Sijoitusten avulla yritys voi kasvattaa pääomaansa sekä varautua muutostilanteisiin, tuleviin investointeihin tai vaikkapa yrityskauppoihin. Sijoittaminen on ennen kaikkea valmistautumista tulevaan.

Tämän tietää myös Panu Eerola, jolle sijoittaminen on luonnollinen osa yrittäjyyttä.

Hän alkoi sijoittaa yrityksensä varoja heti sen jälkeen, kun yritystoiminnan aloittamiseen tarvittu velka oli maksettu pois. Reilut 10 vuotta unelmatyössään viihtynyt yrittäjä on tyytyväinen aktiiviseen sijoitustoimintaansa. 

– Kun teen itse töitä, niin tekee rahakin. Ylimääräiset varat kannattaa ehdottomasti laittaa tuottamaan. Etenkään nykyisellä korkotasolla rahaa on turha makuuttaa tilillä, Eerola ajattelee.

Pankin sijoitusneuvojat auttavat yrittäjää

Eerola arvostaa perinteistä asiointia pankin kanssa. Hän on kääntynyt sijoituskysymyksissä Osuuspankin asiantuntijoiden puoleen, koska Kotkan Lihamestareiden raha-asiat hoituvat muutenkin sitä kautta.

Yrittäjä luottaa ammattilaisten näkemykseen ja maksaa palvelusta mielellään. Tällöin hän voi keskittyä yrittäjänä täysillä siihen, minkä hän oikeasti osaa.

– Osuuspankin asiantuntijat tietävät, millainen sijoitusprofiilini on. Niinpä he osaavat kertoa, mitä yritykseni varallisuudella kannattaa tehdä ja mitkä sijoitusmuodot sopivat juuri minulle parhaiten, Eerola sanoo.

Hän vinkkaakin ottamaan yhteyttä oman pankin sijoitusneuvojiin, jotka osaavat kartoittaa yrittäjän tilanteen ja auttaa turvallisesti liikkeelle.

Eerolalla on myös ystäviä ja tuttavia, jotka ovat kiinnostuneita sijoittamisesta. Heidän ja pankin asiantuntijoiden kanssa keskustelemalla yrittäjälle on muodostunut varsin kattava kokonaiskuva eri sijoitusvaihtoehdoista ja etenkin niiden riskeistä ja mahdollisuuksista.

Kotkan Lihamestareiden yrittäjä Panu Eerola on tottunut sijoittamaan yrityksensä varoja Osuuspankin sijoitusneuvojien avustuksella. Sijoittamalla hän haluaa turvata sekä yrityksensä että oman tulevaisuutensa.

Aika on rahaa myös sijoittamisessa

Vuosien sijoittaminen on opettanut Eerolalle, että aika on rahaa. Niinpä pitkä aika on paljon rahaa. Hän muistuttaa, että jo pienellä summalla pääsee hyvin alkuun.

– Kun varallisuutta alkaa kertyä pikkuhiljaa enemmän ja enemmän, sijoituksia kannattaa hajauttaa. Sijoittamiseen liittyy aina riskejä, joten kaikkia munia ei kannata laittaa vain yhteen koriin, Eerola huomauttaa.

Yrittäjällä on myös hyvä olla suunnitelma siitä, millaisella aikaikkunalla hän aikoo sijoittaa: ovatko rahat kiinni sijoituksissa esimerkiksi vuoden, viisi vai kymmenen vuotta? Ennakointi auttaa suuntaamaan katseen tulevaisuuteen.

Toisaalta markkinoilla on myös sijoituskohteita, joista rahat saa tarvittaessa nopeastikin takaisin käyttöön. Lisäksi sijoituskohdetta voi hyödyntää esimerkiksi yrityksen investointien rahoituksessa tai pankin lainavakuutena.

Loppujen lopuksi Eerola kannustaa sijoittamaan sellaisiin kohteisiin, jotka vastaavat yrittäjän omaa arvomaailmaa. Siksi hänellä on rahastoja ja osakkeita, jotka tukevat erityisesti hänelle tärkeitä teemoja: kotimaisuutta ja eettisyyttä.

Kuvassa Panu Eerola ja taustalla Kotkan Lihamestareiden pitkäaikaisin työntekijä Pauli Timonen.

Sijoittaminen turvaa tulevaisuuden

Kun Eerola sijoittaa yrityksensä varoja, hänellä on kaksi päätavoitetta mielessään: pitää yritys vakavaraisena ja turvata oma toimeentulo. Parhaimmillaan menestyvä yritys onkin kuin jatkuvasti kasvava säästöpossu.

– Haluan huolehtia Kotkan Lihamestareiden toimintavarmuudesta nyt ja tulevaisuudessa. Kun yrityksen omaisuus lähtee sijoitusten avulla kasvamaan, yllättäviinkin tilanteisiin on mahdollista reagoida, Eerola toteaa ja jatkaa:

– Yrittäjä ei pysty vaikuttamaan kaikkiin ulkoisiin tekijöihin. Kun vastaan tulee heikompia hetkiä, sijoitukset kannattelevat niiden yli.

Toisaalta Eerola haluaa taata sijoitusten avulla, että hän voi viettää aikanaan turvallisin mielin eläkepäiviä.

– Kun yrityksen varallisuus on hyvällä mallilla, tiedän, että voin satsata tulevaisuudessa myös henkilökohtaiseen hyvinvointiini. Taloudellinen riippumattomuus on minulle tärkeä juttu.

Kiinnostuitko sijoittamisesta? Jätä yhteydenottopyyntö.

Tämä artikkeli on osa Yrittäjän talousvalmennusta, jossa asiantuntijamme antavat konkreettisia vinkkejä yrityksesi taloudenhallintaan. Tutustu Yrittäjän talousvalmennukseen.

Lue myös: 

Yrittäjä, nyt on hyvä hetki alkaa sijoittaa - lue asiantuntijan vinkit

Ensimmäinen yritys opetti taloudenhallinnan tärkeyden