Epäilyttäviä tilisiirtoja, suuria maksuja pöytälaatikkofirmoille, yhtiöitä, joille ei tahdo löytyä omistajaa… Rahanpesu on täyttänyt tänä syksynä uutisotsikot ja sen lonkerot ovat ulottuneet Suomeenkin.

– Jo itsessään rahanpesu on vakava ongelma, mutta vielä suuremmaksi vyyhti kasvaa, kun mukaan liitetään alkurikokset, joiden tuomaa hyötyä rahanpesulla yritetään häivyttää. Koko tähän vyyhtiin meidän pitää yrittää päästä käsiksi kaikilla konsteilla, korostaa Finanssialan johtava asiantuntija Mika Linna.

Sen vuoksi myös pankit kysyvät yritysten tietoja. Jo pelkästään laki velvoittaa siihen. Tämä on aiheuttanut myös kritiikkiä, sillä yksityiskohtaisia kysymyksiä on kysytty moneen otteeseen moitteettomasti toimivilta yrityksiltäkin.

– Tietoja on pakko kysyä myös suoraan asiakkaalta, sillä monesti pankilla ei ole muita tietolähteitä kuin asiakas itse. Täydentävinä tietolähteinä voidaan sitten käyttää esimerkiksi väestötietojärjestelmää, Kaupparekisteriä ja kaupallisia luottotietorekistereitä.

Pidä tiedot ajan tasalla ja vältät turhat kyselyt

Esimerkkinä ylläpidettävistä tiedoista Linna mainitsee PRH:n ylläpitämään Kaupparekisteriin tehtävät edunsaajailmoitukset. Määräaika ilmoitusten tekemiseen umpeutui 1.7.2020, johon mennessä vain reippaasti alle puolet osakeyhtiöistä täytti lakisääteisen velvollisuutensa.

– Jos pääsisimme tilanteeseen, että edunsaajatietoihin voisi luottaa samalla tavalla kuin Kaupparekisterin muihinkin tietoihin, pankin tarvitsisi kaivaa erikseen näitä tietoja asiakkaalta vain erityisissä tilanteissa. Näin resurssit voitaisiin kohdistaa paremmin oikeasti lisäselvitystä vaativiin tapauksiin.

Linna uskoo, että jatkossa yritykselle epätyypillisten tapahtumien tunnistamiseen käytetään yhä enemmän koneoppimista ja tekoälypohjaisia ratkaisuja.

– Ne eivät kuitenkaan pysty luomaan lähtödataa itse. Jotta automaattiset järjestelmät ovat luotettavia ja tulee vähemmän turhia epäilyjä, on tärkeää, että pankkien ja viranomaisten rekisterit ovat ajan tasalla.

– Tärkeää olisi myös avata ja parantaa mahdollisuuksia finanssilaitosten ja viranomaisten tietojenvaihdolle, mikä antaisi pankeille aivan uudenlaisia mahdollisuuksia arvioida ja tunnistaa tavallisuudesta poikkeavaa toimintaa. Nyt pankki näkee monesti vain oman kapean siivunsa.

OP:n asiakkaana voit päivittää helposti yrityksesi tiedot

Yrityksen tiedot kannattaa pitää ajan tasalla ja tarkistaa niiden oikeellisuus säännöllisesti, jolloin vältyt ylimääräisiltä kyselyiltä.

Tietojen päivittäminen on nyt entistäkin helpompaa. Pääset päivittämään tietoja verkossa, jos sinulla on yrityksesi nimenkirjoitusoikeus. Voit tunnistautua palveluun OP:n tai muun pankin verkkopankkitunnuksilla.

– Vastuullisuus on yksi OP Ryhmän keskeisistä arvoista. Haluamme varmistaa kaikin keinoin, että OP:ta ei hyödynnetä rikoksella hankittujen varojen ja niiden alkuperän häivyttämisessä. Olemme tehneet tietojen täydentämisestä mahdollisimman vaivatonta, sanoo OP:n pk-yritysasiakkaista vastaava johtaja Heikki Peltola.

Linna painottaa, että rahanpesun kitkemisen tulisi olla osa kaikkien liike-elämässä toimivien yritysvastuuta.

– Kaikkien yritysten kannattaa kertoa oma-aloitteisesti ja kattavasti yrityksen tiedoista niitä tarvitseville luotettaville tahoille. Näin päästään tilanteeseen, ettei säntillisesti asiansa hoitavia turhaan vaivata yksityiskohtaisilla kyselyillä.

Lue lisää yrityksiltä kysyttävistä asioista ja päivitä tiedot.