Jälkiviisaus on helppoa, koska ihminen oppii koko ajan uutta, eikä tekisi nykytiedoillaan samoja päätöksiä kuin menneisyydessä teki. Tämä pätee myös moniin yrittäjiksi ryhtyneisiin, kertoo Helsingin Seudun Osuuspankin asiakkuusasiantuntija Karoliina Turtiainen.

Turtiainen kohtaa työssään yrittäjiä vasta-alkajista konkareihin. Monelle aloittelevalle yrittäjälle yrityksen talousasiat aiheuttavat harmaita hiuksia.

– Jos pitäisi nostaa esille kaksi jälkiviisautta, jotka toistuvat yrittäjien tarinoissa, ne olisivat parempi suunnittelu ja avun pyytäminen, Turtiainen kertoo.

Usein parin vuoden yrittäjyyden jälkeen yrittäjä alkaa pohtia, että aluksi olisi pitänyt malttaa suunnitella, pohtia, punnita vaihtoehtoja ja laskea vielä enemmän. Käytännössä tämä voi tarkoittaa esimerkiksi, että olisi kannattanut tehdä tarkempi liiketoimintasuunnitelma tai budjettilaskelma, laskea oman palkan riittävyys tarkemmin tai yksinkertaisesti ottaa enemmän muuttujia laskelmissa huomioon.

Helsingin seudun Osuuspankin asiakkuusasiantuntija Turtiainen huomauttaa, että yrittäjän tekemät laskemat ovat yritykselle apuväline, joiden avulla firma pääsee eteenpäin.

Apua kannattaa pyytää

Avun pyytämiseen on monella yrittäjällä turhan korkea kynnys, Turtiainen kertoo.

– Kukaan ei ole kaikkien alojen mestari, joten kannattaa tiedostaa omat vahvuudet ja heikkoudet, ja etsiä oikeat osaajat niihin asioihin, jotka eivät ole itselle luontevia.

Jos yrittäjä ei itse ole excelinpyörittäjä, hänen kannattaa joko opetella sellaiseksi tai etsiä henkilö, joka osaa käydä numeroita läpi. Hän muistuttaa myös, että yrityksen toimialan tunteva kirjanpitäjä on kullanarvoinen henkilö.

Turtiainen korostaa, että yrittäjän tekemät laskemat ovat yritykselle apuväline, joiden avulla firma pääsee eteenpäin ja saavuttamaan tavoitteensa.

– Yrityksen taloudellinen tilanne on hyvä pitää mielessä jatkuvasti, jotta kokonaiskuva pysyy selkeänä.

Turtiainen painottaa, että apua ja neuvoa on saatavilla, kunhan niitä on valmis ottamaan vastaan. Yritysneuvontaa saa esimerkiksi kunnilta ja uusyrityskeskuksilta.

Myös pankki sparraa yrittäjää Turtiaisen mukaan mielellään ja auttaa sitä menestymään. Lisäksi esimerkiksi OP:n verkkosivuilta kuka tahansa voi tutustua yrittäjän ABC:hen, joka kuuluu Yrittäjän talousvalmennus -kokonaisuuteen.

Jos pitäisi nostaa esille kaksi jälkiviisautta, jotka toistuvat yrittäjien tarinoissa, ne olisivat parempi suunnittelu ja avun pyytäminen.

Motivaatio vie eteenpäin

Työssään Turtiainen on huomannut, että jos tulevalla yrittäjällä ei ole ennestään kokemusta taloudenhallinnasta, koko aihe kuulostaa usein pelottavammalta kuin se oikeasti onkaan.

– Jos yrittäjällä on luottoa omaan tekemiseen, taloudenhallintaan kannattaa suhtautua asiana, jonka hallinta vie kohti omaa päämäärää.

Yrittäjän kannattaa myös muistaa, ettei hän ole missään nimessä yksin. Turtiainen muistuttaa, että erilaisissa yrittäjille suunnatuissa tukipalveluissa saa apua myös verkostoitumiseen, sillä mikään yritys ei toimi tyhjiössä, vaan osana toimialaa ja sidosryhmiä.

Lisäksi yrittäjää auttaa kaikessa tekemisessä eteenpäin joustava asenne, Turtiainen huomauttaa. Yritys perustuu siihen, että ihmisillä on tarve ostaa siltä tuotteita tai palveluita, mutta tilanteet elävät ja maailma muuttuu.

– Motivaatio ja tekemisen palo auttavat eteenpäin.

Kasvata talousosaamistasi Yrittäjän talousvalmennuksessa. Opi uutta talouden eri teemoista, lue yrittäjätarinoita ja vie oivallukset arkeesi. Tutustu Yrittäjän talousvalmennukseen.