Ei häikäise, vaan tarjoaa elämyksiä.

Oululaisen Greenledin tarjoamassa valaistusratkaisussa valo kohdistuu tuotteisiin juuri oikeassa kulmassa, ja sen värintoisto on tarkkaan harkittu. Valo auttaa näkemään kaupan hyllyllä olevat myyntipakkaukset sellaisina, millaisiksi ne on alun perin suunniteltu.  

Edellä mainittu valaistusratkaisu otetaan pian käyttöön suuressa suomalaisessa kauppaketjussa. Kokeilujakson tulokset osoittavat, että valaistuksella pystytään vaikuttamaan asiakkaiden kertaostosten määrään. 

Greenledin toimitusjohtaja Pertti Tahvanaisen mukaan tämä on kuitenkin vain yksi esimerkki älykkään kokonaisvaltaisen valaistuksen mahdollisuuksista.

– Kun toimitimme suureen teollisuusyritykseen tarkasti työntekijöiden tarpeisiin optimoidun valaistuksen, tuotantolinjan työ tehostui 28 prosenttia.

Valo luo myös hyvinvointia, mikä korostuu erityisesti pimeässä Pohjolassa.

– Toimistoissa valaistus auttaa työssä jaksamisessa. Kouluissa valaistusratkaisut vaikuttavat lasten viihtymiseen ja oppimiseen. Sairaaloissa ja hoitokodeissa valaistuksella pystytään esimerkiksi tukemaan asukkaiden vuorokausirytmiä ja parantamaan heidän elämänlaatuaan. Se voi edesauttaa myös sairauksista toipumisessa.

Valaistukset räätälöidään tapauskohtaisesti

Tahvanaisen mukaan Greenledin ideana on tehdä valaistusta, jossa ihminen on keskiössä. Tällöin ei tarjota standardiratkaisuja varaston hyllyltä eikä mitata yksioikoisesti lukseja lattiantasolta, vaan valaistukset räätälöidään tapauskohtaisesti.

Älykäissä järjestelmissä valaistusta mitataan ja optimoidaan päivänvalo-, läsnäolo, liike- ja olosuhdeantureiden avulla. Led-tekniikka on luonnollisesti myös energiatehokasta ja ympäristöystävällistä.

Greenledin valaisimet valmistetaan Oulun tehtaalla, ja tuotteiden kotimaisuusaste on parhaimmillaan 84 prosenttia. Ledien pienet yksittäiset chip-kompenentit ostetaan Aasiasta, sillä vain joitakin komponentteja valmistetaan Euroopassa.

– Greenled ei myy pelkästään yksittäisiä valaisimia vaan valtaosa ratkaisuista toimitetaan kokonaispalveluna. Hoidamme valaisimien valmistuksen, asennuksen, ylläpidon ja huollon.

2010 perustetun yrityksen vuosittainen liikevaihto on noin 20 miljoonaa euroa.

Greenledin tehtaalla valmistetaan katulamppuja.

Rahavirrat on saatu pyörimään jouhevasti

Greenled on toimittanut älykkäitä valaistusratkaisuja Suomessa jo yli tuhannelle yritykselle ja julkisen sektorin toimijalle.

Pari vuotta sitten yritys laajensi toimintaansa myös Ruotsiin, ja markkinoita on availtu muissakin Pohjoismaissa.

– Länsinaapurissa toimintamme on lähtenyt mukavasti vauhtiin. Maaperä on otollinen, sillä Ruotsissa korostetaan ihmiskeskeistä ajattelua ja kestävää kehitystä, Tahvanainen toteaa.

Greenledin controller Petra Kivilahti kertoo, että kansainvälisyys ja yrityksen toimintamalli asettavat paljon vaatimuksia rahaliikenteelle.

– Komponenttiostot sitovat paljon pääomia. Rahaa liikkuu koko ajan yrityksemme, kumppaneidemme ja asiakkaidemme välillä. On tärkeää, että nämä rahavirrat saadaan pyörimään jouhevasti ja esimerkiksi myyntisaatavat kotiutuvat nopeasti, Kivilahti selittää.

Hänen mielestään Osuuspankki on onnistunut tehtävässään erinomaisesti. Gpi-maksupalvelussa rahat siirtyvät pankkitililtä toiselle jopa saman pankkipäivän aikana.

– Rahavirtojen nopeassa liikkumisessa on sekin hyvä puoli, että emme juurikaan tarvitse rahoitusinstrumentteja, Tahvanainen lisää.

Valuuttariskeihin on mahdollista vaikuttaa

Greenledillä on käytössään dollari-, kruunu- ja eurotilejä. Ruotsin tytäryhtiön myötä sen valuuttakauppa on viikoittaista.

Greenled suojautuu tällä hetkellä valuuttariskeiltä OP eFX-valuuttakauppapalvelun avulla.

– Sen avulla saamme lukittua markkinoilta kätevästi sen hetkisen parhaan kurssin. Palvelun avulla pystymme myös ennakoimaan paremmin tulevaisuutta ja seuraamaan trendejä, Kivilahti kertoo.

Tahvanaisen mukaan ilman valuuttariskeihin varautumista yhtiölle voisi syntyä merkittäviä valuuttatappioita.

– Valuuttakurssejahan heiluttelevat nykyään herkästi niin Yhdysvaltain presidentinvaalit kuin vaikkapa eri maiden koronatilanteet.

Säännöllinen valuuttakaupankäynti on kustannustehokkaampaa hoitaa itse

Greenledissä ollaan siirtymässä käyttämään OP FX Manager -valuuttakauppapalvelua. Se on tarkoitettu yrityksille, joilla on jatkuvaa valuuttakaupankäyntiä ja paljon kansainvälisiä maksutapahtumia.

– OP FX Manageriin saa niputettua kerralla isomman määrän maksutapahtumia. Se on meille hyvä valinta, koska Ruotsissa kasvumme on niin lupaavaa, Kivilahti miettii.

Greenlediläiset ovat muutenkin tyytyväisiä yhteistyöhön OP:n kanssa. 

– OP on ollut mukana matkassamme alusta lähtien. Aivan erityisesti arvostan sitä, että Osuuspankin kanssa kaikki on helppoa, selkeää ja yksinkertaista. Hekin lähtevät toiminnassaan siitä, että ihmiset ovat keskiössä, Tahvanainen toteaa.

Tutustu yrittäjän pankki- ja vakuutuspalveluihin - ja ota yhteyttä