Muutama vuosi sitten Kim Väisänen myi kumppaneineen tiedonhävitykseen erikoistuneen Blanccon. Hänen unelmissaan siinsi työskentely pörssiyhtiön leivissä.

Sitä Väisänen jaksoi vain hetken, sillä lopulta hän päätti jäädä koti-isäksi.

Paluu yrittäjäksi alkoi houkutella Väisästä kotona vietetyn vuoden aikana. Vastuu yrityksestä, asiakkaista ja sidosryhmistä on sitovaa, joten kolmen pienen lapsen isän oli keksittävä toistaiseksi jotakin muuta.

Niinpä hän ryhtyi sijoittamaan yrityksiin sekä rahaa että aikaansa. Väisäsestä tuli kanssayrittäjä.

‒ Haluan ajatella, että minulla on sellaista osaamista, joista voi olla hyötyä muille. Koen velvollisuudekseni antaa henkistä ja myötätunnollista apua sekä rahaa muille, koska olen saanut niitä itsekin, hän perustelee ratkaisuaan.

Väisänen antaa panoksensa muun muassa puhelinkoppivalmistajalle, jääkiekon tietopalvelulle, taukoliikuntasovellukselle, IT-omaisuuden hallintafirmalle ja rakentamisen kuvapalvelulle.

Tasapainoilua nuoralla

Omien laskujensa mukaan Väisänen on ollut mukana yli 20 yrityksessä. Kanssayrittäjäksi lähtiessään hän asetti itselleen tarkat suuntaviivat siitä, millaisten yritysten puolesta hän pistäisi itsensä likoon.

Erityisen tärkeää Väisäselle oli se, että yrityksellä olisi mahdollisuudet kasvuun ja kansainvälistymiseen.

‒ Todellisuuden kanssa kriteereilläni ei ole mitään tekemistä. Nykyisin luotan intuitioon. Sijoittamisessa pärjää, kun ottaa riskin ja luottaa todennäköisyyksiin. Tämä on kuin rulettipeliä.

‒ Yrittäminen on vaikeaa ja useammin siinä epäonnistuu kuin onnistuu. Jos yritys menestyy, saan kanssayrittäjänä oman osuuteni yrityksen arvonnousun kautta, Väisänen selvittää.

Jos menestystä ei tule, hän häviää siinä missä omistajatkin. Tuntuu kuitenkin siltä, että tasapainoilu nuoralla sopii Väisäselle.

Pettymykset opettavat, eivät lannista

Epävarmuus viehättää Väisästä, mutta hän muistuttaa myös pettymysten kuuluvan yrittäjyyteen.

‒ Jos ei ota riskejä, ei voi pärjätä. Vaikka olen kokenut pettymyksiä ja minulta on viety luottamus ja rahaa satoja tuhansia, yritän edelleen.

Merkittävimmäksi perusteluksi tälle Väisänen nostaa sen, että valtaosaan ihmisistä voi luottaa. Onnistumisen kokemukset ovat valaneet uskoa häneen enemmän kuin pettymykset, minkä vuoksi Väisänen on hurahtanut täysin yrittämiseen.

Vaikka mies antaa kaikkensa kanssayrittäjänä sijoituksilleen, hänen mukaansa onnistumiset ja epäonnistumiset eivät tunnu yhtä henkilökohtaisilta kuin oman yrityksen aikoina.

Kanssayrittäjänä häntä seuraa riskien lisäksi myös yrittäjän vapaus toimia kuten huvittaa.

‒ Tänään kymmenen kilometrin aamulenkki, hieroja ja lounaspalaveri, tämä haastattelu, toinen työasia ja sitten kolmas. Yrittäjyydessä kiehtovinta on illuusio siitä, että olen vastuussa omista aikatauluistani.

Lapsenuskolla yrittäjäksi

Yrittäjäsuvussa kasvanut Väisänen kielsi itseltään yrittäjyyden pitkään, mutta lopulta hän antoi periksi ideoilleen 1990-luvun lopulla. Ensin hän oli mukana isänsä yrityksessä, sitten perusti ystävineen Blanccon.

Väisänen laskee, että yrityskaupan jälkeen hänellä on elämässään menossa jo neljäs vaihe. Se on varmempi aika, kun koko omaisuus ei ole kiinni omassa yrityksessä.

Yhdestä asiasta Väisänen on kuitenkin varma. Jonain päivänä hän perustaa jälleen oman yrityksen ja palaa elämänsä ensimmäiseen vaiheeseen ‒ niin suuresti yrittäjyys ja kaikki siihen kuuluvat onnistumiset ja epäonnistumiset häntä houkuttavat.

‒ Ihmisillä on tapana toistaa virheensä. Eikä yrittäjä muuta osaa tehdä. Yrittäjä toistaa sitä, mitä osaa eli yrittää.

Väisäsen mukaan yrittäjiä yhdistää yksi piirre: lapsenkaltainen usko omaan tekemiseen.

Vaikka vuodet yritysten ja yrittäjien parissa ovat koulineet Väisäsestä montaa muuta kyynisemmän, myös hänen seuraavan yrityksensä menestysresepti syntyy juuri uskosta itseen ja muihin.

Ei Väisäsestä muuten olisi tullut yrittäjää.

Kim Väisäsen vinkit yrittäjäksi palaavalle:

  1. Selvitä onko tuotteelle tai palvelulle kysyntää. Jos ei ole markkinaa, ei ole myöskään kysyntää.
  2. Pidä itsestäsi vähintään yhtä hyvää huolta kuin pidät asiakkaista ja työntekijöistäsi.
  3. Juhli onnistumisia. Onnistumiset ovat harvinaista herkkua, joten ne täytyy huomioida.