Kun on viettänyt koko lapsuutensa maaseudun idyllissä, ennen pitkää mielessä alkavat siintää kaupunkien houkutukset. Näin kävi Merja Nykäselle, kun hän pääsi lukion jälkeen vuonna 1985 opiskelemaan Savonlinnaan.

– Olen maatilalta kotoisin ja ajattelin jo nuorena, etten enää ikinä roiku lehmissä kiinni. Niin vain rakastuin maatalousyrittäjään eli nykyiseen puolisooni Heikkiin, Nykänen naurahtaa.

Nuori nainen päätti kuitenkin tehdä kielenkääntäjän kandintutkinnon valmiiksi ja käydä emäntäkoulun, kunnes vuonna 1990 hän hyppäsi päätoimiseksi maatalousyrittäjäksi miehensä rinnalle.

– Mieheni on ollut aina viisas, eikä hän ole koskaan sanonut, mitä minun pitäisi tehdä. Oli kuitenkin äärimmäisen hyvä päätös, että ryhdyin ruoantuottajaksi. Se oli minun juttuni tuolloin.

Maatilalla päivät vierähtivät vikkelästi, kun Nykänen lypsi ja ruokki 30-päistä lypsykarjaa. Lisäksi tilalla käyskenteli 50 nuorta nautaa. Tärkeintä oli pitää eläimistä mahdollisimman hyvää huolta, ja sen ansiosta maidontuotanto tuplaantuikin 18 vuoden aikana.

– Pariskuntana työskentely on ollut haastavaa, opettavaista ja palkitsevaa. Roolit sekoittuvat väistämättä, kun on samanaikaisesti toisen puoliso, työkaveri, yrittäjä ja pomo, Nykänen tuumaa.

Merja Nykänen on kiitollinen värikkäästä työurastaan niin ruoantuotannon, koulutuksen kuin mindfulnessin parissa. Hän muistuttaa, että joskus pitää uskaltaa luopua hyvästä, jotta voi saada tilalle jotain parempaa.

Opettajan pestistä kohti uutta ammattia

Kun 2000-luvun alussa robottinavettabuumi jylläsi, moni maatila laajensi ja tehosti toimintaansa. Nykäset päättivät tehdä toisin. Merja täydensi opintojaan yliopistossa, ja viimeisen opiskeluvuoden hän asui arkisin Jyväskylässä. Heikki huolehti perheen arjesta – sekä lapsista että tilan hoidosta kotona Mikkelissä.

Opettajan paperit kourassaan Nykänen sai vuonna 2008 Pieksämäeltä englanninopettajan viran. Työ nuorten parissa vei mennessään, ja Nykänen viihtyi opettajana reilun kymmenen vuoden ajan.

Olen maatilalta kotoisin ja ajattelin jo nuorena, etten enää ikinä roiku lehmissä kiinni. Niin vain rakastuin maatalousyrittäjään eli nykyiseen puolisooni Heikkiin.


– Viimeisen työvuoden vietin opintovapaalla, kun kouluttauduin uudelleen aikuisiällä. Pidin edelleen työstäni, mutta tarvitsin kunnon tauon miettiä, mitä haluan vielä tehdä työelämässä.

Nykäsestä tuli tunnetaitovalmentaja ja MBSR mindfulness CFM® -ohjaaja. Hän oli jo opettajan työssään huomannut, miten olennainen osa hyvinvointia ja jaksamista tunnetaidot ja tietoinen läsnäolo ovat. Mindfulnessilla on myös tieteellisesti tutkittu vankka pohja, mikä vakuutti Nykäsen.

– Mindfulnessin ohjaajakoulutus muutti minua ihmisenä todella paljon. Sen myötä mielentaitoharjoitukset tulivat päivittäiseksi osaksi elämääni. Huomasin, miten hyvää ne tekevät itselleni, ja innostuin, että voisin auttaa muitakin ihmisiä löytämään heidän voimavarojaan, Nykänen kuvailee.

