Mitä pitää huomioida ulkomaan työmatkalla? 3 asiaa, joita yritys ei tiedä työntekijän matkan turvaamisesta
Lisää aiheesta
Jos työntekijän tai yrittäjän matkavakuutus ulkomaan työmatkalla ei ole riittävä, voi pienestäkin sairaalareissusta koitua iso lasku.
Artikkelia päivitetty 17.7.2020. Artikkeli julkaistu alunperin 21.1.2020.
Euroopan sisäinen ambulanssilento voi maksaa kymmeniä tuhansia euroja, ja mannertenvälisen kyydin hinta voi nousta yli sadan tuhannen euron.
Työntekijän oma tai yrittäjän talous voi vaarantua, jos matkavakuutus ei ole riittävällä tasolla. Tavallisesta työmatkasta voi koitua jättimäinen lasku.
– Jos yritys on tyly, niin lakisääteistä velvollisuutta työmatkan vakuuttamiseen matkavakuutuksella ei ole. Vastuulliset yritykset kuitenkin haluavat vakuuttaa ulkomaille lähtevät työntekijänsä sairastumisen varalta, sanoo yritysasiakkaiden henkilövahinkojen asiantuntija Mika Kämäräinen Pohjola Vakuutuksesta.
Puuttuvan tai riittämättömän matkavakuutuksen aiheuttamat ikävät yllätykset johtuvat tietämättömyydestä ja ajattelemattomuudesta, Kämäräinen arvioi.
Hänen mukaansa on kolme asiaa, joita yritykset eivät tiedä työntekijän matkan vakuuttamisesta.
1. Matkavakuutus auttaa ennen työmatkaa
Suomalaiset tietävät hyvin sen, että matkavakuutus korvaa lääkäri- ja hoitokuluja. Huonosti sen sijaan tiedetään se, mitä omaan tai työntekijän tarjoamaan matkavakuutukseen loppujen lopuksi sisältyy.
Yleisiä lisäturvia ovat keskeytymisturva, myöhästymis- ja odottamisturva sekä peruuntumisturva.
Jos matkavakuutus sisältää peruuntumisturvan, lennon hinnan voi saada takaisin. Tämän tietää harva yritys.
– Peruuntumisturva auttaa korvaamaan peruuntuneen matkan kulut, jos työntekijä sairastuu tai loukkaantuu ennen matkaa. Tätä on järkevää harkita jo pelkästään liiketoimintariskin kannalta, sillä mikään lakisääteinen vakuutus ei korvaa, jos lentoliput jäävät käyttämättä.
2. Vapaa-ajan ja työajan eroa ei tunneta
Yleisin työmatkalla sattuva vahinko on flunssa tai vatsatauti. Jos työmatkaaja työpäivän jälkeen saa ruokamyrkytyksen meren antimista, kyseessä on yleensä vapaa-ajalla sattunut tapaturma tai sairastuminen. Sitä ei työtapaturmavakuutus korvaa.
Sama koskee kompastumista hotellin kivetyksellä tai iltakävelyllä.
– Työtapaturmavakuutus on voimassa työkohteessa. Kun työpäivän päätteeksi saavutaan hotelliin, korvaussuoja katkeaa. Moni yllättyy siitä, ettei työmatkalla sattuneita vapaa-ajan tapaturmia korvata automaattisesti työtapaturmavakuutuksesta.
3. Konsulinkyyti on myytti
Suomalainen luottaa siihen, että valtio auttaa myös ulkomailla, vaikka matkavakuutus ei olisikaan kunnossa.
– Lähetystöistä saa tarvittaessa apua ja neuvoja. Ilmaisia ambulanssilentoja ei kuitenkaan ole, vaikka konsulinkyydeistä puhutaan edelleen yleisesti. Yhteiskunta ei auta tällaisissa tapauksissa, vaan sairaudet hoidetaan paikan päällä, jos riittävää matkavakuutusta ei ole ja maassa on tarjolla oikeanlaista hoitoa.
Konsulinkyyti nousee mieleen, kun työmatka kuluu sairaalassa ja työtapaamiset peruuntuvat. Vakavissa sairastumisissa tai tapaturmissa konsulinkyydin kyllä saa, mutta kulut maksaa pyytäjä itse, ellei matkavakuutus ole riittävällä tasolla.
– Matkavakuutus on hyvä olla kunnossa varsinkin hoidollisesti kalliissa maissa, kuten Yhdysvalloissa. Tutkimus, joka maksaa Suomessa sata euroa voi helposti maksaa Yhdysvalloissa tuhat euroa, Kämäräinen muistuttaa.
Etenkin avainhenkilön sairastuminen tai tapaturma voi tulla yritykselle kalliiksi, kun työntekijä ei voi tehdä työtään.
Moni luottaa silti siihen, että työntekijän matkavakuutus kunnossa, eikä asiasta puhuta sen enempää.
– Vaikka vakuutus olisikin voimassa, niin sen sisältö kannattaa aina tarkistaa. Silloin ei tarvitse murehtia mitä ja minkä verran se korvaa.