Kun Jenna Mattila, 31, sai tietää odottavansa esikoistaan vuonna 2017, hän aloitti heti säästämisen. Hän teki tarkat laskelmat siitä, kuinka paljon rahaa pitäisi kerätä, jotta voisi olla lapsensa kanssa kotona mahdollisimman pitkään. Vähentämällä kulutustaan Matila sai työterveyshoitajan palkasta säästöön 10 000 euroa.

Mattila oli edelleen hoitovapaalla, kun vuotta myöhemmin kuopus ilmoitti tulostaan. Hän alkoi tuolloin jakaa säästämiseen ja budjetoimiseen liittyviä vinkkejä sosiaalisessa mediassa. Aihe oli Mattilalle ajankohtainen ja se herätti kiinnostusta myös muissa. Hän keskusteli satojen ihmisten kanssa säästämisestä ja auttoi velkavyörytyssuunnitelmien tekemisessä.
– Tajusin, etteivät oman talouden hallintaan liittyvät asiat olekaan kaikille selkeitä.

Yritystoiminta käynnistyi aiottua nopeammin

Kuopuksen synnyttyä syksyllä 2019 vinkkien jakaminen jäi hetkeksi taka-alalle. Mattila aktivoitui somessa uudelleen puolen vuoden tauon jälkeen. Hän oli huomannut, kuinka kova tarve hänen osaamiselleen oli.

– Halusin auttaa rahavaikeuksien kanssa kamppailevia. Suunnittelin perustavani taloudellisen hyvinvoinnin valmentamiseen keskittyvän yrityksen seuraavan vuoden aikana.

Työterveyshoitajan roolissa en voinut neuvoa asiakkaita heidän rahahuolissaan, vaikka minulla olisi ollut siihen osaamista.

 Ajatus muiden ohjaamisesta kohti taloudellista mielenrauhaa oli käynyt Mattilan mielessä jo hoitajan työssä. Silloin hän huomasi, kuinka kokonaisvaltainen merkitys asiakkaan taloudellisella tilanteella on. Kun työuupunut ei pystynyt rahavaikeuksiensa vuoksi jäämään sairauslomalle, Mattila koki neuvottomuutta.

– Työterveyshoitajan roolissa en voinut neuvoa asiakkaita heidän rahahuolissaan, vaikka minulla olisi ollut siihen osaamista.

Yrityksen perustaminen tapahtui lopulta suunniteltua nopeammassa aikataulussa. Mattila sai syksyllä 2020 ensimmäisen tiedustelun, miten hänen valmennettavakseen pääsisi. Hän oli jo ehtinyt tehdä paljon ajatustyötä tulevan liiketoiminnan eteen, joten hän rekisteröi yrityksen saman tien.

– Valmennustoiminta lähti nopeasti käyntiin. Viime kesänä irtisanouduin palkkatyöstäni ja siirryin päätoimiseksi yrittäjäksi.

Taloudellisen hyvinvoinnin valmentaja Jenna Mattila
Jenna Mattila loi itselleen uuden uran seuraamalla intohimoaan. Auttamisen halusta syntyi taloudellisen hyvinvoinnin valmentamiseen keskittyvä yritys, Rahabalanssi Oy.

Suunnitelmallisuus on vienyt kohti tavoitteita

Oman talouden hallinnointi on ollut Mattilalle helppoa nuoresta lähtien. Eroperheessä kasvaneena hän ymmärsi jo varhain, että raha on rajallinen resurssi. Työnteon hän aloitti 14-vuotiaana, jotta sai kustannettua omia hankintojaan, kuten esimerkiksi ajokortin.

Mattila halusi muuttaa omilleen täysi-ikäisenä. Hän selvitti, paljonko tulisi tienata, että voisi asua yksin. Asunnon vuokraamisen sijaan Mattila päätti ostaa oman asunnon. Hän piti lukion jälkeen välivuoden ja kävi töissä.

– Vuoden säästämisen jälkeen sain lainapäätöksen ja ostin kerrostalokaksion. Olin tuolloin 19-vuotias.

Sijoittaminen alkoi kiinnostaa Mattilaa säästämisen ohella. Hän aloitti osakesijoittamisen syksyllä 2017.

Arjen kulut pysyivät tarkan budjetoinnin ansiosta alhaisina. Mattila sai hoitovapaallakin säästettyä 100 euroa kuukaudessa. Hän on aloittanut varallisuuden kasvattamisen nollasta ja laittanut sijoituksiin tasaisesti lisää rahaa.

– Salkkuni arvo on tällä hetkellä noin 30 000 euroa. Raha ei kuitenkaan motivoi minua, vaan sen mahdollistama vapaus.

Jenna Mattilan vinkit taloudellisten haasteiden kanssa kamppaileville

  • Käy tiliotteesi läpi ja kirjaa kaikki kulut ylös.
  • Pohdi, mitä kuluja voisit karsia tai muuttaa kulutuksessasi.
  • Tee budjetti ja pitäydy siinä, sillä budjetoimaton raha kuluu helposti tarpeettomaan.
  • Tee suunnitelma velkojen maksamisesta ja ehkäise lisävelan syntyminen säästämällä pieni puskurirahasto.
  • Laita säästösumma tuloistasi heti sivuun, koska kuun lopussa tilillä on harvemmin säästettävää. Kun tiedät tarkalleen mihin rahaa kuluu, elämästäsi tulee huolettomampaa.

Tämä artikkeli aloittaa juttusarjan ”Monta tietä yrittäjäksi”. Lue myös muita yrittäjätarinoita.

Oletko kiinnostunut yrittämisestä? Lue lisää yrityksen perustamisesta.

Lue, mitä lakisääteinen työterveyshuolto sisältää