Maatila taipui mindfulnessin tyyssijaksi

Maatila sai uuden suunnan vuonna 2018, kun Nykäset päättivät lopettaa maidontuotannon. Heikki opiskeli erä- ja luonto-oppaaksi, ja Merja alkoi haaveilla ikiomasta mindfulness-studiosta. Koronapandemia toi tullessaan jotain hyvääkin, sillä yrityksille suunnatun tuen ansiosta idea StudioSaagasta vahvistui.

– Maatila voi toimia alustana vaikka minkälaiselle yrittäjyydelle. Yritystoimintamme jatkui, vaikka karja lähtikin. Se ei tee 300 vuotta vanhasta sukutilasta yhtään huonompaa, Merja Nykänen korostaa.

Nyt maatilan navetta toimii minfulness-salina, ja retriitit vetävät kävijöitä luonnon helmaan. Lisäksi tiloja voi vuokrata juhla- ja kokouskäyttöön. Nykäsen mukaan hänen järjestämillään kursseilla ei tarvitse suorittaa tai jännittää, vaan siellä voi vain olla ja nauttia hetkestä.

– Elämme osana luontoa kaukana kaikesta, mutta silti meillä on modernit palvelut. Mieheni kokkaa ja minä ohjaan. Esimerkiksi Vain Olemaan -leirillä pääsee kodinomaiseen tunnelmaan, ja kotiamme ympäröivät kaunis puutarha ja maatilan pellot.

Tällä hetkellä Nykänen on osa-aikainen yrittäjä, sillä hän on vuoden loppuun saakka palkkatöissä Diakonia-ammattikorkeakoulussa. Projektipäällikkönä hän selvittää maatalousyrittäjän työuraa muutoksessa – onhan hänellä siitä omakohtaista kokemusta.

"Maatila voi toimia alustana vaikka minkälaiselle yrittäjyydelle. Yritystoimintamme jatkui, vaikka karja lähtikin. Se ei tee 300 vuotta vanhasta sukutilasta yhtään huonompaa", Merja Nykänen kertoo.

Yrittäjyys mahdollistaa omannäköisen työelämän

Urallaan Nykänen on toiminut niin ruoantuotannon, koulutuksen kuin mindfulnessin parissa. Jokaisen elämänmuutoksen äärellä hän on miettinyt yhdessä miehensä kanssa, millaisia taloudellisia ja henkisiä resursseja heillä on.

Pariskunta on laajentanut toimintaansa myös matkailuun, josta on tullut yrityksen päätulonlähde. He vuokraavat kolmea lomamökkiä Järvi-Suomen sydämessä. Ennen koronaa 80 prosenttia asiakkaista saapui ulkomailta, mutta viime vuosina kotimaanmatkailijatkin ovat innostuneet mökkeilystä.

– Mökit sitovat työnteon kotiin, mutta onneksi aikuiset lapsemme tuuraavat meitä, ja voimme puolisoni kanssa lomailla huoletta. Saamme viettää asiakkaiden kanssa melko kansainvälistä elämää, sillä vuoden aikana meillä voi vierailla ihmisiä jopa 30 eri maasta, Nykänen iloitsee.

Miten sitten voi löytää arvojensa mukaisen työn ja kenties vaihtaa kokonaan alaa? Nykänen kannustaa keskustelemaan omista suunnitelmistaan, kartoittamaan resurssejaan ja kääntymään tarvittaessa ammatinvalinta- ja uraohjauksen puoleen.

Nykänen on kiitollinen kaikesta siitä, mitä hän on saavuttanut. Hän muistuttaa, ettei ammatin vaihtaminen tarkoita suinkaan epäonnistumista.

– Joskus pitää uskaltaa luopua hyvästä, että voi saada tilalle jotain parempaa. Tuttuusalueelle ei ole pakko jäädä vellomaan. Omannäköistä elämää kannattaa elää, koska kaikkien muiden elämät on jo varattu.

Autamme yritystäsi onnistumaan kaikissa sen eri vaiheissa. Olemme mukana niin uusien yrittäjien kuin suuryritystenkin menestyksessä ja kasvussa. Tutustu eri tilanteisiin ja tarpeisiin kokoamiimme ratkaisuihin yrittäjille.