Reilu vuosi sitten kannuskoskelaiselta maanviljelijältä varastettiin 20 kappaletta 300 kiloa painavia pyöröpaaleja hevosten heinää. Paalien siirtämiseen on tarvittu varmasti useampia henkilöitä, auto ja peräkärry. Huonon satokauden jälkeen riski heinäpaalien ja viljan varkauksiin lisääntyy.

Kauemmas pihapiiristä rakennetut sikalat ja navetat ovat otollista maaperää varkauksille. Myös pienikokoisia eläimiä, kuten lampaita tai kanoja, lähtee silloin tällöin vorojen mukaan. Traktoreita saatetaan viedä luvatta, samoin työkoneista helposti irrotettavia osia tai arvokkaita työkaluja.

Tällaiset maatiloihin kohdistuvat varkaudet ovat onneksi kuitenkin harvinaisia. Useimmiten maatiloilta varastetaan polttoainetta. Bensiiniä, dieseliä tai polttoöljyä imaistaan pitkäkyntisten kanistereihin jopa 20 000 litraa vuosittain.

– Polttoainevarkauksia tulee ilmi säännöllisesti, mutta mitenkään erityisen yleisiä ne eivät ole. Maatiloihin kohdistuneet varkaudet ovat muutenkin olleet laskemaan päin viime vuosina, arvioi Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen rikosylikomisario Juha Junkkari.

Jo puomin asentaminen ehkäisee riskiä

Junkkarin mukaan houkutus polttoainevarkauksiin kasvaa, jos polttoainesäiliö ei ole suojattu tai se sijaitsee sopivan syrjäisellä paikalla, minne on helppo tulla autolla. Muutamalla käytännöllisellä suojautumiskeinolla monet varkaudet olisivat ehkäistävissä.

– Puomin asentaminen alueelle pitää jo monet varkaat loitolla, jos ajoneuvolla ei pääse lähelle polttoainesäiliötä. Lisäksi riskejä voi minimoida erilaisin valoin ja hälyttimin. Turvakameroitakin on hyvä asentaa tilalle, vaikka ne eivät sinänsä välttämättä ehkäise varkauksia, Junkkari sanoo.

Turvakameroiden avulla saa kuitenkin kerättyä todistusaineistoa, jos maatila joutuu varkauden kohteeksi.

Ideologinen ilkivalta on myös riski

Maatalousyrittäjän on hyvä myös varautua ideologiseen ilkivaltaan, jos on keskittynyt tuotannossaan siipikarja- tai sikatalouteen tai turkistarhaukseen.

– Onneksi suojautuminen näillä tuotantoaloilla on jo pidemmällä kuin tiloilla keskimäärin. Jo tautiriskien takia on oltava valvontaa sekä lukitukset ja aitaukset kunnossa, sanoo OP Vakuutuksen asiantuntija Kari Tourunen.

Hän korostaa ennakoivan suojautumisen merkitystä, kun on kyse maatilojen riskienhallinnasta.

Maatilatuotannon vakuutus korvaa kattavasti maatilan omaisuutta, toimintaa ja satoa, mutta edellyttää, että omaisuutta säilytetään suojatusti ja lukituissa tiloissa tai silmälläpidon alaisena.

– Jos maatilan irtainta, työkoneita tai polttoainesäiliöitä säilytetään vartioimattomissa paikoissa, pellon laidalla tai pihoissa, minne on helppo päästä vaikkapa kuorma-autolla, korvaustilanne on aina haastavampi, Tourunen muistuttaa.

Tourusen mukaan OP Vakuutus ei erikseen tilastoi maatiloihin kohdistuneita varkauksia, vaan ne lasketaan mukaan maatilojen esinevahinkoihin.

– Varkaudet ovat kuitenkin maatiloilla melko harvinaisia korvauskohteita. Useimmiten korvataan tulipaloista tai työkoneiden rikkoutumisesta johtuvia vahinkoja, Tourunen sanoo.

Turvakartoitus auttaa löytämään aukot suojauksessa

Tourunen kouluttaa työkseen maatilavakuutusten myyjiä ja vierailee usein myös heidän kanssa asiakkaiden luona maatiloilla, kun niissä tehdään vuosihuoltoja ja tarkastuksia. Hän kiinnittää erityisesti huomiota riskeihin, jotka voivat altistaa maatilan tulipaloille.

– Rakennusten seinustalla saatetaan säilyttää palavaa materiaalia, esimerkiksi autonrenkaita, jotka lisäävät palokuormaa ja ovat helposti sytytettävissä tuhopolttajan toimesta, Tourunen sanoo.

Hän kannustaa maatalousyrittäjiä kiinnittämään myös enemmän huomiota polttoaineiden säilytykseen, sillä polttoaine on yleisin varastelun kohde maatiloilla.

– Farmisäiliössä tulee olla lappovirtauksen estin, joka voi ehkäistä sen, ettei varkaan maahan jättämästä tyhjennysletkusta valu polttoainetta maaperään. Siitä voi syntyä helposti maaperävahinko. Tähän maatilavakuutuksessa on turva maaperälle aiheutuneiden vahinkojen varalta, Tourunen neuvoo.

Tourusen mukaan modernit maatalousyrittäjät osaavat ennakoida ja harjoittaa maatiloillaan kokonaisvaltaista riskienhallintaa, jolloin myös irtaimiston suojautumiseen liittyvät asiat ovat kunnossa.

– Meidän vakuutusmyyjämme tekevät tiloilla turvakartoituksia ja voivat antaa neuvoja, jos havaitsevat mahdollisia epäkohtia, Tourunen sanoo.

Tutustu Pohjola Riskienhallintapalveluun