Alkanut kesä on Jonne Nurmiselle, 28, neljäs kausi sup-yrittäjänä. Kahden omistajan ja yhteensä yhdeksän työntekijän voimin pyörivä yritys tarjoaa asiakkaille välinevuokrausta ja järjestää yksityistilaisuuksia erikokoisille ryhmille. Sup-lautailu, eli laudan päällä seisten tapahtuva melonta, nousi muutama vuosi sitten suuren yleisön tietoisuuteen myös Suomessa.

– Meillä on yhteensä 30 vuokrattavaa sup-lautaa. Niitä vuokraamme isommillekin porukoille esimerkiksi yksityistilaisuuksia varten. Lisäksi valikoimassamme on pari kajakkia, kanootti sekä perinteinen tervavene.

Hyväntuulinen Nurminen nauttii kauniista kesäpäivästä Töölönlahden maisemissa Helsingin keskustassa.

– Tällaista työn pitääkin olla, Nurminen sanoo nauraen.

– Tässä saa tutustua kaikenlaisiin ihmisiin ja moikkailla tuttuja asiakkaita. Toivotamme kaikki ihmiset tervetulleiksi, vaikka he tulisivat vain juttelemaan ja paistattelemaan päivää tähän kopillemme.

Töölönlahtea parempaa paikkaa ei Helsingistä löydy

Keväällä uutisoitiin laajasti siitä, että Hakuna Matata päätettiin häätää Töölönlahdelta. Nurmisen mukaan moni asiakas onkin ollut yllättynyt siitä, että yritys on edelleen elossa ja vieläpä entisellä paikallaan.

– Se oli kieltämättä erikoinen tapaus. Meille vain ilmoitettiin, että meidän pitää katsoa paikkaa jostain muualta. Syyksi sanottiin, että Finlandia-talolla käy kansainvälisiä kongressivieraita ja tämä ranta on suoraan heidän silmiensä alla. Toinen syy liittyi siihen, että Töölönlahden luontaista kasvillisuutta täytyy varjella ja että meistä saattaisi olla haittaa luonnolle. Lisäksi sanottiin, että emme voi olla tässä yleisen liikkuvuuden takia, vaikka mehän vain lisäämme yleistä liikkuvuutta.

– Kerroimme asiasta medialle, minkä jälkeen muun muassa Iltalehti ja Helsingin Sanomat kirjoittivat tapauksesta. Kohun keskellä myös ympäristöministeri kumosi väitteen, että meistä olisi haittaa ympäristölle. Samoin Finlandia-talon johtaja kielsi sen, että kongressivieraat eivät muka tykkäisi meistä. Kun kaikki kymmenen syytä oli kumottu yksi toisensa jälkeen, saimme lopulta luvan jatkaa tällä paikalla.

Tapauksesta seurannut julkisuus lisäsi yrityksen tunnettuutta. Kääntyikö huomio lopulta jopa positiiviseksi?

– Ajattelin ensin, että tästähän syntyikin miljoonan dollarin mainoskampanja. Nyt kauden alettua olen kuitenkin huomannut, että ihmisille jäi käsitys siitä, että yritystä ei olisi enää olemassa. Uutinen jatkostamme tavoitti vain vähän ihmisiä häätöuutiseen verrattuna. Monet ovat olleet ihmeissään ja onnitelleet meitä jatkosta.

– Toisaalta ainakin firman nimi ja tarina tuli paremmin koko valtakunnan tietoisuuteen. Kun ihmiset näkevät meidän olevan edelleen olemassa, koko tapaus kääntyy varmaan voitoksi.

Nurmisen mukaan yhtä hyvää paikkaa ei olisi yksinkertaisesti löytynyt Helsingistä.

– Se olisi ollut mahdotonta. Jopa toimivan paikan löytäminen olisi ollut vaikeaa. Tässä on helppo ja turvallinen ranta, josta pääsee kätevästi liikkeelle. Aloittelijatkin pystyvät suppaamaan tässä lahdella ja kokeneemmat voivat halutessaan lähteä tunnelin läpi Eläintarhanlahdelle. Tähän on loistavat kulkuyhteydet ja lähellä sijaitsee myös paljon hotelleja.

