Rakennusliike Jatke Uusimaa Oy sitouttaa henkilöstöään lisäeläkemallilla, joka kerryttää lihavampaa eläkepussia jokaiselle yrityksessä työskentelevälle. Lisäeläkemalli otettiin käyttöön lähes saman tien yrityksen perustamisen jälkeen reilu kymmenen vuotta sitten. Kyseessä on OP-Henkivakuutuksen tarjoama sijoitussidonnainen lisävakuutus, joka täydentää lakisääteistä eläketurvaa.

Jokainen Jatke Uusimaan noin 70 työntekijästä on vakuutettu ryhmäeläkevakuutuksessa.

– Yrityksessä haluttiin osoittaa, että henkilöstöstä huolehditaan myös sen jälkeen, kun on siirrytty eläkkeelle. Samalla haluttiin kannustaa henkilöstöä menestymään työssään ja sitä kautta kartuttamaan tulevaa eläkepottia, kertoo toimitusjohtaja Janne Mönkkönen.

Eläkesäästöä kertyy lähes huomaamatta

Lisäeläkkeen vakuutusmaksut maksetaan osana tulospalkkiojärjestelmää, jossa osa tulospalkkioista maksetaan rahana ja osa kerryttää eläkesäästöä. Eläkesäästöä kertyy oikeastaan vähän huomaamatta, koska palkka on mitoitettu elämän juokseviin kuluihin ja tulospalkkio tulee sen päälle.

– Henkilöstölle kerrottiin, että sovittu prosentti tuotantopalkkiosta siirretään automaattisesti vakuutusmaksuun, eikä sitä osuutta voi saada rahana. Se sopi kaikille, Mönkkönen toteaa.

Yritys korottaa eläkevakuutukseen menevää summaa vielä kertoimella 1,3: jos tulospalkkiosta vakuutukseen ohjattava osuus on esimerkiksi 3 000 euroa, yritys korottaa summaa 1,3-kertaiseksi ja eläkepottiin menee 3 900 euroa.

Eräs Jatke Uusimaan työntekijä jäi jokin aika sitten eläkkeelle kuusinumeroisen lisäeläkepotin turvin. Siitä hänelle maksetaan lisäeläkettä 10 vuoden ajan eläkkeelle jäämisen hetkestä lakisääteisen eläkkeen ohella.

– Itsekin toivoisin, että minulla olisi työn puolesta ollut tällainen järjestely myös aiemmin, Mönkkönen naurahtaa. Hän on työskennellyt Jatke Uusimaassa vasta kolme vuotta.

imageefqls.png

Vakuutusmaksu iän mukaan

Jatke Uusimaan henkilöstöltä kysyttiin jokin aika sitten, mitä mieltä ryhmäeläkevakuuttamisesta ollaan. Valtaosa henkilöstöstä vastasi kyselyyn, ja vastaajista lähes 90 prosenttia pitää järjestelyä hyvänä.

Osa ei kuitenkaan ollut täysin tyytyväinen. Etenkin nuoremmat työntekijät pitivät tulospalkkiosta eläkesijoitukseen menevää prosenttia liian suurena, koska heillä olisi elämän ruuhkavuosina rahalle muutakin käyttöä – kuten vaikka ostaa lastenvaunut, hankkia isompi auto tai lyhentää asuntolainaa.

– Muutimme maksuja niin, että 50 vuotta täyttäneiltä menee puolet tulospalkkiosta lisäeläkemaksuihin kuten aiemminkin, koska heitä eläkeasiat kiinnostavat jo aika paljon, mutta nuoremmilta menee maksuihin pienempi prosentti, koska he tarvitsevat enemmän rahaa elämiseen, Mönkkönen kertoo.

Muutoksiin oltiin erittäin tyytyväisiä, koska ryhmäeläkevakuutuksesta saatiin kaikille sopiva. Mönkkönen kiittääkin ryhmäeläkevakuutuksen joustavuutta ja mahdollisuutta tehdä muutoksia vuosittain.

Vakuutetuilla on myös oikeus nähdä omat suunnitelmansa ja kertyneet säästönsä sekä mahdollisuus muuttaa sijoitussuunnitelmansa painotuksia eli riskitasoa.

Entä jos työpaikka vaihtuu?

Mönkkönen kertoo, että Jatke Uusimaassa on ihan tutkitustikin tyytyväisiä työntekijöitä eikä irtisanomisia ole juuri ollut.

– Haluamme pitää henkilöstömme kunnossa ja hyvinvoivana, myös työuran jälkeen. Me välitämme, ja se on meillä pitävä voima. Ryhmäeläkevakuutus on osa sitä kokonaisuutta ja vastuullisuutta, Mönkkönen tiivistää.

Jatke Uusimaa palkkaa myös uusia ihmisiä. Rekrytointivaiheessa mainitaan ryhmäeläkevakuutuksesta muiden työsuhde-etujen lisäksi. Laaja Terveysturvavakuutus esimerkiksi mahdollistaa perustyöterveyshuoltoa kattavammat erikoislääkäritasoiset palvelut jopa leikkauksineen.

– Yleensä juuri tämä lisäeläkemallimme poikii työhaastattelussa jatkokysymyksiä. Työnhakijoita kiinnostaa, miten säästöä kertyy ja mitä rahoille tapahtuu, jos vaihtaakin työpaikkaa, Mönkkönen kertoo ja jatkaa:

– Kertyneet eläkesäästöt jäävät odottamaan eläköitymistä, vaikka työt jatkuisivat muualla. Se tulospalkkio kuuluu työntekijälle, vaikka hän ei sitä heti rahana saakkaan.

Ryhmäeläkevakuutuksen myöntää OP-Henkivakuutus Oy, jonka asiamiehenä osuuspankit toimivat.