Näin kaksi neuleyrittäjää mahtuu samalle pikkupaikkakunnalle – ”Teemme työtä ja työllistämme saman asian puolesta”
Lisää aiheesta
Alle 7 000 asukkaan Säkylässä Satakunnassa toimii kaksi neuleyritystä. Miten yritykset saivat alkunsa ja miten saman alan yrittäjät pärjäävät pienellä paikkakunnalla?
Neuleita valmistava Kaino on toiminut Säkylään liitetyn Köyliön keskustassa vuodesta 2010. Yrityksen perustivat Niina Sinisalo ja Sanni Salonen.
Salonen lähti yrityksestä neljä vuotta myöhemmin, ja vuonna 2017 hän perusti oman neuleyrityksensä. Salosen luotsaama Hurmås toimii Säkylän keskustassa.
Yrittäjät kertovat, millaista on toimia samalla alalla pienellä paikkakunnalla.
Niina Sinisalo: ”Verkossa paikkakunnalla ei ole merkitystä”
”Olin yrittäjä jo ennen Kainon perustamista, sillä työskentelin parturi-kampaajana. Olen aina ollut intohimoinen käsillä tekijä ja piirtäjä.
Hiukset vaihtuivat langaksi siinä vaiheessa, kun näin lehdestä ilmoituksen, että Köyliön neuleen koneet ovat myynnissä. Tunsin yritystä pyörittäneen pariskunnan, ja he kehottivat minua tulemaan katsomaan koneita. Lumouduin saman tien täysin.
Kun kaupat oli tehty, alkoi opettelu. Kaino avasi ovensa vuonna 2010.
Vauhti on ollut välillä niin hurja, että eteenpäin on menty innostuksen ja intuition työntäminä. Nyt yritys on sellaisessa pisteessä, että on mietittävä, aletaanko sitä kasvattaa suunnitellusti.
Viimeksi uudistimme verkkosivut ja verkkokaupan, ja sivuilla on kielivaihtoehtona englanti. Kysyntää voisi nimittäin olla myös ulkomailla.
Verkkokauppa ei ole ihan puolta myynnistä, mutta sinne suuntaan olemme menossa. Kainon myymälän kanta-asiakkaita ovat lähikuntien naiset, mutta meidät tuntevat henkilöt saattavat suunnitella esimerkiksi automatkansa niin, että reitti kulkee myymälämme kautta.
Maalaisjärjellä ajatellen Säkylässä toimiva myymälä ei voi kasvaa rajattomasti. Verkossa paikkakunnalla ei kuitenkaan ole merkitystä.
En ole koskaan toiminut kaupunkiseudulla, joten en osaa verrata, millaista isossa taajamassa toimiminen olisi. Sen voin kyllä sanoa, että Etelä-Satakunta on virkeää maaseutua, ja Säkylässä yrittämiseen ja työllistämiseen kannustetaan.
Kun kuulin, että Sanni oli perustanut oman yrityksen, olin tietenkin hieman ihmeissäni ja katsoin, mitä tuleman pitää.
Kaino ja Hurmås ovat joskus olleet samoissa tilaisuuksissa myymässä, mutta varsinaista yhteistyötä emme ole tehneet. Ehkä se on ymmärrettävääkin, sillä Sanni on aikanaan lähtenyt Kainosta.
Se, että Säkylässä on toinenkin neuleyritys, on lähtökohtaisesti myönteinen asia. Asiakkaita riittää molemmille, ja tietenkin kilpailu virkistää markkinatilannetta.
Kaiken kaikkiaan teemme työtä ja työllistämme saman asian puolesta.”
Sanni Salonen: ”Säkylässä toimiminen on oikeastaan itsestäänselvyys”
”Kun olin lähtenyt Kainosta, palasin vanhaan työhöni freelance-toimittajaksi ja mietin pari vuotta, mitä teen tälle intohimolleni.
Neuleiden luominen on minulle tarinoiden kertomista. Rakensin tarinoita myös toimittajana ja kuvaajana, mutta nyt teen sitä eri välineellä. Saan tehdä käsilläni, enkä joudu istumaan koko päivää tietokoneella.
Ostin neulekoneen vuonna 2016. Vuoden ajan käytin kaiken liikenevän vapaa-ajan koneen saloihin perehtymiseen. Sisäinen insinöörini rakastaa ongelmanratkaisua, ja tykkään olla kädet ravassa.
Hurmåksen ensimmäinen konttimyymälä avasi ovensa marraskuussa 2017. Nykyinen neulomo ja sen yhteyteen rakennettu tehtaanmyymälä sijaitsevat vanhassa Oratopin ompelimossa. Nyt, kun tilaa on enemmän, hankin toisen neulekoneen.
Oikeastaan resurssipula on koko ajan ollut haaste. Nyt minulla on ompelija ja olen muuttanut kylille, mutta esimerkiksi jälleenmyyjät on valittava tarkoin, jotta pystyn varmasti vastaamaan kysyntään.
Aloitin verkkokaupan viime joulukuussa, ja se lähti vetämään heti oikein hyvin. Verkkokaupan lentävä lähtö on yksi osoitus siitä, että fyysinen sijainti ei ole nykypäivänä kummoinen rajoite, jos logistiikka on kunnossa.
Itselleni tämä Säkylässä toimiminen on oikeastaan itsestäänselvyys, sillä asun täällä, mieheni on töissä täällä ja lapseni käyvät koulua täällä. Jos joku kysyy, miten kaksi saman alan yritystä mahtuu samaan pitäjään, vastaan, että eihän tässä identtisiä muttereita olla myymässä.
Voin myös sanoa, että voihan samalla kylällä olla esimerkiksi kaksi bändiä. Vaikka heillä on työvälineinään soinnut, rytmit ja sävelkulut, he eivät luo samaa musiikkia. Ei kaksi neuleyrittäjääkään luo samaa, vaikka lankojen, värien ja muotojen parissa työskentelemmekin.
Niin kauan, kun molemmilla on oma näkemys, en näe ongelmaa. Keskityn omaan tekemiseeni ja pidän ajatukseni kirkkaina, ja Niinalla on Kainossa omat juttunsa.
Säkylää haluan kehua sen verran, että täällä on yritteliäs meininki ja kunta halutaan pitää elinvoimaisena.”