‒ Älä kirjoita sitten mitään totista juttua. En ole sellainen. Mellulla on rock-asennetta ja pilke silmäkulmassa, valmennusyritys Rokmindin toimitusjohtaja Melina Niemi sanoo puhelimeen haastattelun lopuksi.

Niemen asenne on säilynyt, vaikka takana on rankka vuosi, johon on mahtunut monta myräkkää niin yksityis- kuin työelämässä.

Sairaana on ollut vuoroin Niemi, tämän liikekumppani ja ex-mies Jarkko Niemi sekä rakas lemmikki.

Päänvaivaa aiheuttivat alkuvuodesta myös edellisen yrityksen henkilöstömuutokset, joihin Melina Niemi joutui vastaamaan tuhansien kilometrien päästä matkaltaan Kanadasta. Siinä sivussa hän valmisteli yrityskauppaa ja uuden valmennusyrityksen perustamista.

Rokmindin verkkosivuilla olevassa kuvassa Melina Niemi hymyilee aurinkoisesti. Syy, miksi hymy ei hyydy paineidenkaan keskellä, johtuu Niemestä siitä, että hän on tottunut selviytymään. Elämän yllätyksellisyyteen ei koskaan voi täysin varautua.

Siitä hän lähtee liikkeelle valmentaessaan niin urheilijoita kuin yritysjohtajia. Hän toteuttaa ajattelua myös omassa elämässään.

Tällä hetkellä hän elää kuvauksensa mukaan Rokmindin kanssa suloisen vaaleanpunaista vauva-aikaa, mistä hän on valtavan innoissaan. Niemi puhkuu jo halua päästä toteuttamaan yrityksensä suojissa kehitettyjä ideoita. Rokmindin yhtenä tavoitteena on koulia valmennetuista voittajia.

Aiemmassa yrityksessään Opteamilla hän työskenteli yli kymmenen vuotta. Tiimi, haasteet ja tavoitteet kasvoivat franchising-valmennusyrityksessä vuosien varrella.

Hän kokee kasvattaneensa entisen yrityksensä onnistuneesti aikuiseksi. Jo yrityskauppaa tehdessä oli selvää, että Niemi jäisi samalle alalle, mutta tällä kertaa hänellä olisi yrittäjänä kaikki langat omissa käsissä.

Tulevaisuuttaan hän katsoo luottavaisesti yrittämiseen liittyvästä epävarmuudesta huolimatta. Hyväntuulisuutta ja uskoa lisää myös se, että entinen silmäterä sai hyvän turvan Barona Groupilta.

Yllättävät käänteet ovat osoittautuneet ongelmien keskellä myös onnistumisiksi. Eräästä tapaamisesta Niemi on erityisen kiitollinen, sillä ilman sitä Rokmind voisi näyttää hyvin erilaiselta kuin nyt.

‒ Tapasin Helena Åhmanin viime vuonna sattumalta Aamu-tv:n kuvauksissa. Tiesimme heti, että tässä oli jotain. Ja nyt työskentelemme yhdessä, Niemi kuvailee.

Åhman on työpsykologian tohtori ja erikoistunut johtamiseen sekä mielen valmentamiseen. Hän toimii Niemen ohella yrityksen Rokminder-valmentajana.

Kolmas valmentajista on Harri Gustafsberg, joka tunnetaan henkisen valmennuksen ammattilaisena ja poliisin erikoisjoukko Karhu-ryhmän entisenä operatiivisena johtajana. Hän väittelee lokakuussa Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulusta henkisestä suorituskyvystä.

Nuoret yllättivät

Melina Niemi on tehnyt vuosia töitä niin Liiga-kiekkoilijoiden kuin maajoukkuepelaajien kanssa. Hänen valmennustiimiinsä kuuluu myös muiden kuin jääkiekon tulevaisuuden nimiä, kuten Tokion olympialaisiin tähtäävä purjehtija Oskari Muhonen.

