ASP-tili suunniteltiin alun perin keinoksi nuorille päästä kiinni asuntomarkkinoille. Järjestelmä kasvatti nopeasti suosiotaan 1980-luvun alusta alkaen. Huippuvuodet sijoittuivat pahimpiin lamavuosiin 1990-luvun alussa, jolloin ASP-lainasopimuksia oli voimassa yli 60 000 kappaletta. Sittemmin lainan suosio hiipui ja ASP-tileillä olevien varojen määrä pieneni.

ASP-säästäminen on kuitenkin jälleen lisääntynyt. Mitkä tekijät ovat nostaneet ASP-säästämisen suosiota? Yksi syy on se, että ASP-tilin korkotaso on edelleen asunnonostajalle varsin kilpailukykyinen. Esimerkiksi valtion korkotuki suojelee ASP-lainanottajaa ensimmäiset kymmenen vuotta, jos korot nousevat.

ASP-lainaan kuuluu myös ilmainen valtiontakaus, joka asunnon kanssa riittää ilman muita lisävakuuksia asunnon lainan takaukseksi.

Oma asunto edelleen tärkeä tavoite

ASP-järjestelmää on vuosien kuluessa muutettu yllättävän vähän. Eniten ovat muuttuneet ikärajat.

ASP-tilin voi nykyään avata jo 15-vuotiaana ja yläikäraja on 44 vuotta. Yhdessä asuntoa ostava pariskunta voi avata tilin yhdessä, vaikka toinen olisikin jo täyttänyt 44 vuotta.

Ikähaarukkaa laajentamalla on haluttu vastata ensiasunnon ostajien keskimääräisen iän nousuun ja saada säästäminen käyntiin entistä aikaisemin. Ensiasunnon ostajien ikä on noussut, toisaalta tilastoista voidaan myös nähdä, että yhä useampi nuori ei hanki omaa asuntoa. 

ASP-lainan yläraja tulee monella vastaan

Yksi syy lykätä asunnon ostamista saattaa olla asuntojen hinnannousu. Erityisesti pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissa asuntojen hinnat ovat olleet viime vuosien aikana kasvussa.

ASP-lainassa on yläraja, joka vaihtelee eri puolilla maata. Helsingissä raja on 215 000 euroa; Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla 160 000 euroa; Tampereella ja Turussa 140 000 euroa sekä muualla Suomessa 120 000 euroa. Hintojen nousun myötä voi pohtia, riittääkö ASP-laina varsinkaan pääkaupunkiseudulla aina asunnon ostoon. Esimerkiksi Helsingissä lisälaina voi olla tarpeen.

ASP-tili ja ASP-laina, mitä ne ovat? Lue lisää ASP-tilistä ja ASP-lainasta.

Lue myös:

Kannattako nyt ostaa asunto?

Tällainen on suomalaisten unelmakoti vuonna 2023

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 31.1.2020 ja sitä on päivitetty 2.1.2023 uusien ikärajojen osalta.