Omannäköinen työelämä on tärkein – "Ei enää koskaan palkkatöihin"
Lisää aiheesta
Parikymppinen Suvi Mähönen on päättänyt, ettei mene enää palkkatöihin. Yrittäjänä hän ei keskity yhteen asiaan, vaan tarttuu rohkeasti useisiin mielenkiinnon kohteisiin.
Kun Suvi Mähönen oli 14, hän sopi isänsä kanssa, että saisi rahat 120 euroa maksavaan järjestelmäkameraan, jos säästäisi ensin itse puolet. Kun summa oli kasassa, kamera ostettiin.
Samalla alkoi hänen yrittäjäpolkunsa, vaikka hän ei sitä vielä silloin tiennyt. Taiteellisesti lahjakas Mähönen kuvasi hevosia ja kavereitaan ratsastamassa, kuten kuka tahansa ikäisensä. Mutta pian mukaan tuli myös asuntomyyntikuvia ja potretteja, joista joku maksoi jotain pientä. Keikkoja tuli enemmän, kun hän aloitti toisen asteen valokuvaajaopinnot.
Ei enää palkkatöihin
Mähönen halusi opiskella lisää ja haki korkeakouluun. Paikkaa ei herunut. Seuraavaksi hän muutti Lappiin rakkauden perässä. Hän päätyi työpaikkaan, jossa ei viihtynyt ollenkaan ja lopetti koeajalla.
– Silloin lupasin itselleni, etten koskaan mene palkkatöihin, hän sanoo.
Myöhemmin hän haki uudestaan ammattikorkeakouluun, mutta tällä kertaa toiseen koulutusohjelmaan. Opiskelupaikka irtosi ja hän aloitti tradenomiopinnot.
Mähönen oli ostanut hevosen ja ymmärsi, että hän haluaa asua maalla, eikä kaupungissa. Tuloja piti saada enemmän, koska hevosesta tuli kuluja. Luova yrittäjä laajensi yritystoimintaansa: valokuvauksen lisäksi hän laskutti OP Kevytyrittäjä -palvelun kautta polttopiirrostöitään. Mähönen kaiversi polttopiirroksia kuksiin ja puukkoihin.
Lupaava alku yhteiselle osakeyhtiölle
Seuraava yritysidea tuli puhelinsoiton kautta. Mähösen entinen pomo otti yhteyttä ja pyysi häntä ottamaan hevosia ylläpitoon ja ehdotti hevosmatkailuyrittäjyyttä. Näin sai alkunsa Mähösen ja hänen miehensä yritys.
Osakeyhtiö perustettiin helmikuussa 2021, ja jo pääsiäisenä olivat ensimmäiset hevosvaellukset sekä kesän retket loppuunmyyty.
Yrityksen ensimmäisen vuoden liikevaihto oli 46 000 euroa, josta Mähönen nosti itselleen palkkaa 9 000 euroa. Voittoa ensimmäiselle tilikaudelle tuli 5 000 euroa.
– Se ei ole vielä paljon, mutta näyttäisi siltä, että kuluvan tilikauden luvut ovat edellistä paremmat.
Ohjakset omissa käsissä
– Minulle sopii paremmin, että teen monia asioita samaan aikaan. Kyllästyn, jos en jaa työpanostani usealle eri osa-alueelle. En usko, että jaksaisin nykyistä työelämää, jos en olisi yrittäjä ja saisi suunnitella itse omia päiviäni. Ajattelen, että omannäköistä elämää täytyy uskaltaa elää, hän sanoo.
Mähösen tavallinen arkipäivä voi olla vaikkapa seuraavanlainen: hän herää kahdeksalta, käy antamassa heinät hevosille, menee sitten etäluennolle ja puolen päivän aikaan tulee ensimmäinen asiakas hevosvaellukselle. Iltapäivällä on vuorossa hevosten pihattojen koneellinen siivoaminen traktorilla sekä hevosten ruokkiminen. Illalla hän saattaa polttopiirtää samalla luentoa kuunnellen. Työpäivänsä hän päättää revontulikärryajeluun.
22-vuotiaan Mähösen ja miehensä yrityksen toimeentulo koostuu nyt hevosretkistä, valokuvaamisesta, kuksien polttopiirtämisestä sekä sosiaalisen median töistä. Hän kouluttaa TikTokin käyttöä muille yrittäjille.
Mähösellä on Erätonttu-niminen Instagram-tili, jossa hän kertoo seuraajilleen, millaista on olla nuori maaseutuyrittäjä. TikTok-tilillään on 25 000 seuraajaa
Tällä hetkellä toimelias yrittäjä myös opiskelee kolmessa eri koulussa: tradenomiopinnot hän vaihtoi restonomin monimuoto-opintoihin, Ruukissa hän opettelee hevosalaa ja suorittaa myös yrittäjän ammattitutkintoa.
Tulevaisuuden tavoitteet selvillä
Sen lisäksi, että Mähönen on keksinyt kuinka tuotteistaa oma osaaminen usealla tavalla, tavoitteet yrittäjänä ovat myös kirkastuneet.
– Toivon, että kymmenen vuoden päästä minulla on enemmän maata ja, että minulla olisi hevoshyvinvointikeskus, johon ihmiset tulisivat majoittumaan ja jonka keskiössä olisi suomenhevonen. Haluaisin, että suomenhevosesta tulisi vientituote, ja että ulkomaalaiset haluaisivat tulla ratsastusretkille samalla tavalla kuin nyt porosafarille.
Lisää tietoa yrityksen perustamisesta ja aloittavan yrittäjän palveluista op.fi:stä |