Nuori lupaus on asettanut kolmen vuoden päästä kisattaviin olympialaisiin vain yhden tavoitteen. Se on voitto.

Alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkueen kanssa Niemi on saavuttanut menestystä, kun juniorit iskivät kultakantaan niin vuonna 2014 kuin 2016.

‒ Kun päädyin tekemään töitä vielä käytännössä lasten kanssa, olin aluksi epäileväinen. Nopeasti ymmärsin olleeni väärässä. Heidän intonsa, kunnianhimonsa ja taitonsa ovat upeita. Kukaan ei ole pilannut vielä heitä. Kun meillä aikuisillakin säilyisi se sama pilke, Niemi toivoo.

Nuoruudessaan Niemi harrasti tanssia. Oman harjoittelun lomassa hän valmensi myös muita. Haaveena oli tehdä tanssista ammatti, mutta reuma ja välilevynpullistuma muuttivat Niemen suunnitelmia.

Kipinä valmentamiseen jäi oman uran tyssättyä. Hänelle oli täysin luonnollista keskittyä fyysisten taitojen sijaan asiakkaiden henkisten ominaisuuksien kehittämiseen.

Niemi ei ole antanut pettymysten lannistaa itseään. Hän on oppinut sen, että vastaan voi tulla uusia mahdollisuuksia, kun niille vain antaa tilaa.

Niin kävi myös jääkiekon kanssa.

Jääkiekosta tuli hänelle leipälaji vuonna 2009, kun Niemi aloitti yhteistyön Tapparan kanssa. Pari vuotta myöhemmin Ässien silloinen valmentaja Karri Kivi halusi ensin henkistä valmennusta johtoryhmälle ja vähän myöhemmin joukkueelleen.

Tavoitteet ja suhtautuminen ratkaisevat

Yksi asia Niemestä on selvä. Monen yrittäjän pitäisi ottaa mallia urheilujoukkueista.

‒ Nuorien kunnianhimoisuus ja tavoitteellisuus ovat vain yksi osa sitä, mistä voi oppia, hän huomauttaa.

Onnistuneesti rakennetussa joukkueessa jokaisella on etukäteen mietitty tavoite, jolloin pelaajan on helpointa toteuttaa hänelle kulloinkin mietittyä roolia. Niemi korostaa, että tehtävät ja roolit voivat vaihdella tiuhaankin, mutta tavoitteet auttavat aina oman pelipaikan hallinnassa.

Työyhteisön kuten joukkueenkin rakentaminen lähtee Niemestä aina kahdesta kysymyksestä: Mikä on se innostava tavoite, jota kohti mennään? Ja millaista osaamista tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan? Näiden kysymysten avulla myös yritysten pitäisi rakentaa työyhteisöjään ja vahvistaa osaamistaan.

Niemi korostaa, että selvät tavoitteet, brändi, visio ja strategia helpottavat myös yrittäjää työntekijöiden sitouttamisessa ja motivoinnissa. Lisäksi näin taataan se, että työntekijäjoukosta saadaan irti paras mahdollinen osaaminen.

‒ Siitä on hyvä lähteä liikkeelle, että miettii, miten tavoitteet näkyvät juuri minun työssäni ja mitä voin antaa koko tiimille, että pääsemme yhdessä mahdollisimman hyvään lopputulokseen.

Myös nopeisiin käänteisiin, voittoihin ja tappioihin, osataan toimivassa joukkueessa reagoida paremmin kuin monissa yrityksissä. Niemi painottaa, että paineensietokyky on avain kohti onnistumisia.

‒ Yllätyksiä tulee ja se tapa, miten niihin suhtaudutaan ja varaudutaan vaikuttaa menestykseen hyvin merkittävästi, hän sanoo.

Sen on myös Niemen oma elämä osoittanut.

Osaatko ottaa työhyvinvointiasiat puheeksi oman joukkueesi kanssa? Lataa mallikysymykset keskustelun aloittamisen avuksi täältä.