verkkokaupan rakentamiseen ja pyörittämiseen liittyy merkittäviä kuluja.
– Jos haluaa tehdä yhtään merkittävää verkkokauppaa, ei riitä, että hankkii verkkokauppa-alustan ja laittaa tuotteet sinne. Vaatii työtä ja osaamista saada juuri omat tuotteet esiin verkon massasta.
Esimerkiksi Jolien uudessa kansainvälisessä verkkokaupassa panostetaan parhaillaan muun muassa hakukoneoptimointiin, oikeanlaisten sisältöjen tuottamiseen sekä tehokkaan konversion ja sujuvan ostopolun rakentamiseen. Se kaikki vie aikaa ja rahaa.
– Siihen päälle tulevat tietenkin vielä tuotteiden sujuva toimitus ja kaikki siihen liittyvät ratkaisut sekä asiakaspalvelu. Verkkokaupan helppous on illuusio.
Elämyksellisyys korostuu
Kivijalan tulevaisuuden valttikortiksi on povattu elämyksellisyyttä. Jolie toteuttaa trendiä jo muun muassa omalla spa-hoitolallaan, jonka hoidoissa käytetään yrityksen tuotteita.
Jolien kivijalkaliikkeissä myös järjestetään paljon erilaisia tapahtumia.
– Usein tarjoamme liikkeeseen tuleville jotain mieltä ylentävää, kuten kuumaa juomaa ja suklaata kylmänä talvipäivänä. Tavoitteena on, että asiakas kokee saavansa hieman enemmän kuin odotti.
Toisaalta kivijalan perinteisten vahvuuksien arvo ei katoa mihinkään, Jelkänen arvelee. Asiantuntevalle ja henkilökohtaiselle palvelulle on paljon kysyntää.
– Palvelukulttuurissamme todelliset asiakaskohtaamiset vähenevät jatkuvasti. Esimerkiksi kosmetiikka on kuitenkin todella henkilökohtaista, ja ihmiset arvostavat sitä, että saavat puhua kasvokkain asiantuntijan kanssa ennen ostopäätöksen tekemistä.
OP Kassan avulla yhdistät kivijalkamyynnin ja verkkokaupan saumattomaksi kokonaisuudeksi.
Varmista verkkokauppasi toiminta tietoturvavakuutuksella. Tutustu kybervakuutukseen ja pyydä tarjous!