Markku Nenonen kertoo heti alkuun, että nyt on vähän tilanne päällä.

Hänen pitäisi ruokkia puolitoistavuotias lapsensa, joka protestoi äänekkäästi: isä ei selkeästi keskity nyt pelkästään häneen vaan puhuu samalla puhelimeen.

Lapsi huutaa, ja Nenonen luovuttaa.

– Tiedätkö, voidaanko ottaa tämä puhelu hetken päästä uudelleen?

Markku Nenonen työntää lastenvaunuja pihalla, toinen lapsi pyöräilee.
Markku Nenoselle perhevapaa on ollut mielekästä aikaa, joka on antanut uusia ajatuksia ja näkökulmia.

Tovin päästä Nenonen soittaa takaisin.

– Noniin, nyt on evästä lautasella ja isosisko vieressä, tilanne on rauhoittunut.

Tällaista on ollut Markku Nenosen, yli 300 ihmistä työllistävän Perustava-rakennusyrityksen johtajan, elämä kuluneet seitsemän kuukautta, jolloin hän on ollut perhevapaalla.

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan

Markku Nenonen on suurperheen isä – lapsia on kaiken kaikkiaan kymmenen, ja vanhimmat ovat jo aikuisia.

Kun nuorin lapsi oli syntymässä, Nenonen halusi kokeilla, miltä tuntuisi olla enemmän läsnä pikkulapsiperheen arjessa. Sitä hän ei ollut aikaisemmin ehtinyt tehdä, sillä vuonna 2007 perustettu Perustava oli vienyt paljon aikaa.

Tämä tuntuu tosi hyvältä, ihmeelliseltäkin. Se, että minulla on aikaa lapsilleni. Tämä ei ole mitään kvartaalihommaa.

– Etenkin ensimmäiset vuodet yrityksen kanssa olivat aikamoista hurlumheitä. Nyt, kun yritys on tässä pisteessä, että oli mahdollisuus antaa vastuuta muille ja pitää itse pieni breikki, päätin kokeilla. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Miltä se on tuntunut?

– Erilaiselta. Mutta sanotaanko näin, että kun puhutaan perhevapaasta tai isyyslomasta, sanat vapaa ja loma eivät kuvaa tätä kovin tarkasti, Nenonen sanoo ja nauraa.

Arkirutiinit ovat merkityksellisiä

Normaalisti Nenosen työpäivät koostuvat ihmisten kohtaamisesta, palavereista, johtamisesta ja sen sellaisesta – mitä nyt ison firman toimitusjohtajan ja hallituksen jäsenen tiukasti kalenteroituun työpäivään kuuluu.

Lokakuun alusta arki on ollut toisenlaista.

Aamulla keitetään puuroa ja huolehditaan vanhemmat lapset kouluun. Sitten ulkoillaan lasten kanssa, tehdään ruokaa, vaihdetaan vaippoja, otetaan lapset koulusta vastaan, tehdään taas ruokaa ja harrastetaan, kunnes alkavat iltatoimet ja on nukkumaanmenon aika.

Markku Nenonen ottaa halkoja pinosta.
Nenosella on kymmenen lasta, mutta hän ei ole aikaisemmin ollut vanhempainvapaalla.

– Arkirutiinia, Nenonen kuvailee ja jatkaa heti perään:

– Tämä tuntuu tosi hyvältä, ihmeelliseltäkin. Merkitykselliseltä. Se, että minulla on aikaa lapsilleni. Tämä ei ole mitään kvartaalihommaa.

Vapaalle jääminen on asennekysymys

Yrittäjät rakastavat usein työtään niin paljon, että viettävät töissä paljon aikaa. Niin Nenonenkin teki monta vuotta. Siksi kukaan ei meinannut uskoa häntä, kun hän ilmoitti jäävänsä perhevapaalle.

Ei Nenonen ollut itsekään varma siitä, miten perhevapaan pitäminen sujuisi, mutta hän halusi näyttää itselleen ja muille, että kyllä hän siihen pystyisi.

Jos pystyn vähänkään antamaan esimerkkiä omalla toiminnallani, se on hyvä juttu.

Nenonen ei halua esiintyä sankaritienraivaajana mutta sanoo silti, että pieni osa päätöksestä liittyi esimerkin antamiseen. Hän halusi näyttää, että rakennusalan yrittäjän ja miehen on mahdollista jäädä perhevapaalle etenkin nyt, kun perhevapaauudistus on tullut voimaan.

Uusi malli jakaa hoivavastuun, mahdollistaa perheiden yhdenvertaisuuden perhemuodosta riippumatta ja huomioi erilaiset työn tekemisen muodot kuten yrittäjyyden.

