Yrittäjä ja somevaikuttaja Jenni Rotosen vuosi on alkanut hyvin. Nyt työelämä ja vapaa-aika ovat hänen mukaansa hyvässä balanssissa, ja olo on siksi energinen ja motivoitunut. Silloin luovan työn tekijä saa parhaimmat inspiraationsa.

Rotonen kertoo tottuneensa ”tekemisen eetokseen” ja vaatineensa itseltään paljon. Töistä kieltäytyminen on ollut määrätietoiselle suorittajalle vaikeaa. Joitain vuosia sitten se meinasi ajaa Rotosen loppuun, burnoutin partaalle

Väsymiseen toi lisäjengan myös halu näyttää vähättelijöille ja niille, jotka epäilivät sisällön tuottamisen sosiaaliseen mediaan olevan työtä ollenkaan. 

Rotonen alkoi miettiä, miksi yrittäjyys tuntui hänelle vain velvollisuuksilta. Hänenhän pitäisi olla itsensä pomo. Missä olivat hänen vapautensa? Siitä alkoi työn merkityksen ja oman arvomaailman syvällinen miettiminen.

Rotonen ymmärsi, ettei hänen – tai kenenkään muunkaan ihmisen – arvo ole kiinni työn tekemisen määrästä. Eikä olisi mitään järkeä kuormittaa itseään sellaiseen pisteeseen, ettei ehdi nauttimaan työnsä hedelmistä. 

Nykyään Rotoselle ei tuota ongelmaa kieltäytyä rahakkaistakaan yhteistöistä, jos ne eivät ole linjassa hänen arvojensa kanssa. Hän haluaa käyttää energiansa töihin, joista voi olla aidosti ylpeä vielä vuosienkin päästä. Voiton maksimoimisen sijaan on muitakin tapoja turvata tulevaisuutta.

Pyysimme Rotosta vastaamaan kahdeksaan kysymykseen rahasta.

Ensimmäinen rahaan liittyvä muistosi?

Olin 90-luvun lopulla veljeni kanssa kesätöissä istuttamassa taimia metsässä urakkapalkalla. Taisin olla silloin 14-vuotias. Työ oli raskasta, ja hyttysiä ja mäkäräisiä oli niin paljon, että kuumuudesta huolimatta vaatteiden piti peittää kaikki iho. Olen aina ollut luonteeltani ahkera, mutta kyllä minua kiritti se, etten halunnut veljeni tienaavan enemmän kuin minä. Hän ajatteli varmasti samoin. 

Puhuttiinko teillä kotona rahasta?

Jonkin verran. Sain tarkan ja vastuullisen mallin, miten rahaa käytetään. Minulla oli huomattavasti vähemmän viikkorahaa kuin monilla kavereillani, ja sain suuren osan vaatteista käytettynä serkuiltani. Ja kun ansaitsin kesätyörahaa, minua vastuutettiin omista hankinnoista. Olen nuoresta asti maksanut itse esimerkiksi omat puhelinlaskuni.

Teini-iässä se tietysti ärsytti, mutta ymmärrän, että vanhemmat halusivat todella opettaa rahan arvon. Myöhemmin siitä on ollut todella paljon hyötyä. Olen osannut säästää pienistäkin töistä ja välttää monet rahaan liittyvät haasteet aikuisena. 

Millaisia omaan talouteen liittyviä suunnitelmia sinulla oli nuorena?

Säästin pelkästään tilille vähän liian kauan. Minua harmittaa se, että kuulin asuntosäästötilistä vasta kolmekymppisenä. En usko vanhempieni edes tienneen sellaisesta mahdollisuudesta. Entinen kumppani oli pankissa töissä ja hän kannusti minua avaamaan ASP-tilin.

En koskaan suunnitellut, että minusta tulisi yrittäjää. Nyt olen ollut sitä 12 vuotta. Ylikuormitus sai minut irtisanoutumaan vakituisesta työstä ja miettimään, mitä haluaisin tehdä. Säästöjen ansiosta se oli mahdollista.

Tein Pupulandiaa ensin freelancerina muiden töiden ohella, kunnes siitä tuli päätyöni ja se siirtyi osaksi ison mediatalon verkkomediaa. Vähitellen yrittäjyys ja vapaus alkoivat houkutella, joten otin riskin: jätin turvallisen yhteistyön ja kuukausipalkan ja keskityin täysin Pupulandia-blogin tekemiseen yrittäjänä. Riski kannatti todella hyvin. 

Millaisia rahaan liittyviä haasteita olet kohdannut?

