Syksy merkitsee usein erilaisia alkuja. Lapset menevät kouluun, ja vanhemmat palaavat töihin. Syksyllä saattaa myös olla aikaa aloittaa uusi harrastus.

Yrittäjille syksy merkitsee uuden kauden ja kurssien alkua. Jyväskylässä toimivan Lankakauppa TitiTyyn yrittäjä Tiina Huhtaniemi on suunnitellut alkavan syyskauden sekä sen tapahtumat ja kurssit jo hyvissä ajoin ennen syksyä.

Laviksen toinen kehittäjä ja yrittäjä Sirkku Pusa valmistautuu tulevaan liikuntakauteen esimerkiksi järjestämällä koulutuksia liikuntaa ohjaaville. Näin ohjaajat ovat valmiit uuteen kauteen yhtä aikaa oppilaiden kanssa.

Yrittäjät kertovat, mitä heidän syksyynsä kuuluu.

Tiina Huhtaniemi, käsityöalan yrittäjä vuodesta 2006

”Meillä ei nykyään ole hiljaista kesäkautta, kuten monella alamme yrityksellä saattaa olla. Suomen helteet ja kesä eivät ole enää selvä yhtälö, ja enenevässä määrin syksyn rooli näkyy toiminnassa.

Tavallaan teemme ja elämme syksyn jo monta kuukautta etukäteen. Tehtäväni on ennakoida koko ajan, että olemme aikaa edellä. Tähtäämme syksyyn tapahtumia, ja silloin tulee uusia tuotteita ja malleja. Yhteisneulontaprojektit ja tapaamiset alkavat. Siinä mielessä syksy on aktiivista aikaa. Ihmiset haluavat hiljentyä sohvan nurkkaan kynttilän valossa neulomaan ja kaipaavat uusia ideoita.

Marras–joulukuussa ihmiset heräävät siihen, että jouluksi ehtii vielä neuloa. Sinne ajoittuvat myös alan suuret messut sekä joulupihan järjestäminen. Hiljaisin kausi osuu huhti–toukokuulle.

Meillä on monta asiakasryhmää ja koetamme miettiä, ettemme ole keskittyneet ainoastaan yhteen kohderyhmään. Keskimäärin asiakkaamme ovat 25–60-vuotiaita naisia, jotka ovat neuloneet jo pidempään tai innostuneet siitä uudestaan. Mukana on myös erittäin ahkeria neulojia.

Oma asiakasryhmä pitää tuntea. Sitä kautta selviää, mikä heitä kiinnostaa. Pitää kuunnella asiakkaita ja seurata maailman menoa. Aika paljon meilläkin ohjaa syksyn toimintaa se, mitä malleja tulee ja mitä suunnittelijat kehittelevät. Tuleeko jotain yhteisneulontaprojekteja, mysteerineulomisia tai muuta vastaavaa? Menemme sen mukaan, mitä uutuuksia maailmalta tulee.

Facebook ja Instagram ovat nousseet isoksi osaksi työssä. Meillä on myös markkinointipaikkana ja työkaluna neulojien kansainvälinen, seitsemänmiljoonainen yhteisö ja sosiaalinen foorumi Raverly.com. Nämä kanavat ovat päivittäin käytössä.

Tulevina vuosina tavoitteena on kehittää yrityksestämme, brändistämme ja omasta kotimaisesta lankamerkistämme Tukuwoolista kansainvälisesti kiinnostava kokonaisuus."

Sirkku Pusa, laviksen kehittäjä ja toimitusjohtaja, yrittäjä vuodesta 2014

”Lavis-lavatanssijumppa sai alkunsa hieman varkain vuonna 2014. Olin jo sitä ennen liikunnanohjaajana Kouvolan kaupungilla, ja tanssi oli minulle rakas harrastus. Toin tanssillisia elementtejä ohjaukseen. Loppumetreillä kursseilla oli 120 osallistujaa ja ohjausta varten tarvittiin halli. Nykyinen yhtiökumppanini ja laviksen toinen kehittäjä Johanna Partanen huomasi potentiaalin ja keskustelimme, että tästä saisi loistavan työkalun myös muille ohjaajille.

Liikunta-ala jakautuu monelta osin kausiin. Usein kausi alkaa syksystä ja kestää joulukuun alkuun tai puoleenväliin. Silloin ihmiset innostuvat kesän jälkeen liikkumaan. Kauden alussa ryhmäliikuntatunneilla on enemmän harrastajia, ja joulua kohden osallistujamäärä vähenee. Sitten ollaan taas innokkaina uudenvuodenlupausten kanssa, ja tammikuussa salit täyttyvät jumppaajista.

Liikunta-ala on ailahtelevaista. Trendejä tulee ja menee. Lavis vaatii kehitystyötä, jotta pysymme markkinoilla. Ensi vuonna tulee täyteen neljä vuotta, ja mielestäni realistinen elinkaari on kymmenen vuotta. Tuoteperhe on kasvanut, ja viime vuonna lanseerasimme live- ja allas-laviksen. Lokakuussa aloitamme uuden Vire-laviksen, jossa käytetään apuna tuolia.

Olen melko innovatiivinen ihminen ja muistaakseni livemusiikki-lavis sai alkunsa jostain keskustelusta. Päätin toteuttaa idean ja olen ollut bändeihin suoraan yhteydessä. Jumppaajia on ollut tapahtumissa jopa yli 300, ja he ovat olleet ihan fiiliksissä. Muutkin ovat alkaneet järjestää live-tapahtumia, ja ne ovat olleet suosittuja.

Järjestämme usein ohjaajakoulutuksia ennen kauden alkua. Laviksen ohjaajia on nyt yli 400, ja heitä on jonkin verran Ruotsissa. Haaveenani olisi, että laajentuisimme vielä lisää ulkomailla. Lavis voisi toimia Suomi-yhteisöissä. Esimerkiksi Fuengirolassa on paljon ulkosuomalaisia.”