Onnettomuuksilta on vältytty

Moni ensikertalainen mieltää laudan päällä seisominen vaaralliseksi, mutta Nurmisen mukaan suppailu on itseasiassa hyvin turvallista.

– Me annamme hyvän alkuperehdytyksen, jonka aikana kerrataan kaikki tärkeimmät asiat. Opetamme oikean tekniikan ja kerromme, miten vastatuulessakin pääsee eteenpäin. Tässä kolmen vuoden aikana kenellekään ei ole sattunut yhtään onnettomuutta vesillä, ainoastaan joskus olemme käyneet hinaamassa asiakkaan rantaan.

Edes putoaminen laudan päältä veteen ei ole kovin vaarallista.

– Tarjoamme kaikille halukkaille pelastusliivit ja lisäksi laudoissa on erillinen jalkaremmi. Vaikka tippuisit mereen, niin ei sinulle oikeastaan voi käydä mitään, koska kellut ja olet vielä kelluvan lautan vieressä.

Vuokravälineitä tarjoava yrittäjä pyrkii koko ajan kehittämään toimintaansa ja tarjoamaan asiakkaille myös uudenlaisia palveluja.

– Olemme kehitelleet myös erikoisempia palveluja, kuten sup-mindfulnessin. Suppaus on muutenkin hyvin rauhoittavaa, mutta mindfulnessin avulla ihminen pääsee ihan eri sfääreihin. Lisäksi järjestämme koirasuppauskursseja, joissa mukana on eläinkouluttaja.

Kausiluonteisuus tuo toimintaan omat haasteensa

Kuten arvata saattaa, säät vaikuttavat suuresti vuokravälineiden kysyntään.

– Suppaus onnistuu huonommallakin säällä, mutta ukkosella vesille ei kannata lähteä. Kylmemmällä säälläkin pystyy suppaamaan, mutta eihän se bisnekselle kovin kannattavaa ole. Aina kun on vähänkään hyvä keli, niin ihmiset löytävät rantaan hyvin nopeasti.

Sup-yrittäjän kausi kestää tyypillisesti noin viisi kuukautta toukokuun alusta syyskuun loppuun. Kun sesonki loppuu ja turistiryhmät kaikkoavat Töölönlahdelta, Nurminen hakeutuu yleensä lämpimimpien vesien ääreen.

– Joka vuosi olen lähtenyt seikkailemaan maailmalle. En ehkä niinkään suppaamaan vaan surffaamaan, koska se on ykköslajini. Olin juuri Etelä-Amerikassa kaksi kuukautta ja tulin pari viikkoa sitten takaisin. Lisäksi opiskelen Helsingin yliopistolla kuluttajaekonomiaa ja graduni on tällä hetkellä työn alla.

Yrittäjähenkinen Nurminen päätyi sup-yrittäjäksi, koska halusi viettää rantapojan elämää Suomessakin.

– Vuodesta 2011 saakka olen elättänyt itseni yrittäjänä ja tälläkin hetkellä pyöritämme ystävien kanssa toista firmaa. Yrittäjyys tuntuu minulle luonnolliselta tavalta elää. Jossain vaiheessa tuli idea siitä, että tällaisen yrityksen kautta pääsen elämään sellaista rantaelämää, jollaista yleensä saa kokea vain ulkomailla.

Hakuna Matata ei suinkaan ole ainoa sup-vuokrausta tarjoava yritys Helsingissä, sillä kilpailijoita riittää ympäri kaupunkia.

– Kaikissa Helsingin potentiaalisissa paikoissa pääsee suppaamaan. Ainakin Vuosaaressa, Hietsussa, kahvila Regatassa ja Munkkiniemessä on omat vuokraamot. Jopa tässä lahdella on toinen vuokraamo. Asiakkaan kannaltahan se on tosi hyvä tilanne, että suppaillessa pääsee näkemään Helsingin niin monelta eri kantilta.