Tietämättömyydestä kumpusi epävarmuus ja se sai lykkäämään tulevaisuutta turvaavien ratkaisujen tekemistä. Osakkeet ovat minulle edelleen aika tuntematon maailma. Yrittäjyydeltäni en ole ehtinyt perehtymään niihin kunnolla. Rahastoja omistan jonkin verran. Ja vaikka asuntomarkkinoilla nyt tuuleekin, niin asunnoista ymmärrän sentään jonkin verran.

Itsestään luo helposti korvaamatonta kuvaa. Nyt olen uskaltanut pitää lomaa, eikä yritykseni ole kaatunut tai työt loppuneet. Sen huomaaminen on ollut tervehdyttävää. 

Miten varaudut tulevaisuuteen?

Olen aina pyrkinyt keräämään puskuria tilille, jotta pärjään, vaikka työt vähenisivät. Tietenkään inflaation takia rahaa ei kannattaisi pitää tilillä liikaa.

Ensimmäisen asuntoni jätin vuokralle, kun ostimme puolisoni kanssa yhteisen kodin. Nyt yritykseni talous on niin hyvässä kunnossa, että olen voinut myös sen kautta hankkia pari sijoitusasuntoa. Uskon, että se on järkevä ja turvallinen tapa sijoittaa yrityksen rahoja. 

Millainen rahankäyttäjä olet arjessa? 

Spontaani ja rento, mutta vastuullinen. En pingota rahasta. Tilanteeseen vaikuttaa se, että talouteni on nyt vakaa, mutten ole stressannut aiemminkaan. Olen ollut luova keksimään eri tapoja ansaita tuloja jo opiskeluajoista asti. Olen ratkaisukeskeinen ja itseohjautuva, joten yrittäjyys sopii minulle.

Mihin tuhlaat rahaa?

Taide on minulle tärkeä asia. Omistan kuvataidetta, grafiikkaa, veistoksia ja lasitaidetta. Taidehankinnoissa olen heräteostaja – ja hankinnoista käymme eniten keskusteluja kumppanini kanssa.

Viimeisin työ odottaa vielä kotiin pääsyä. Se on Camilla Mihkelsoon työ, johon ihastuin ensisilmäyksellä. Myöhemmin puolisoni ja monet seuraajani somessa ovat sanoneet, että maalauksen nainen muistuttaa ihan minua.

Mistä rahaan liittyvästä myytistä haluaisit luopua?

Haluaisin päästä irti myytistä, että yrittäjän pitää aina uhrata itsensä. Tai ettei yrittäjä voi koskaan pitää lomaa. Näin ajattelevat myös ne, joilla ei ole niin pakottava tarvetta tehdä koko ajan töitä. Olen itse jättänyt lomia pitämättä epämääräisen pelon takia, vaikka todellista uhkaa pärjäämisestä ei ole ollut.

Itsestään luo helposti korvaamatonta kuvaa. Nyt olen uskaltanut pitää lomaa, eikä yritykseni ole kaatunut tai työt loppuneet. Sen huomaaminen on ollut tervehdyttävää. 

Kuka?

Jenni Rotonen

Ikä: 39

Kotipaikka: Helsinki

Koulutus: Opiskellut puheviestintää yliopistossa.

Mistä tunnetaan: Aloitti 2007 omiin intohimoihinsa eli muotiin, tyyliin, taiteeseen, sisustukseen ja kulttuurin keskittyvän Pupulandia-blogin tekemisen.

Ajankohtaista: ”Olen kokeillut viime vuosina monia uusia harrastuksia verhoilusta keramiikkaan. Seuraavaksi kiinnostaisi opetella dj-hommia.”

Motto: Rohkeasti eteenpäin. – ”En halua katua asioita, jotka jäivät tekemättä.”

Yrittäjän talousvalmennuksesta saat konkreettista apua yrityksesi arjen taloudenhallintaan. Asiantuntijamme kertovat taloudenhallinnan kiemuroista ymmärrettävästi ja antavat helposti hyödynnettäviä vinkkejä. Lue lisää.

Lue myös:

Maidontuottajasta mindfulness-ohjaajaksi – yrittäjyys on suonut Merja Nykäselle vapauden toteuttaa itseään

Syöpä laittoi Tapion ja Karoliinan elämän uusiksi: Kuntapolitiikka jäi, tilalle unelmien majatalo

Siskokset saivat konkurssista arvokasta oppia yrittäjyyteen – nyt he valmistavat hävikkihedelmistä ekologisia puhdistustuotteita