Vaikka Suomen Kovabetoni Oy:n toimitusjohtajuus oli lähes itsestäänselvä urapolku, ei Marjet Mäkinen ollut ajatellut sitä vakavasti ennen kuin hänen isänsä otti asian puheeksi.

Tuolloin 26-vuotias Mäkinen oli konsulttiyritys August Associatesin palkkalistoilla. Paria vuotta aiemmin Mäkinen oli valmistunut tuotantotalouden diplomi-insinööriksi Aalto-yliopistosta. Hän oli opiskellut sivuaineenaan rakennustekniikkaa ja tehnyt diplomityönsä Skanskalle. Alan kokemusta hän oli kartuttanut myös kesätöissä Kovabetonilla.

Mäkinen on kasvanut osaksi perheyritystä jo lapsuudessaan. Hän muistaa vanhempien yritykseen liittyneet ruokapöytäkeskustelut ja lukuisat työnjohtajat, jotka viihdyttivät koululaista. Näiden pöytälaatikosta saattaa vielä tänäkin päivänä löytyä Mäkisen lapsuudessa kirjoittamia kirjeitä.

Tausta, tietämys ja osaaminen olivat siis kunnossa, mutta Mäkisen oli käytävä itsensä kanssa läpi sitä, mitä toimitusjohtajuus ja yrittäjyys merkitsivät. Helsinkiläistynyt Mäkinen pohti, olisiko hänellä aikaa poikaystävälleen ja läheisilleen, jos työpaikka vaihtuisi pääkaupunkiseudulta Turkuun.

Loppujen lopuksi Mäkinen päätti tarttua haasteeseen. Asuin- ja työpaikan välisen pulman hän ratkaisi siten, että työskentelee maanantaista torstaihin Turussa ja ajaa sitten Helsinkiin.

Työskentelyä kahdessa kaupungissa helpottaa myös se, että merkittävä osa Kovabetonin työmaista sijaitsee pääkaupunkiseudulla.

Tavoitteena tuplat

Aluksi hän työskenteli rinta rinnan isänsä Heimo Mäkisen kanssa ja lopulta otti itse ohjat täysin käsiinsä.

‒ En tee kaikkia niitä hommia, joita isäni teki. Vastaavasti olen ottanut vastuulleni sellaisia asioita, mitä hänellä ei ollut. Ja toisaalta on juttuja, mitä hän hoitaa edelleen, koska on niissä yksinkertaisesti parempi kuin minä, Mäkinen kertoo työnjaosta.

Heimo Mäkinen on sydämeltään yrittäjä. Tytär ei usko isän koskaan jäävän todella eläkkeelle. Suomen Kovabetonin lisäksi Heimo Mäkisellä on useampia muitakin yrityksiä, joihin hän keskittyy, kun suurin osa vastuista on siirtynyt jälkipolvelle.

Marjet Mäkinen on perinteisen toimitusjohtajan operatiivisen työn lisäksi ottanut vastuulleen esimerkiksi sosiaalisen median ja uudistanut muun muassa yrityksen digitaalisia toimintamalleja.

Myös liiketoiminnan kasvattaminen on ollut Mäkisen kunnianhimoisimpia tehtäviä. Siinä hän on jo onnistunut, sillä tarkasteltaessa yrityksen liikevaihdon kehitystä viime vuosina käyrä on ollut nousujohteinen.

Vuonna 2016 Suomen Kovabetoni Oy:n liikevaihto oli 5,6 miljoonaa euroa. Mäkisen tavoitteena on ainakin tuplata liikevaihto lähivuosina.

Toistaiseksi elementtitehtaalla riittää kysyntää Suomessa. Jos yrityksen kansainvälistyminen tulee joskus ajankohtaiseksi, niin ensimmäisenä Mäkinen siirtäisi katseensa länsinaapuri Ruotsiin.

‒ Siellä meillä riittäisi markkinaa, hän arvioi.

Muutosjohtajuus vaatii perusteluja

Lapsena Mäkisestä piti tulla arkkitehti. Kun hän ymmärsi, että työ olisi muutakin kuin kauniiden talojen piirtämistä, suunnitelmat vaihtuivat.

Tuotantotalouden opinnot ovat rakentaneet omalta osaltaan ymmärrystä taloudesta ja sen hallinnasta. Opinnot ovat tukeneet Mäkistä myös yrityksen johtamisessa.

‒ Katson jo tulevaisuuteen. Haluan kehittää yritystä ja päästä asettamiini tavoitteisiin seuraavan viiden vuoden aikana. Koska teen muutoksia entisiin toimintaperiaatteisiin, minun on oltava analyyttinen ja osattava perustella, miksi mitäkin tehdään, Mäkinen kertaa.

Nuoresta iästään ja lyhyestä työkokemuksestaan huolimatta nuori toimitusjohtaja ei ole tarvinnut ulkopuolista apua tehtävien sisäistämiseen. Isän ja yrityspiireistä löytyneiden kontaktien tuella hänestä on kouliutunut yritysjohtaja, joka pitää omana vahvuutenaan erityisesti organisaatiotaitoa.

Uutta digitaalisempaa ja vapaammin ajattelevaa sukupolvea edustava Mäkinen on luonnollisesti toimintatavoillaan vaikuttanut myös Suomen Kovabetonin yrityskulttuuriin.

Kukaan ei ole kyseenalaistanut nuoren toimitusjohtajan toimintatapoja tai vähätellyt tämän kykyjä, mutta Mäkinen kokee motivoinnin ja esimerkin antamisen olevan hänelle haaste.

Vaikka moni 29-vuotias vasta haaveilee menestyvän yrityksen toimitusjohtajuudesta, Mäkisen elämässä se on jo vakiinnuttanut paikkansa. Hän myöntää tekevänsä töitä, mihin vuorokauden aikaan tahansa ‒ sellaisia uhrauksia yrityksen toimitusjohtajuus vaatii.

Onhan aikaa silti riittänyt läheisille omista epäluuloista huolimatta?

‒ Kyllä on. Ei se, että minusta tuli Kovabetonin toimitusjohtaja ole yllättänyt ystäviäni. Kyllähän he tiesivät, että perheelläni on tällainen yritys. Olen ihan sama ihminen kuin aiemmin ja ehdin nähdä heitä. Joskus vain on pistettävä työt syrjään ja annettava aikaa muulle.

Joillekin yrityksen toimitusjohtajuus voi olla koko uran kruunu ja se viimeinen päätepiste. Marjet Mäkinen torjuu väitteet siitä, että hän olisi saavuttanut jo kaiken haluamansa. Näin ei suinkaan ole.

‒ Toimitusjohtajuus on yksi etappi urallani. Kyllä minulla on edelleen toiveita oman kehittymiseni suhteen, hän lisää.