Suomi-brändi vetoaa kuluttajiin – miljoona ruusua vuodessa
Lisää aiheesta
Ali-Marttilan Puutarha tuottaa Kangasalla Pirkanmaalla ruusuja ympäri vuoden. Kesän juhlakauteen valmistautuminen on jo täydessä vauhdissa.
Ulkona sataa keväträntää, mutta Ali-Marttilan kasvihuoneet hehkuvat lämmintä valoa. Puutarhalla valmistaudutaan jo vauhdilla kesään.
Puutarhan neljä osakasta ovat kokeneet nämä keväiset juhlakausivalmistelut jo monesti. Ruusut ovat kasvaneet tilalla lähes 40 vuoden ajan. Niille valmistui oma kasvihuone vuonna 1978. Tätä ennen tilalla oli jo viljelty tomaattia, kurkkua ja tupakkaa.
– Ruusuja viljelevillä tuntui menevän hyvin. Vähitellen kollegat vaihtoivat artikkelia, mutta me emme luopuneet ruusuista, yrittäjä Heikki Marttila kertoo.
Kuluneiden vuosikymmenten aikana ala on kokenut melkoisen myllerryksen. Ulkomailta, erityisesti Afrikasta, saapuvat halvemmat ruusut ovat kiristäneet kilpailua ja saaneet monet kotimaiset puutarhat ahtaalle tai lopettamaan toimintansa kokonaan.
Marttilat ovat kuitenkin rakentaneet tehokkaan 130 jälleenmyyjän verkoston, joka kannattelee toimintaa. Hyvä laatu, kotimaisuus ja toimiva palvelu ovat avaintekijöitä kilpailussa.
Marttiloiden mukaan heidän puutarhansa onkin Suomen suurin yhä toiminnassa oleva leikkoruusujen viljelijä.
Syksyllä Heikki ja hänen kaksoisveljensä Jaakko Marttila siirtävät vetovastuun ruusutarhasta pojilleen Ollille ja Matille. Serkukset ovat olleet mukana ruusutarhan töissä jo pienestä pitäen.
Kilpailutilanteen suunta näyttää kotimaisen viljelijän kannalta lupaavalta.
– Nyt alkavat ihmiset kiinnostua siitä, missä kukat on tuotettu. Kotimaisuus nostaa joka alalla päätään, Heikki Marttila arvioi.
Ruusu äidille, ylioppilaalle tai muulle päivänsankarille
Valmistautuminen kesään alkaa puutarhalla hyvissä ajoin ennen pääsiäistä. Tuolloin tullaan töihin perjantaisin jo viideltä tavallisen aamukuuden sijasta. Kesäksi palkataan apua, jotta ruusuja saadaan riittävästi tarjolle arkeen ja juhliin.
Työpäivä käynnistyy usein kasvihuoneen puolella. Joka aamu Marttilat keräävät sieltä noin 3 000 kukkivaa ruusua. Kuluttajien suosiossa ovat erityisesti punaiset ja valkoiset ruusut, ja niitä on heidän kasvihuoneessaan paljon.
Niiden lisäksi puutarhalla kasvaa vaaleanpunaisia, oransseja ja keltaisia ruusuja. Yhteensä ruusulajikkeita on noin 30.
Uudemmassa, 5 000 neliön kasvihuoneessa taimia on yhteensä 40 000. Ne saapuvat Hollannista pienissä kasvatuslaatikoissa. Parissa kuukaudessa pienet taimet tuottavat kauniita ruusuja.
Kun ruusun poimii saksilla pensaasta talteen, seuraavat kukat kasvavat tilalle 4–6 viikossa. Ruusut ovat monivuotisia kasveja, ja niiden elinkaari on noin 4–5 vuotta. Sen jälkeen ne uusitaan.
Aamulla kerätyt ruusut siirretään viileämmän pakkaamon puolelle. Siellä ne lajitellaan neljään laatuluokkaan, ja pakataan nippuihin. Puutarhalta serkukset ajavat ne myyntiautolla ennalta sovittuihin kukkakauppoihin.
Hiilidioksidi ja lämpö saa ruusut kukoistamaan
Kasvihuoneessa on helppo hengittää, vaikka hiilidioksidipitoisuudet ovat luonnonilmaa korkeammat. Ilman ppm-lukema (parts per million) on tuhat, kun ulkona vastaava lukema on 350, Heikki Marttila kertoo. Hiilidioksidia käytetään, koska se saa ruusut kasvamaan nopeammin.
Kasvihuoneessa on lämmintä, ja asteita on noin +20. Katossa lamput valaisevat ja lämmittävät ruusuja. Talvella keinovaloa annetaan neliötä kohden 160 wattia 20 tuntia vuorokaudessa.
– Kyllä liikevaihdosta varmaan viidesosa menee sähköön, Olli Marttila arvioi.
Lämmitys hoituu naapurissa olevan Honkasen puutarhan kanssa perustetun ja hakkeella toimivan lämpölaitos Säkkölän voiman avulla.
Lämpö houkuttelee kasvihuoneisiin myös kutsumattomia vieraita. Tilaisuuden saadessaan vihannespunkit ja kirvat saapuvat sotkemaan ja ruokailemaan.
Puutarhalla niitä torjutaan biologisin keinoin. Ruusujen juurille laitetaan pieniä valkoisia hyönteispusseja. Niistä kömpii pienenpieniä petopunkkeja ja sääskiä avustamaan tuholaisten siivouksessa.
Ledit ovat tulevaisuuden täsmäkasvattajia
Säännöllisin väliajoin Marttilat käyvät Hollannissa tutustumassa paikallisten kasvihuoneyrittäjien toimintaan ja uusimpiin tekniikoihin. Sieltä he saivat esimerkiksi oppia biologisesta torjunnasta.
– Hollannissa on paljon viljelijöitä, ja he pitävät yhtä. He eivät näe toisiaan kilpailijoina, Olli Marttila kertoo paikallisesta yrityskulttuurista.
He jakavat oppejaan mielellään myös muille yrittäjille.
Tulevaisuuden trendeihin kuuluvat esimerkiksi ledivalot. Niillä kasveille voidaan tarjota täsmävaloa, joka saa ne kasvamaan vauhdikkaammin.
Ledivalot ovat Olli Marttilan mukaan varteenotettava vaihtoehto, jos ne saadaan kuluttamaan vähemmän sähköä kuin nykyvalaistus. Toistaiseksi ruusujen ledivalokasvatuksessa ei kuitenkaan ole tehty suurta läpimurtoa.
Tällaisiin kehitysloikkiin on kuitenkin kyettävä reagoimaan, jotta alan kehityksessä pysyy mukana, Olli Marttila arvioi.
Suunnitteilla onkin rakentaa tulevina vuosina kolmas kasvihuone, joka hyödyntää juuri näitä nykyaikaisia tekniikoita.