Kun Yhdysvaltain Marylandissa varttunut Daniel McMullen oli 17-vuotias, hänen koulussaan oli vaihto-oppilas eksoottisesta paikasta nimeltä Espoo, Suomi. Tämä opetti nuorelle pojalle kaksi sanaa omaan kieltään: ”Mitä kuuluu?”

Kymmenen vuotta myöhemmin McMullen työskenteli insinöörinä suuressa yhdysvaltalaisessa telekommunikaatioyrityksessä. Koiraansa kävelyttäessään hän oli tutustunut asuinalueensa muihin koiranomistajiin ja kuuli lähelle muuttaneesta suomalaisesta naisesta, jolla oli bernhardinkoira.

– Yksi ilta olin kävelyllä, ja minua vastaan tuli berhandinkoiran kanssa ystävällisen näköinen nainen. Sanoin kovaan ääneen ”mitä kuuluu?” ja muistan selvästi, miten iso hymy hänen kasvoilleen levisi.

Parikymmentä vuotta myöhemmin suomalainen koiranomistaja on McMullenin vaimo, heillä on kolme lasta ja pariskunta on asunut Suomessa jo 17 vuotta.

Monen vuoden kypsyttelyn jälkeen McMullen on myös hypännyt palkkatöistä yrittäjäksi. Hänen virallisesti kesäkuussa 2018 perustamansa Daniter-firma tarjoaa esiintymis- ja ilmaisukoulutusta eri alojen ammattilaisille ja kokonaisille työyhteisöille. Erityisesti hän toivoo voivansa auttaa insinöörejä ja muita teknisen alan ihmisiä.

– Olen tehnyt insinöörintyön ohella koko ikäni näyttelijäntöitä. Uskon, että se antaa minulle valmiudet luoda yhteys hyvin monenlaisiin ihmisiin.

Työllistymisen haasteet yllättivät

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan alkusyksystä julkaiseman tutkimuksen mukaan ulkomaalaistaustaisten yrittäjien lukumäärä on lisääntynyt selvästi Suomessa viime vuosina. Tutkimuksen mukaan maahanmuuttajataustaisten yrittäjien määrä lisääntyi 92 prosenttia vuosina 2006–2014.

Käytännössä työllisyystilanne vaikuttaa tuloksiin niin, että yrittäjäksi ryhdytään usein, kun työmarkkinat eivät muuten työllistä maahanmuuttajaa. Tästä myös McMullenilla on kokemusta.

Kun hän alun perin muutti Suomeen vuonna 2001 ja alkoi etsiä insinöörintöitä, niiden löytymisessä kesti. Jo suomen kielen osaamattomuus rajoitti mahdollisuuksia paljon.

– Yllätyin myös siitä, että minulta kysyttiin monessa paikassa maisterinpapereita. Yhdysvalloissa noin kymmenen vuoden työkokemukseni alalta oli ollut riittävä krediitti, hän toteaa.

Vakitöitä etsiessään McMullen teki satunnaista keikkaa esimerkiksi englanninikielisenä ääninäyttelijänä. Kun hän alkoi olla jo epätoivoinen ja harkita muuttoa takaisin Yhdysvaltoihin, työnhaussa tärppäsi ja hän pääsi asiantuntijatehtäviin amerikkalaisomisteiseen teknologia-alan yritykseen.

– Taisin olla varsinkin alussa haastatteluissa liian agressiivinen ja innokas. Nyt ymmärrän, että suomalainen kulttuuri on huomattavasti hillitympää kuin amerikkalainen, hän nauraa.

Kaikki esitykset kaipaavat tarinoita

Kun McMullenin koko tiimi irtisanottiin YT-neuvottelujen yhteydessä muutama vuosi sitten, hän päätti, että oli aika tarttua mielessä pitkään hautuneeseen ideaan omasta yrityksestä.

TE-toimiston kautta mies pääsi yrityksen perustamista käsittelevälle, muutaman viikon mittaiselle intensiivikurssille. Sen aikana liikesuunnitelma kirkastui uuteen muotoon.

– Alun perin suunnittelin elämykselliseen matkailuun keskittyvää yritystä. Kurssilla sain kuitenkin paljon palautetta siitä, miten hyvin esitin asioita ja rohkaisin myös muita ilmaisemaan itseään sujuvammin.

Syntyi päätös perustaa työelämän esiintymiskoulutukseen erikoistuva valmennusyritys.

Ihmisten välisen vuorovaikutuksen dynamiikan lait ovat aina kiinnostaneet McMullenia, ja näyttelijänä hän on hionut omia esiintymistaitojaan monella estradilla. Erityisesti McMullen uskoo voivansa auttaa kapeasti erikoistuneita ammattilaisia kommunikoimaan viestinsä tehokkaasti ja kiinnostavasti myös suurelle yleisölle.

– Olen nähnyt paljon esimerkiksi insinöörien antamia esityksiä, joissa oli kyllä paljon faktaa mutta ei lainkaan tarinaa. Työesityksissäkin pitää olla tarinaa ja tunnetta, vain ne saavat ihmiset kuuntelemaan!

Yrittäjien keskinäinen tuki on vahva

McMullenin äiti teki pitkän uran yrittäjänä, ja Yhdysvalloissa kasvaessaan hän näki monia muita ”amerikkalaista unelmaa” tavoittelevia yrittäjiä. Suomessa yrittäjyydessä on yllättänyt muun muassa se, kuinka paljon tarjolla on apua ja tukirakenteita.

– Esimerkiksi YritysEspoo auttoi todella paljon, kun kirjoitin starttirahahakemustani. Eikä se edes maksanut minulle mitään!

Ei yrittäjän alkutaival silti ole kovin helppoa ollut. Ajoittain McMullenia hirvittää se, että nyt talouden suunnittelu, uusien asiakkaiden löytäminen ja hinnoittelun miettiminen ovat kaikki hänen harteillaan. Maahanmuuttajalle kaupan päälle tulee esimerkiksi uudenlaisen verotusjärjestelmän opettelu.

Parasta yrittäjyydessä on tähän mennessä ollut McMullenin mukaan ehdottomasti kaikki ne uudet tuttavuudet, joita hän on jo ehtinyt saada. Muilta yrittäjiltä saatu vertaistuki ja neuvot ovat olleet korvaaamaton apu.

– Ainakin minun kokemukseni mukaan Suomessa yrittäjät ovat todella auliita auttamaan toisiaan. Tuntuu todella siltä, että olemme kaikki samassa veneessä.

Lue myös:

Yrityksen perustaminen mielessä? Näin pääset alkuun