Oululaiset Christa, 29, ja Lari-Jaakko Mäkelä, 33, istuvat tyytyväisinä omakotitalonsa keittiössä Oulun Kirkkokankaalla. Kahden vuoden etsinnän jälkeen he remontoivat vihdoin unelmiensa asuntoa.

– Asunto olisi hyvä jo näinkin, mutta ajattelimme silti päivittää tätä hieman enemmän omannäköiseksi, Lari-Jaakko Mäkelä kertoo.

Ensiasunto löytyi läheltä aluetta, jonne pariskunta alun perin halusi muuttaa. Ystäviä ja tuttavia asuu paljon viereisellä Hiukkavaaran alueella, joka oli Mäkelöiden ensisijainen vaihtoehto. Lisäksi molempien vanhemmat asuvat lähettyvillä.

– Tämä on rauhallista, lapsuudesta tuttua aluetta. Keskustaan on vain viisi kilometriä matkaa, joten työmatkoja ajellessa ei kulu paljoa aikaa. Tarvittaessa voi mennä bussilla, Christa Mäkelä sanoo.

Tie omaan kotiin oli kuitenkin paljon mutkikkaampi kuin Mäkelät alun perin odottivat.

Jostain oli pakko tinkiä

Christa ja Lari-Jaakko olivat juuri menneet naimisiin, kun he alkoivat etsiä asuntoa vuonna 2020. He halusivat mieluummin maksaa omaa kotia sen sijaan, että maksaisivat vuokraa jonkun muun pussiin.

Pariskunta laittoi netin asuntopalvelun hakuehtoihin mieleisensä asunnon: neljä huonetta, ei ennen 90-lukua rakennettu. Vain hyväkuntoisia. Haussa oli koti, jota ei tarvitsisi remontoida, mieluiten erillistalo.

– Oli kivaa mennä ensimmäisiin näyttöihin, Christa sanoo.

Kun pari sai ensimmäisen tarjouksen tehtyä, tuli vastapyyntö, että voisitteko tarjota enemmän. Toisen asunnon tarjouksen kohdalla tuli ilmoitus, että asunto ehti juuri mennä. Kolmas asunto vaikutti houkuttelevalta, mutta hinta nousi tarjouskaupassa lopulta liian korkeaksi.

Lopulta Christa luopui vielä yhdestä kriteeristään.

Toisena etsintävuonna iski epätoivo. Christa ja Lari-Jaakko pohtivat, mistä voisivat tinkiä – ehkä sijainnista? Hiukkavaaran vierestä saisi vanhemman omakotitalon samaan hintaan tai jopa edullisemmin kuin erillistalon Hiukkavaarasta. Hakuehdoista jätettiin pois myös rakennusvuosi.

Ja niin ilmestyi Kirkkokankaan talo näkyviin.

Sen myötä Christa luopui vielä yhdestä kriteeristään: hän oli nimittäin aina sanonut, ettei ikinä asuisi punatiilisessä talossa.

Remontti alkoi saman tien: ”Tämä on ollut varsinainen työmaa”

Puoli tuntia asuntonäytön jälkeen Christa ja Lari-Jaakko tarjosivat talosta pyyntihinnan. He olivat varovaisen toiveikkaita omista mahdollisuuksistaan, sillä heillä ei ollut omaa asuntoa myytävänä. Se voisi olla etu muihin tarjoajiin verrattuna.

Vastaus tuli saman tien: myyjä hyväksyi tarjouksen.

– Katsoimme toisiamme emmekä uskoneet sitä todeksi. Heti tuli mieleen epäilyksiä, että menikö tässä kaikki ihan oikein, Lari-Jaakko kertoo.

Kaikki kuitenkin meni niin kuin pitikin. Asuntolainan nostamisen myötä molempien raha-asiat keskitettiin yhteen pankkiin, ja lainakoroksi valikoitui 12 kuukauden euribor. Kaupat tehtiin heinäkuun lopulla.

Päästyään sisälle asuntoon Christa ja Lari-Jaakko alkoivat heti purkaa seinää remonttia varten.

