Maaliskuussa vuonna 2020 Mika Vacker vietti viikonloppua perheensä kanssa mökillä. Viimeiseen kahteen viikkoon yritykseen ei ollut tullut ainuttakaan tilausta. Tällaista ei ollut tapahtunut koskaan aiemmin.

– Mietin koko viikonlopun, mitä korona-aikaan sopivaa voisimme tehdä. Minusta ei ollut mökillä perheelle mitään iloa, kun pyörittelin koko ajan mielessäni erilaisia vaihtoehtoja, Vacker kertoo.

Mika Vacker on pietarsaarelaisen SMK Designin perustaja ja toimitusjohtaja. Yritys valmistaa erilaisia 3D-logoja ja mallinnuksia. Tapahtuma-ala oli tuolloin yrityksen suurin työllistäjä. Koronan vuoksi tapahtumat olivat jäissä ja siinä samassa myös SMK Designin tilaukset hiipuivat nolliin.

Juuri ennen koronaa Vacker oli perustanut Misha Åkerholmin kanssa myös toisen yrityksen, Botnia Orient Designin, joka valmistaa puusta huonekaluja ja sisustustuotteita.

Yhtiökumppanit Mika Vacker ja Misha Åkerholm ovat valmistaneet yhteensä 8 500 pisarasuojaa.

Yhtäkkiä tuli kiire

Mökkiviikonlopun jälkeisenä maanantaina Vacker meni töihin. Töissä häntä odotti lannistuneet miehet päät painuksissa. Vacker oli saanut mökkiviikonlopun aikana hyvän idean, jota hän ryhtyi esittelemään kollegalleen Mishalle.

– Sanoin, että nyt kehittelemme uuden tuotteen: pisarasuojan kassoille. Teimme prototyypin, kyhäsimme siitä mainosvideon LinkedIniin ja ryhdyimme myymään tuotetta potentiaalisille asiakkaille.

Sitten alkoi tapahtua. Vacker oli ideansa kanssa liikkeellä oikeaan aikaan. Pisarasuojia ei vielä ollut kaupoissa eikä kilpailua ollut. Tuotteelle oli tarvetta ja se herätti kiinnostusta. Lidl teki tarjouspyynnön pisarasuojista yli 190 myymäläänsä.

– Yhtäkkiä meillä oli kova kiire. Meillä ei ollut pisarasuojien valmistamiseen tarvittavia materiaaleja eikä koneita. Löysimme koneen Lahdesta. Lähetimme kaverin siskon Helsingistä sitä noutamaan ja ostimme tukkurilta kaikki muovit mitä heillä oli myydä. Tukkuri sanoi, ettei ole koskaan myynyt niin paljon muovia kerralla, Vacker muistelee.

Kahden yrityksen toimitusjohtaja Mika Vacker on yrittäjäperheen kasvatti.

8 500 pisarasuojaa

Yritys tarvitsi kiireesti myös rahoitusta. Vackerin yrittäjäystävä lainasi rahaa siihen asti, kunnes rahoituspäätös oli valmis.   

– Meillä ei vain yksinkertaisesti ollut yhtään ylimääräistä hetkeä hukattavaksi.

Kiireapua palkattiin lähialueen koronan hiljentämistä yrityksistä. Työntekoa ei pelätty, vaikka jälkikäteen Vacker ihmettelee, miten he selvisivät kaikesta.

– Paiskimme töitä aamusta iltaan. Kuljettajamme ajoi toimituksia perille Suomea ristiin rastiin. Välillä hän kävi myös Ruotsissa hakemassa lisää materiaalia. Kertaakaan ei toimitettu myöhässä.

Pisarasuojia on myyty miehen molempien yritysten kautta. Isoimpana yksittäisenä asiakkaana heillä on ollut Lidl, jonka kaikkien myymälöiden pisarasuojat yritys on valmistanut.

SMK Designin valmistamia pisarasuojia on myös Viking Linen laivoissa ja Minimani-myymälöissä. Niitä oli myös kuntavaalien äänestyspisteillä eri puolilla Suomea.

Vacker uskoo, että pisarasuojat tulivat jäädäkseen, vaikka koronapandemia laantuisi.

– Pisarasuojia tullaan jatkossa mahdollisesti brändäämään liikkeen ilmeeseen sopivaksi sekä uudistamaan aika ajoin.

Investoinneista hyötyä myös jatkossa

– Pystymme hyödyntämään investoituja koneita molemien yritysten liiketoiminnassa. Muovituotteiden käsittelyyn hankituilla koneilla voi työstää puutuotteita sekä muita materiaaleja, joita muutenkin tuotamme, vaikka pisarasuojien valmistus lakkaisi.

Vuoden 2020 tulos oli lähes samalla tasolla edellisvuoden kanssa, vaikka yrityksen pääliiketoiminta oli tuolloin oikeastaan kokonaan tauolla.

Uskalla pyytää apua

Vackerilla yrittäjyys on veressä, eikä hän osaa kuvitella toisenlaista elämäntyyliä. Hänen vanhempansa ovat olleet yrittäjiä 30 vuotta. Menestys yrittäjänä vaatii rohkeutta ja uskallusta, tätä ei Vackerilta puutu.

– Silloin kun muut pelkäävät, niin silloin pitää uskaltaa kaasuttaa. On niin helppo pelata varman päälle ja jarrutella. Pitää vain rohkeasti uskaltaa tarttua toimeen. Heti kun on hiljainen hetki, niin täytyy pohtia mitä seuraavaksi.

Vacker on tehnyt isoja juttuja ennenkin.

– Tietysti olemme tehneet matkan varrella myös virheitä, joista olemme oppineet. Jos johonkin lähdetään, niin siihen lähdetään täysillä, ei epäröiden.

Yrittäjänä Vacker on siitä poikkeuksellinen, että hän uskaltaa pyytää apua.

– Kysyn herkästi apua ja neuvoa yrittäjäystäviltäni. Lähettelen heille kuvia keskeneräisistä tuotekehittelyideoista ja pyydän heiltä kommentteja niihin. Kannustan muitakin yrittäjiä pyytämään apua, sitä ei kannata arastella.

Yhden asian hän vielä lisää.

– Pitää olla hyvä omatunto.

Me uskomme yrittäjiin. Tarjoamme kattavat palvelut ja asiantuntevat neuvot yrityksesi käyttöön. Tutustu palveluihimme.

Juttua on päivitetty linkkien osalta 26.4.2022.