Tunnelma asuntomarkkinoilla rauhoittui syksyllä, eikä käännettä ole vielä näköpiirissä. Korkojen ja elinkustannusten nousu on saanut asunnonostajat lykkäämään hankintojaan, ja kysynnän hiipuessa myös asuntojen hinnat ovat kääntyneet laskuun.

Hinnat ovat laskeneet kaikkialla Suomessa, mutta voimakkainta hintojen lasku on toistaiseksi ollut Helsingin pienissä asunnoissa. Pääkaupunkiseudulla hintojen myös odotetaan laskevan eniten, noin 5–7 prosenttia.

– Muutos asuntomarkkinoilla on ollut nopea. Vielä vuoden alussa tunnelma oli hyvinkin lämmin, mutta myöhemmin kehitys pysähtyi kuin seinään, OP Ryhmän ekonomisti Joona Widgrén sanoo.

Vaikka korot eivät tälläkään hetkellä ole poikkeuksellisen korkealla, nousu on ollut vauhdikas.

– Alkuvuodesta euribor oli vielä negatiivinen, eli puolessa vuodessa nousua on melkein 3,5 prosenttiyksikköä.

Alennusmyyntejä tuskin luvassa

Pääkaupunkiseudulla yksiöiden hinnat nousivat voimakkaasti ennen koronaa ja koronapandemian aikana. Se, että samojen yksiöiden hinnat ovat nyt laskeneet eniten, on Widgrénin mukaan normaali reaktio.

– Pääkaupunkiseudun, ja muiden isojen kaupunkien, yksiöillä kauppaa käydään yleensä vilkkaasti. Yksiöitä myös ostavat asuntosijoittajat, jotka voivat olla nopeita liikkeissään. Yksiöitä on myös valmistunut paljon, mikä osaltaan vaikuttaa hintoihin laskevasti.

Vaikka hinnat ovat laskeneet, ei yksiöiden kohdalla vielä olla painuttu koronaa edeltävälle tasolle. Widgrén ei myöskään pidä todennäköisenä, että hinnat romahtaisivat yhtä paljon kuin 1990-luvun lamavuosina.

– Asuntojen merkittäviä alennusmyyntejä ja hintojen romahtamista ei ole nähtävissä.

Nyt on aikaa vertailla asuntoja

Oman asunnon ostajalle nykyinen asuntomarkkinatilanne on monella tapaa houkutteleva. Hintataso on aiempaa maltillisempi, tarjontaa on enemmän ja kilpailua vähemmän.

– Kun asunnonostajia on markkinoilla vähemmän, ostaja voi käyttää enemmän aikaa asuntojen vertailuun ja päätöksen pohtimiseen, Widgrén sanoo.

OP Ryhmän ekonomistit odottavat asuntojen hintojen laskun jatkuvan ensi vuonna. Pääkaupunkiseudulle odotetaan 5–7 prosentin laskua ja pääkaupunkiseudun ulkopuolella keskimäärin 3,5–5,5 prosentin laskua.

– Jos ostamisella ei ole kiire, on mahdollista, että asunnot ovat jonkin ajan kuluttua edullisempia. Näkisin kuitenkin, että oman asunnon oston tulee olla tarvelähtöistä. Asunto kannattaa ostaa, jos sille on tarve, sopiva löytyy ja oma tilanne ostamisen sallii.

Puntaroi omaa lainanmaksukykyä

Viime vuosina korkomenot ovat haukanneet poikkeuksellisen pienen osan kotitalouksien käytettävissä olevista tuloista. Nyt, kun korot nousevat tuloja nopeammin, tämä osuus kasvaa.

OP Ryhmän ekonomistien mukaan lainanhoitorasitus on Helsingissä noin 46 prosenttia kotitalouden käytettävissä olevista tuloista, ja koko maan keskiarvo on noin 25 prosenttia. Laskelmassa on käytetty kunnan keskikokoista osakeasuntoa, joka on rahoitettu 85-prosenttisesti lainarahalla.

– Asunnon ostajan on hyvä puntaroida omaa maksukykyään myös siinä tilanteessa, että korot nousevat edelleen. Pankeista saa tähän apua ja pankit myös teettävät asiakkailleen stressitestejä, joissa lainanhoitokykyä arvioidaan muuttuvilla korkotasoilla.

Markkinaodotusten mukaan korkojen nousun povataan tasaantuvan noin 3 prosentin tietämille. Ennusteisiin liittyy kuitenkin paljon epävarmuutta ja muutokset kumpaankin suuntaan ovat mahdollisia.

– Jos inflaatio ei taivu, korot voivat nousta enemmänkin. Mutta sekin on mahdollista, että ne lähtevät laskuun.

Laina oman tilanteen mukaan

Uusi asuntolaina on tavallisesti 25 vuoden pituinen, 12 kuukauden euriboriin sidottu laina, jonka korko ja kuukausittainen maksuerä muuttuvat kerran vuodessa.

Korkojen nousulta voi suojautua esimerkiksi korkokaton avulla. Korkokatossa lainanottaja määrittää itse, millaisen korkoriskin oma talous kestää. Myös kiinteäkorkoisella lainalla pystyy korkotason lukitsemaan.

– On vaikea ennustaa, mihin suuntaan korot pitkällä tähtäimellä kehittyvät ja myös asunnonostajien elämäntilanteet ovat erilaisia. Yhtä, joka tilanteeseen parhaalla tavalla sopivaa lainavaihtoehtoa ei ole, vaan päätös kannattaa tehdä omakohtaisesti, Widgrén sanoo.

Suunnitteletko oman asunnon ostamista? Tutustu OP Kodin myytäviin asuntoihin

Lue myös:

Kartta näyttää, missä korkojen nousu tuntuu kukkarossa eniten

Nämä kolme asiaa tekisimme toisin, jos nyt etsisimme asuntoa