– Vielä emme ole päässeet niin sanotusti nauttimaan asunnosta. Tämä on ollut varsinainen työmaa, jota työstetään intensiivisesti työpäivän jälkeen, Lari-Jaakko kertoo.

imagelwwh.png

Omalta tuntuvan talon parissa on mukava puuhata. Christan ja Lari-Jaakon kodin entinen tumman puun värinen ilme muuttuu remontissa vaaleammaksi ja modernimmaksi.

Vinkit muille ensiasunnonostajille

Pariskunta ehti kerätä paljon kokemusta asunnon etsimisestä, ennen kuin oma koti lopulta löytyi. Nämä kolme asiaa he tekisivät toisin, jos nyt etsisivät asuntoa. 

1. Käy vain realististen kohteiden näytöissä

He jättäisivät kokonaan pois laskuista liian kalliit vaihtoehdot. On vain tuskallista mennä katsomaan ihastuttavaa asuntoa, joka ei sovi omaan budjettiin. Sitten sitä yrittää ehkä turhaan löytää omaan budjettiin sopivaa samanlaista.

Muutenkin kannattaa mennä katsomaan vain sellaisia asuntoja, joista on oikeasti kiinnostunut. Kohteen yleisvaikutelmasta saa kyllä kiinni jo ilmoituksen perusteella.

– Siinä tuhlaa vain kaikkien osapuolten aikaa, jos käy huvin vuoksi katsomassa kohdetta, jota ei aio ostaa, Lari-Jaakko sanoo.

2. Varmista rahoitus ja aloita säästäminen

Kun asuntoa etsii tosissaan, lainalupaus pankista on hyvä olla valmiina ja voimassa koko asunnon etsinnän ajan. Varsinkin jos asunnon etsiminen kestää pitkään ja aktiivisesta etsimisestä on välillä taukoja, lainalupauksen tarkistaminen voi helposti unohtua. Yleensä pankin lainalupaus on voimassa puoli vuotta.

– Itse luulin, että lainalupaus uusiutuu automaattisesti, kunnes huomasin yhtäkkiä, ettei se ollutkaan uusiutunut, Christa kertoo.

Lisäksi kannattaa aloittaa säästäminen mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. Mäkelät aloittivat säästämisen yhtä aikaa asunnon etsimisen kanssa.

– Summa saisi olla sellainen, jonka pystyy hyvin laittamaan kuukausittain säästöön ja jota ei tarvitsisi ottaa heti sieltä pois..

Mitä enemmän asuntokaupassa on antaa käsirahaa, sitä parempi. Ja vaikka säästöjä ei käyttäisikään asuntoon, niin kustannuksia muutosta ja uuden asunnon sisustamisesta tulee luultavasti joka tapauksessa.

– Remonttibudjetti kannattaa laskea tarkasti jo tarjousta miettiessä. Ovien ja ikkunoiden vaihto, seinien levytys uudelleen ja kattojen ja seinien maalaus maksavat yllättävän paljon.

3. Päätä, mistä ominaisuuksista et tingi

Pariskunnan tärkein ohje muille ensiasunnon ostajille on, että vaikka asuntoa etsiessä voi joutua hieman muokkaamaan omia kriteerejään, ei kannata silti lähteä ostamaan ihan erilaista kuin oli alun perin halunnut.

– Monet sanoivat, että eihän asunnon tarvitse olla täydellinen. Ei niin, mutta emme halunneet ostaa sellaista, josta emme tykkää. Halusimme kodin, jossa voi asua kauemminkin aikaa kuin vain vuoden tai kaksi, sanoo Christa sanoo.

Kannattaa vain uskoa, että asunto löytyy lopulta. Ja päättää tärkeimmät ominaisuudet, joista ei jousteta, vaikka muut sanoisivat mitä.

Christalle ja Lari-Jaakolle tärkeintä oli lopulta sijainti, huoneiden määrä ja pohjaratkaisu.

Haaveiletko omasta asunnosta? Katso asuntolainalaskurista, paljonko voisit saada asuntolainaa.

Lue myös:

Asuntoja tulee välitettäväksi yhä paljon –nopealle päättäjälle on markkinoilla hyviä ostomahdollisuuksia