Mitä ihmiset kaipaavat kodiltaan ensi vuonna? Mitkä trendit ovat sisustuksessa nousussa? Tässä viisi hittiä, jotka vaikuttavat asumiseen vuonna 2023:

1. Tilaa etätyöskentelylle

Koska yhä useampi tekee töitä etänä, on etätyölle löydettävä kotoa tilaa. Moni toimistotyöläinen haluaa asuntoonsa erillisen työhuoneen. Pandemian myötä muuttoliike on kohdistunut aiempaa enemmän pois kaupunkien keskustoista.

Edullisten neliöiden perässä pidemmälle muuttaneiden toiveissa saattaa olla jopa kaksi työhuonetta. Kaupunkiasunnossa työskentelypiste rakennetaan tyypillisesti olo- tai makuuhuoneen nurkkaan.

2. Avarat yhteiset tilat

Olohuoneelta, keittiöltä ja eteiseltä kaivataan nyt avaruutta, ja etenkin olohuoneessa saa kernaasti olla neliöiden lisäksi kuutioita, mikä tarkoittaa entistä reilumpaa huonekorkeutta.

Avokeittiö on edelleen suosittu ratkaisu, mutta suuremmasta asunnosta unelmoivalle kelpaa myös erillinen keittiö, kunhan se on tilava. Moni toivoo, että keittiössä mahtuu kokkailemaan useampi kokki samaan aikaan.

Pienet, erilliset ruokailuhuoneet, putkimaiset eteiset ja kapeat käytävät ovat yhä harvemman toiveissa. Ruokapöydässä tärkeintä on nyt se, että sen ympärille mahtuu syömään monta ihmistä yhdessä.

3. Skandinaavinen tyyli

Sisustuksessa trendaavat yhä luonnolliset materiaalit. Puuta käytetään paljon huonekaluissa, seinissä paneeleina ja tilaa jakavina rimaseininä.

Värimaailmassa suositaan tuttua ja turvallista valkoista ja mustaa. Luonnolliset sävyt, kuten hiekka ja beige, pitävät pintansa suomalaisten suosikkeina.

Skandinaavinen, pelkistetty sisustustyyli on edelleen suomalaisten haaveissa. Huonekalujen määrässä vähemmän on enemmän. Yhä useampi hankkii nyt huonekalut käytettyinä ja suosii designia.

4. Mahdollisuus toteuttaa yksilölliset toiveet

Yhä useampi haluaa rakentaa ja sisustaa kotinsa juuri itselleen ja perheelleen sopivaksi. Asuntonäytöillä pohjapiirustuksia tutkaillaan usein muunneltavuuden näkökulmasta. Moni pohtii esimerkiksi seinän kaatamista tai makuuhuoneen jakamista kahdelle lapselle.

Yksilöllisyys näkyy myös siinä, ettei uusin taloihin enää automaattisesti rakenneta saunaa, sillä osa haluaa saunan sijaan kylpyammeen ja osa kodinhoitohuoneen. Unelmakodin sijaintikin jakaa ihmisiä. Vaikka pandemian myötä muuttoliike on kasvanut kaupunkien keskustoista poispäin, moni keskusta-asuja pitää kulttuuripalvelujen läheisyyttä tärkeimpänä kotiin liittyvänä kriteerinä.

5. Luonto eri muodoissaan

Luonnon arvostus näkyy suomalaisissa kodeissa eri tavoin. Yhdelle se merkitsee sitä, että kodista pitää päästä liikkumaan kätevästi asioille ilman autoa. Toiselle kodin tärkein asia on oma piha, kolmannelle sijainti maaseudulla. Kaupunkiasunnoissa arvostetaan viihtyisää sisäpihaa sekä omaa parveketta, jossa voi harrastaa vaikka kaupunkiviljelyä.

Nyt suosiossa ovat suuret ikkunat, joista näkyy luontoa. Maalla ihanteellinen ikkunanäkymä voi olla kokonainen metsä, kaupungissa vaikkapa kerrostalon sisäpihalla kasvava vaahterapuu.

Koska valon määrä vaihtelee vuodenkierron mukaan, ikkunoista tulevalla luonnonvalon määrällä on valtava merkitys monelle suomalaiselle.

Juttua varten on haastateltu kiinteistönvälittäjä Heidi Koivusta Pirkanmaan OP Kodista sekä kiinteistönvälittäjä Paulus Palomurtoa Helsingin Ullanlinnan OP Kodista.

Haaveiletko uudesta kodista? OP Kodin myynnissä olevat asunnot löydät täältä

Lue myös: 

Toni vaihtoi alaa ja palasi Pohjois-Karjalaan: Päivääkään en vaihtaisi pois

Alina ja Markus saivat unelmien älytalon: Kotona on kuin luksuslomalla

Miten tunteet vaikuttavat kokemukseemme asuntokaupoilla?