– Ymmärrän, että taloudellinen tilanne voi olla haastava monelle yrittäjälle, jotka harkitsevat tätä. Mutta työt pystyy yleensä järjestelemään niin, että voi pitää kolme kuukautta tai vaikka kuukauden perhevapaata kerralla. Se on pääasiassa asenne- ja järjestelykysymys. Jos pystyn vähänkään antamaan esimerkkiä omalla toiminnallani, se on hyvä juttu.

Markku Nenonen pyyhkii pöytää.
Toimitusjohtaja on ollut iloinen huomatessaan, ettei hän olekaan töissä korvaamaton. Perhevapaan pitäminen on miehille entistä helpompaa, jos asenne on oikea, hän muistuttaa.

Nenonen oli valintaansa niin tyytyväinen, että hän päätti olla alun perin suunnitellun kuuden kuukauden sijasta koko vuoden perhevapaalla. Suurin osa työ- ja lähipiiristä on kannustanut Nenosta vuolaasti.

– Pääosin tämä on tuntunut tosi hyvältä ja oikeata ratkaisulta, mutta matkan varrella on ollut monenlaisia tunteita.

"Hyvä johtaja tekee itsestään tarpeettoman"

Yrittäjillä on usein ajatus siitä, että he ovat korvaamattomia, ja niin Nenonenkin kauan ajatteli. Hän oli ollut viisitoista vuotta yhtiön kasvot ja hartiat.

Nenonen on iloinen, että hän ei ollutkaan korvaamaton: yritys pyörii hyvin ilman häntä. Nenonen on huomannut, että moni kollega on itse asiassa joissain asioissa pätevämpi kuin hän itse.

Perhevapaa on saanut minut ajattelemaan, että kun palaan töihin, voisin ehkä järjestellä rooliani vähän uudelleen.

– Olen kiitollinen siitä, miten ihmiset ovat ottaneet vastuuta firmassa.

Tähän tunteeseen sekoittuu pieni piikki. Firman arki pyörii sen verran hyvin, että joskus Nenonen on miettinyt, tarvitaanko häntä operatiivisella puolella lainkaan.

– Siitä tulee ristiriitainen olo. Mutta sitten olen ajatellut, että hyvä johtajahan tekee itsestään tarpeettoman. Ja on sitäkin kuultu, että ainakin osa minua siellä kaipailee kovastikin. Silti perhevapaa on saanut minut ajattelemaan, että kun palaan töihin, voisin ehkä järjestellä rooliani vähän uudelleen.

Lasten hoitaminen on tärkeää työtä

Nenosen silmät ovat avautuneet monille asioille, kun hän on touhunnut lasten kanssa.

– Yhteiskunnassa puhutaan työllisyysasteesta, mutta kotona lapsia hoitavaa vanhempaa ei pidetä työllisenä, vaikka tämä työ on yhteiskunnan tulevaisuuden kannalta äärimmäisen merkittävää: tässähän niitä tulevaisuuden työntekijöitä kasvatetaan. Silti tästä työstä ei moni saa edes työttömyyskorvauksen vertaa rahaa.

Nenonen on alkanut ihailla suurperheiden kotiäitejä – ja niitä yhä aika harvalukuisia koti-isiä.

Isä työntää vaunuja ulos ovesta, lapset odottavat ulkona.
Lapset ovat opettaneet Nenoselle läsnäolon taitoa. Tuntuu hyvältä, kun lapsi huutaa joskus ensimmäisenä isää.

– Heistä kehittyy taitavia organisoijia. Joskus pienten lasten vanhempia pelätään palkata, koska ajatellaan, että he ovat paljon poissa töistä. Itse ihailen pieniä lapsia hoitavia vanhempia, kuten puolisoani, jonka vastuulla perhe on aiemmin pääosin ollut.

Nenonen suosittelee perhevapaata varauksetta kaikille, joilla siihen on mahdollisuus. Lapsilta nimittäin oppii paljon.

– Esimerkiksi läsnäolon taitoa, sillä lapset ovat todella herkkiä huomaamaan, onko isä oikeasti läsnä vai puhuuko se samalla toimittajan kanssa puhelimessa, Nenonen sanoo ja nauraa.

Tiivis läsnäolo lasten kanssa on tuonut mukanaan asioita, jotka saavat Nenosen sydämen sulamaan.

– Puolitoistavuotiaalla on paljon asiaa, ja kun hän vaikka illalla huutaa jonkun jutun, niin hän huutaa ensin isää. Se on kova juttu: että se läheisimmältä tuntuva onkin joskus isä eikä äiti.

Lue myös:

Yrittäjä Jenni Rotonen haluaa murtaa käsityksen siitä, ettei yrittäjä voi pitää lomaa

Omannäköinen työelämä on tärkein – "Ei enää koskaan palkkatöihin"

Taloustaidot vähentävät viljelijän stressiä –valmennus toi varmuutta omaan tekemiseen