Ensimmäinen yritys opetti taloudenhallinnan tärkeyden – deittisovellusyrittäjä antaa 10 vinkkiä yrityksen taloutta pohtiville
Lisää aiheesta
Intohimo omaan työhön saattaa sokeuttaa yrittäjän, jolloin hän ei näe talouden realiteetteja. Näin kävi Katri Grunerille hänen ensimmäisessä yrityksessään, mutta virheistä oppii.
Jos on luonteeltaan kokeilunhaluinen, kunnianhimoinen ja riskinottaja, joitain asioita tulee väkisinkin opittua kantapään kautta. InLove Groupin toimitusjohtaja Katri Gruner sai ensimmäisessä yrityksessään Match by K:ssa oppitunnin taloudenhallinnan tärkeydestä.
Vuonna 2018 Gruner päätti jättää liikunta-alan ja valmennustyöt vähemmälle ja ryhtyä yrittäjäksi. Hän halusi perustaa Suomeen ensimmäisen deittipalvelun, joka perustuisi henkilökohtaiseen matchmakingiin. Tämä henkilökohtainen deittien välittäjä oli Gruner itse.
Yritysidea oli Suomessa ainutlaatuinen ja muutenkin kunnianhimoinen. Lisäksi Gruner suhtautui työhönsä intohimoisesti.
– Jos on kova palo työhön, ei välttämättä osaa nähdä todellisuutta. Minulta meni vuosi myöntää, että liiketoiminnan pyörittäminen kannattavasti olisi vaatinut valtavat asiakasvolyymit.
Yrittäjyydestä Gruner ei kuitenkaan luopunut, vaikka ensimmäinen yritysidea kaatui talouden realiteetteihin. Gruner alkoi vetää sinkkuvalmennuksia ja -tapahtumia, ja näissä omissa tapahtumissaan hän tapasi nykyiset yhtiökumppaninsa Lauri Kuparisen ja Janika Arolan.
Vuoden 2020 alussa Kuparinen arveli, että aika voisi olla kypsä uudelle nettideittialustalle. Gruner taas ajatteli, että nyt jos koskaan olisi mahdollisuus lähteä kehittämään isoa liiketoimintaa, joten hän hyppäsi mieluusti mukaan start up -yritykseen.
Arola tuli start upiin mukaan viime vuoden lopulla ja toi mukanaan myynti- ja markkinointiosaamisensa sekä kirjanpitäjän pätevyytensä.
– Nyt tiedän, että joka yrityksessä pitää olla vähintään yksi, joka rakastaa exceliä, Gruner tiivistää.
Hän antaa käytännön esimerkin: jos Gruner pohtii esimerkiksi markkinointitempauksen tekemistä, Arola istuu rahakirstun päällä ja laskee sentilleen, kuinka monta asiakasta tarvitaan, jotta tempaus on ylipäänsä kannattava.
Tulevaisuus näyttää lupaavalta
Lovena-nimisen nettideittisovelluksen kehittäminen ideasta toimivaksi sovellukseksi vei 1,5 vuotta. Lokakuun alussa julkaistu sovellus on kerännyt myönteistä huomiota.
– Ihmiset ovat kyllästyneitä deittimaailman pinnallisuuteen. Jos haluaa perustaa perheen, siinä ei pelkkä pärstäkerroin riitä.
Grunerin yrittäjätaival on vienyt hänet toiminimiyrittäjästä osakeyhtiön toimitusjohtajaksi. Hän haluaa korostaa, ettei yrittäjäksi ryhtyminen vaadi kauppatieteiden tohtorin tutkintoa, vaan talousasiat oppii kyllä, jos siihen vain on motivaatiota.
Minulta meni vuosi myöntää, että liiketoiminnan pyörittäminen kannattavasti olisi vaatinut valtavat asiakasvolyymit.
Mielenrauhaa Grunerin yrittäjäelämään tuo myös tieto siitä, että tarvittaessa hän voi palata entiselle uralleen liikunnan pariin.
– Yrittäjän ei kannata ajatella, että olisi jotenkin epäonnistunut, jos työskentelee myös muualla kuin omassa yrityksessään. On ihan ymmärrettävää, että asuntolaina pitää saada maksettua.
Katri Grunerin 9 + 1 vinkkiä aloittelevalle yrittäjälle
1. Joka yrityksessä vähintään yhden pitää rakastaa exceliä. Kun tämän hyväksyy, pääsee taloudenhallinnassa jo alkuun.
2. Jos ja kun et itse osaa, pyydä apua, jotta asiat lähtevät etenemään ja liiketoiminta pääsee alkuun.
3. Hanki tietoa. Minulla oli yrityskummi, joka rohkaisi käymään yrittäjän ammattitutkinnon. Hänen kanssaan synkkasi niin hyvin, että hän on nykyisen start upimme hallituksen puheenjohtaja! Koskaan ei siis tiedä, mihin jonkun ihmisen tapaaminen voi johtaa.
4. Pikavoittoja ei ole luvassa. Yritystoiminnan käynnistäminen voi hyvin viedä 2–3 vuotta, ja siihen kannattaa varautua.
5. Varautuminen tarkoittaa ensinnäkin sitä, että kun yritykselle tulee 5 000 euron lasku, lasku ei saa olla yllätys. Yrityksen tilillä pitää olla rahaa sen maksamiseen.
6. Varautuminen tarkoittaa lisäksi henkilökohtaista varasuunnitelmaa. Ei ole häpeä aloittaa sivutoimisena yrittäjänä ja katsoa, missä vaiheessa päätoimiseksi on mahdollista ryhtyä.
7. Hyvä kirjanpitäjä on kaikki kaikessa, mutta yrittäjänkin pitää ymmärtää perusasiat. Mitä voi laittaa yrityksen kuluihin? Tai miten teet budjetin ja pysyt siinä?
8. Kukaan ei elä pelkällä hengittämisellä. Laske, paljonko voit realistisesti nostaa palkkaa ja pystyykö sillä elämään.
9. Asioita ei kannata tehdä pelkän näkyvyyden vuoksi. Liiketoiminnan kannalta on hyödytöntä näkyä paikoissa, jotka eivät lisää myyntiä.
+ 1 vinkki vielä: Yrittäjyyden hienous on siinä, että kuka vain voi ryhtyä yrittäjäksi. Talousasiat oppii kyllä, jos on motivoitunut oppimaan.
Tämä artikkeli on osa Yrittäjän talousvalmennusta, jossa asiantuntijamme antavat konkreettisia vinkkejä yrityksesi taloudenhallintaan. Tutustu Yrittäjän talousvalmennukseen. |
Lue myös:
Yrittäjän kulupäiväkirja: yrityksen kulut voi nähdä tärkeinä investointeina tulevaan
Näistä syistä jokaisen yrittäjän kannattaa sijoittaa
Innovatiiviset tuotteet Narskuttelun kasvutarinan ytimessä
Luonkos tavoittelee seuraavaa kasvuloikkaa