Taiteilija keksi bisneksen uudelleen unessa – toimiva verkosto auttoi vision toteuttamisessa
Lisää aiheesta
Taiteilija ja yrittäjä Paula Rusokallio havahtui verkostojen tärkeyteen. Sen jälkeen Rusokallion yritys on ponnahtanut uuteen nousuun.
Kolmisen vuotta sitten kuvataiteilija ja silloisen Creatimagia-yrityksen yrittäjä Paula Rusokallio näki unen uudenlaisesta innovatiivisesta maalauspohjasta. Unessa hänen kehittämänsä, Taidesukellus-nimeä kantava konsepti oli noussut täysin uudelle uralle, ja yrityksen kautta syntynyt yhteisötaideteos loisti keskellä kaupunkia.
Aamu valkeni, ja Rusokallio tiesi, että hänen täytyisi toteuttaa visionsa. Se vaatisi kuitenkin aiempaa suurempia ponnistuksia ja sellaisia verkostoja, joista hän ei ollut osannut edes haaveilla. Rusokallio oli perustanut Creatimagian jo vuonna 2011, ja hän oli vetänyt Taidesukellus-nimisiä työpajoja työhuoneellaan muutaman vuoden ajan.
– Elin melko yksinäistä taiteilijan arkea, jossa kaikki aika uhrautui taiteen syvyyksien tutkimiselle. Kuljin lähinnä oman kodin ja ateljeeni väliä ja maalasin vimmatusti. Kehittämäni Taidesukellus-menetelmä oli jo käytössä, mutta en tiennyt vielä, miten suureksi voisin kasvattaa sitä ja mihin kaikkeen se voisi skaalautua.
Taidesukellus on Rusokallion kehittämä, patentoitu palvelumuotoilukonsepti, jonka avulla periaatteessa kuka tahansa pystyy löytämään luovuutensa. Työskentelyssä hyödynnetään soveltavien kuvataiteen perustekniikoiden lisäksi innovatiivisia menetelmiä. Konsepti sopii esimerkiksi virkistys- ja työhyvinvointipäiviin, mielenterveys- ja terapiatyöhön ja opetustyöhön sekä erilaisiin tapahtumiin.
Rusokallion visioima suurempi yhteisötaideteos vaati kuitenkin toisenlaisia ponnistuksia. Visio osui sopivasti Suomi 100 -juhlavuoden alle, joten Rusokallio päätti tarttua puhelimeen ja lähettää muutaman sähköpostin, jotta projekti saisi tuulta alleen.
– Se tuntui aluksi pelottavalta, mutta tahtotila ja intohimo voittivat pelon. Jossain vaiheessa huomasin, että verkostojen rakentaminen alkoi luoda hedelmää. Myös muut tahot alkoivat ottaa minuun yhteyttä, ja se synnytti taas uusia yhteistyökuvioita. Äkkiä olin tilanteessa, jossa Taidesukelluksesta oli tullut tosi suosittu ja yhteisötaideteoksen toteutuminen voisi olla mahdollista.
Lisäpotkua Yritystreffeiltä
Rusokallio kasvatti verkostoaan myös Yritystreffeillä. Yritystreffit ovat NewCo:n ja OP:n yhteistyössä järjestämiä maksuttomia tilaisuuksia, joissa yrittäjät voivat markkinoida omaa yritystään ja osaamistaan ja löytää uusia asiakkaita ja yhteistyökumppaneita.
Rusokallio löysi Yritystreffeiltä eri alojen asiantuntijoita, jotka osoittautuivat korvaamattomaksi avuksi niin liiketoiminnan kasvun ja kehittämisen kuin palvelumuotoilun saralla. Treffit myös loivat polun Taidesukellustehdas Oy:n perustamiselle sekä kansainvälistymiselle.
– Lisäksi tutustuin muun muassa viestintäalalla toimivaan yrittäjään, joka on auttanut minua viestinnän ja markkinoinnin kehittämisessä. Aluksi ajattelin, että teen mahdollisimman paljon näitä asioita itse, mutta alan ammattilaisen käyttäminen on todellakin kannattanut. Se luo uskottavuutta ja vapauttaa minulle aikaa, jotta voin keskittyä ydinliiketoimintaan.
Taidesukellus on rekisteröity tavaramerkki ja maalauspohja on saanut Suomi-patentin. Nyt Rusokallio hakee konseptille koko EU:n kattavaa patenttia. Siinä verkostot ovat auttaneet merkittävästi, sillä apuna toimii sekä asiantuntija että asianajotoimisto.
– Saan verkostoista valtavasti voimaa ja kannustusta. On huimaa, että he uskovat yksittäisen taiteilijan visioon ja siitä kertomiseen.
Verkoston voimalla Suomen suurimmaksi yhteisötaideteokseksi
Rusokallio huomauttaa, että Yritystreffien kaltaiset verkostoitumistilaisuudet ovat tärkeitä varsinkin yksin toimiville yrittäjille.
– En ole koskaan pelännyt puhua, mutta en aiemmin tiennyt, kenelle minun olisi kannattanut mennä puhumaan. En tiennyt, kenelle myyn, markkinoin ja viestin, ja ajattelin etten osaa tätä ollenkaan. Yritystreffit toimivat hyvänä ponnahduslautana, koska opin, miten ja kenelle minun kannattaa puhua yrityksestäni seuraavaksi. Ennen kaikkea sain uskoa luottaa itseeni.
Rusokallion unessa näkemä taideteos syntyi lopulta Taidesukelluksen sivutuotteena. Sydänsyli-nimeä kantava teos on Suomen suurin yhteisötaideteos, ja se julkistettiin viime vuoden lopulla Helsingin Kaapelitehtaalla.
Teos koostuu yli tuhannen Taidesukellukseen osallistuneen suomalaisen maalaamasta omakuvasta. Taideteos oli Rusokalliolle valtava ponnistus, joka ei olisi voinut syntyä ilman verkostojen apua.
– Taiteilijan näkökulmasta verkostot ovat elintärkeitä, eikä tällaista taideteosta voisi mitenkään tehdä ilman monen muun tahon tukea.
OP haluaa tukea yrittäjien verkostoitumista. OP on järjestänyt yhteistyössä NewCo Helsingin kanssa yrittäjätreffit-tapahtumia OP:n tiloissa Helsingin Vallilassa. Viimeisin verkostoitumistapahtuma järjestettiin 17.10.