Siskokset saivat konkurssista arvokasta oppia yrittäjyyteen – nyt he valmistavat hävikkihedelmistä ekologisia puhdistustuotteita
Lisää aiheesta
Jos on kova tekemään töitä, yrittäjyys tarjoaa oivan kanavan tarmon purkamiseen, pohtivat yrittäjät Annukka ja Miia Räisänen. Idean omasta puhdistustuotesarjasta he saivat edellisessä yhteisessä yrityksessään.
Oletko koskaan miettinyt, mistä hedelmäisen saippuan tuoksu tulee? Entä oletko koskaan puristanut itse appelsiinimehua ja harmitellut biojätteeksi muuttuneiden hedelmänkuorten määrää?
Suunnilleen tällaisista ajatuksista syntyi Annukka Räisäsen ja Miia Räisäsen liikeidea ja tuotesarja Dear Waste, joka tarjoaa ekologisia puhdistustuotteita iholle ja kotiin. Yrityksen vastuut siskokset ovat jakaneet tällä hetkellä seuraavasti: Annukka vastaa operatiivisesta toiminnasta, kun Miia puolestaan huolehtii päivätöidensä ohella yrityksen taloushallinnosta.
Siskosten yrityksen alkutahdit soitettiin jo vuosia sitten. Vuonna 2015 Miia ja Annukka avasivat sisustusliikkeen Ouluun ja huomasivat, että saippualla oli valtavasti menekkiä ympäri vuoden.
Syntyi idea oman saippuasarjan valmistamisesta. Ajatus vaati kuitenkin kypsyttelyä, sillä puhdistustuotteiden markkinoilla on valtava kilpailu, eikä tusinatavaralle olisi kysyntää.
Ympäristön huomioiminen on siskoksille itsestäänselvyys, joten he alkoivat perehtyä ekologisen saippuanvalmistuksen kemiaan. Heille selvisi, että saippuoiden sisältämiä, luonnollisia uutteita valmistetaan jopa syömäkelpoisista hedelmistä. Tästä syntyi ajatus: voisiko uutetta valmistaa hävikkiruoasta tai hedelmän syömäkelvottomista osista kuten kuorista?
Maailmalla hävikkihedelmiä käytetään joissain kosmetiikka- ja päivittäishygieniatuotteissa, mutta Räisäset eivät löytäneet yhtään pesuainetta, jossa vastaavaa kiertotalousmateriaalia olisi hyödynnetty.
Tuotteet iskevät ajan hermoon
Siskokset keittelivät hedelmänkuoria omissa kotikeittiöissään muutaman vuoden, mutta varsinaisen alkusysäyksen Dear Wasten tarinalle toi korona ja se, että sisustusliikkeeseen piti laittaa lappu luukulle. Kaksikko tapasi Helsingin keskustassa Jungle Juice Barissa ja katseli, millaisia määriä hedelmänkuoria päätyi jätteeksi jo pelkästään heidän mehutuokionsa aikana.
Jungle Juice Bar ryhtyi tulevien saippuakauppiaiden yhteistyökumppaniksi mieluusti, ja tästä alkoi parin vuoden tiivistahtinen tuotekehitys. Neljä ensimmäistä tuotetta ovat kaksi käsisaippuaa, käsitiskiaine ja yleispuhdistusaine, ja ne näkivät päivänvalon kesäkuussa 2022.
Siskosten tulevaisuudensuunnitelmat ovat jo selvillä: Dear Wastea on tarkoitus kasvattaa ja laajentaa. Kasvusuunnitelmien esteenä ei pitäisi olla juuri mitään, sillä kaksi asiaa on varmaa.
Ensinnäkin korona teki selväksi, kuinka tärkeää hyvästä hygieniasta huolehtiminen on, joten saippuan ja puhdistusaineiden kauppa käy varmasti jatkossakin. Toiseksi tuotesarja iskee ajan hermoon ja moneen megatrendiin, sillä biojätteestä pelastetuista hedelmänkuorista jalostetut tuotteet ovat kiertotaloutta parhaimmillaan.
Tuotteet ovatkin saaneet kaikkialla myönteisen vastaanoton. Tuotesarjaa on tarkoitus laajentaa ja raaka-aineita etsiä muualtakin kuin mehustusteollisuudesta.
– Toivottavasti voimme tulevaisuudessa kansainvälistyä ja työllistää sekä kotimaassa että ulkomailla, Annukka pohtii.
Yrittäjyys verissä
Annukka ja Miia olivat jo lapsena yritteliäitä. Työnteon he aloittivat jo kymmenkesäisinä mainoslehtiä jakamalla.
– Meille on sanottu nuoresta pitäen, että olette niin kovia tekemään töitä, että kannattaisi perustaa oma yritys, naurahtaa Miia.
Jos on luonnostaan kova tekemään töitä, yrittäjyys antaa tarmon purkamiseen oivan kanavan, pohtii Annukka.
– Yrittäjänä saa olla oman itsensä herra ja tehdä työnsä niin, että se on aidosti motivoivaa. Kahta samanlaista päivää ei ole, ja jatkuva oppiminen pitää vireänä.
Kun oppiminen ja kehittyminen kantaa hedelmää, onnistumisen tunne on Annukan mielestä erityisen nautinnollinen, sillä saavutus on täysin oman työn tulosta. Tietenkin myös vastoinkäymiset satavat omaan laariin, mutta nekin kannattaa ottaa oppimiskokemuksina, vaikka kuinka harmittaisi.
Siskon kanssa työskentely on Annukalle ja Miialle luontaista. Heidän arvomaailmansa ovat samanlaiset yrittäjinä ja elämässä muutenkin. Lisäksi omalle siskolle pystyy kertomaan mielipiteensä mutkattomasti, vaikka tietäisi jo etukäteen, että toinen on eri mieltä.
Epäonnistumista ei kannata pelätä
Elämässä ei pääse mihinkään, jos ei uskalla tehdä ja kokeilla. Yrittäjällä uskalluksen pitää olla vielä astetta korkeammalla tasolla, pohtii Miia.
Siskosten aiempi yrittäjätausta ja yksi koettu konkurssi ovat antaneet monta arvokasta oppituntia. Heitä harmittaa, että konkurssia pidetään Suomessa jonkinlaisena mörkönä, sillä pahimmillaan etukäteispessimismi estää ihmisiä ryhtymästä yrittäjiksi. Niin kauan kuin tällainen pelko leijuu ilmassa, monta hyvää yritysideaa jää syntymättä ja yritystä perustamatta.
– Omaan yritysideaan kannattaa uskoa, sillä ei siihen välttämättä kukaan muu usko. Itseluottamus ja oma unelma ovat ne pohjat, joiden päälle yrittäjyys luodaan, sillä pelkkä rahankiilto silmissä ei kanna pitkälle, Annukka tiivistää.
Jos Räisäsen siskokset voisivat antaa yhden neuvon kaikille aloitteleville yrittäjille, se liittyisi laskelmiin. Kaikki mahdollinen pitää laskea etukäteen ja laskelmien olla kunnossa ja ajan tasalla.
– Fakta on, että yrityksen kulut juoksevat koko ajan, joten tulojakin on syytä olla riittävästi, Annukka muistuttaa.
Autamme yritystäsi onnistumaan kaikissa sen eri vaiheissa. Olemme mukana niin uusien yrittäjien kuin suuryritystenkin menestyksessä ja kasvussa. Tutustu eri tilanteisiin ja tarpeisiin kokoamiimme ratkaisuihin yrittäjille. |
Lue lisää