Puhelimeen vastaa hengästyneeltä kuulostava nainen, joka kertoo olevansa kaupassa hoitamassa Bitwisen juoksevia asioita.

Sovimme, että palaamme asiaan iltapäivällä, kun Anitta Salminen on päässyt kasseineen takaisin tamperelaisen ohjelmistotalon suojiin.

‒ Kävin ostamassa huomista kokousta varten tarjottavia, sitten Bauhausissa ja Ikeassa. Sitä ennen pistin aamulla tarjolle poikien porkkanat ja pähkinät, pian eläkkeelle jäävä Salminen kuvailee arkeaan yritysmummona.

Työt ohjelmistotalossa hän aloitti syksyllä 2011.

Kaikki mahdollista

Bitwisen toimitusjohtaja Tomi Mikkonen oli kyllästynyt korjaamaan pölypalloja toimiston käytäviltä siivoojan jäljiltä. Hän ja muu toimiston väki, tai Salmisen puheiden mukaan ”pojat”, kaipasivat järjestystä arkeen.

Koska täyspäiväiselle siivoojalle ei ollut tarvetta, Mikkonen kumppaneineen pohti, mitä muuta palkattava työntekijä voisi tehdä. Toiveena oli, että tämä pitäisi myös huolta yrityksen henkilökunnasta ja hoitaisi juoksevia asioita.

Mikkosen mielestä tehtävään sopi parhaiten vanhan kansan työmoraalia tunnustava henkilö. Niinpä he päättivät palkata yritysmummon.

Mummo-nimityksestä huolimatta kyse ei ole harmaahapsisesta vanhasta tädistä. Pelkkä ikä ei tee yritysmummoa.

‒ Hän on tyyppi, joka tekee työtä hymyssä suin eikä hätkähdä pienestä. On ajateltava, että asia kuin asia onnistuu tai pistetään onnistumaan, Mikkonen luonnehtii.

Salmisesta parasta on se, ettei hän koskaan tiedä, mitä seuraava työpäivä tuo tullessaan.

Vuosien varrella Salmisen tehtävänkuva on muuttunut muun muassa siksi, että yrityksen lattiapinta-ala ja henkilöstö ovat kasvaneet.

Jottei yritysmummon tarvitsisi raataa ympäri vuorokauden, siivous on jälleen ulkoistettu. Salmisen vastuulla on kuitenkin pitää huolta kokoustarjoiluista, yleisestä viihtyvyydestä sekä hoitaa niitä asioita, mitkä eivät koodaajaa kiinnosta.

Entistä yhteisöllisempi työpaikka

Vaasasta lähtöisin olevan markkinointi- ja designtoimiston, Buorren palkkalistoilla on ollut hieman yli vuoden toimistomummo. Yrittäjä Paulus Perkkiön mukaan toimistomummo palkattiin, koska yrityksen henkilökunnan keski-ikä hipoi tuskin kolmeakymmentä.

‒ Työpaikka on kuin yhteiskunta pienoiskoossa. On kestämätöntä, että meiltä puuttui täysin elämänkokemus ja vanhemman sukupolven näkemykset.

Buorreen ei haluttu palkata perinteistä assistenttia hoitamaan toimiston päivittäisiä asioita. Yritys etsi henkistä tukipilaria ja suunnan näyttäjää. Työntekijöille haluttiin osoittaa, että heistä välitetään.

Juuri siksi toimistomummo Päivi Tuomisto kiinnostui työskentelystä Buorrella. Muun muassa yrittäjänä, kielenkääntäjänä ja personal trainerina työskennellyt Tuomisto tahtoi itselleen jälleen työyhteisön.

Ensin hän työskenteli osa-aikaisesti ja työtehtävien lisääntyessä siirtyi pelkästään markkinointitoimiston palkkalistoille.

‒ On hienoa jakaa elämänkokemusta ja kuunnella, mitä nuoremmilla on kerrottavana. En missään nimessä kulje toimistolla sillä asenteella, että mielipiteeni ja kokemukseni olisivat ainoita oikeita. Minuun voi kuitenkin tukeutua tarvittaessa. Teen kaikkea sitä, mitä muut eivät ehdi, Tuomisto luonnehtii.

Toimistomummo on lisännyt yhteisöllisyyttä Buorren riveissä, koska Tuomiston vastuulle on jätetty muun muassa kahvihetkien ja työhyvinvointitoiminnan järjestäminen.

Tuomiston laaja työkokemus näkyy myös siinä, mitä hän toimistolla puuhaa. Tuomisto on järjestänyt kuntotestejä, tehnyt käännöstöitä ja osallistunut sekä sisällöntuotannon että taloushallinnon töihin.

Kahvihetkien ja työhyvinvointitoiminnan organisoinnin lisäksi Päivi Tuomisto on järjestänyt kuntotestejä, tehnyt käännöstöitä ja osallistunut sekä sisällöntuotannon että taloushallinnon töihin.

Ei pelkkä kuluerä

Sekä Buorren että Bitwisen rekrytointiprosessi on ollut menestys. Yhtä paikkaa kohden hakemuksia on tullut jopa satoja muutamassa viikossa.

‒ Toimistomme puhelinlinjat olivat tukossa kaksi päivää, Perkkiö kertoo iloisesti.

Vaikka toimistomummon rekrytointi ei ollut mikään markkinointikikka, Perkkiön mukaan palkkaus on vaikuttanut vaivihkaa myös yrityksen työnantajamielikuvaan.

Hänen mukaansa sekä työntekijät että asiakkaat ovat pitäneet merkittävänä sitä, että Vaasassa häärää myös toimistomummo.

Tuomiston ja Salmisen mukaan yrityksessä työskentelevältä mummolta vaaditaan organisaatiokykyä, ajanhallintataitoja sekä aitoa läsnäoloa.

‒ On oltava sosiaalinen ja valmis kuuntelemaan. Tässä työssä ikä on meriitti eikä este. Mummona on mahdollista jakaa omaa osaamistaan ja kokemustaan, mikä varmasti on houkutellut myös työnhakijoita, Tuomisto pohtii.

Sekä Perkkiö että Mikkonen myöntävät kuulleensa myös muista yrityksistä, joissa työskentelee yritysmummo. Tehtävänkuvat lähtevät molempien mukaan pelkästään yrityksen omista tarpeista. Kuka tahansa ei palkkaa työpaikalleen mummoa.

‒ Yritysmummo ei sovi sellaiselle yritykselle, joka johtaa Excel-taulukoilla. Heille mummo on vain kuluerä sarakkeessa. Mummon arvo mitataan täysin toisenlaisilla mittareilla. Meille tärkeintä on sujuva arki, Mikkonen sanoo.

Bitwise ainakin on laskenut yritysmummon tuovan voittoa liiketoiminnalle: eläköityvän Salmisen seuraaja on jo allekirjoittanut työsopimuksen ja aloittaa tehtävissään kesällä.