Sirpa Rytkönen, 41, muistaa hyvin tunnelmat neljän vuoden takaa. Töihin ei ollut mukava lähteä. Työilmapiiri oli huono ja tuntui, että työ otti enemmän kuin antoi.

– Palkkakin oli tavallaan menettänyt merkityksensä. Tunnistin itsessäni väsymisen merkkejä, ehkä alkavaa burn outia. Tuntui myös, että vuorotyöläisenä olin myös aina töissä silloin, kun ulkona oli kiva ilma, Sirpa sanoo.

Kaupan alalla, muodin ja kodin sisustustuotteiden parissa työskennellyt Rytkönen oli myös alkanut kokea, ettei työ vastannut enää hänen arvojaan.

– Se, että koko ajan pitäisi myydä asiakkaille uutta, alkoi tosissaan tökkiä.

Hyppy pois oravanpyörästä oli pelottava, mutta se oli tehtävä.

– Kun huomasin, etten enää viihtynyt työssäni, aloin kasvattaa isompaa puskuria, jotta voisin lähteä. Keräsin sitä useamman kuukauden vielä työssä ollessani.

Irtisanouduttuaan Rytkönen joutui kolmen kuukauden karenssiin eli hän ei voinut tuona aikana saada työttömyyskorvausta. Tämän ajan hän eli säästöillään.

– Helpotus tuli heti irtisanouduttuani, enkä miettinyt siinä kohtaa rahaa. Nollasaldo tilillä olisi varmasti ahdistanut, mutta onneksi olen aina ollut säästeliäs.

Rytkönen laittoi heti omistusasuntonsa lainan lyhennysvapaalle.

– Oli onni, että asuin omistusasunnossa enkä vuokralla. Näin sain asumiskuluihin heti säätövaraa. Toki oli myös selvää, että kaikki turha kuluttaminen ja ulkona syöminen jäi minimiin, mutta se ei tuntunut uhraukselta. Irtisanoin myös kalliin salijäsenyyteni ja aloin käydä uimahallin kuntosalilla. Tarkastelin kriittisesti kaikkia kuukausihintaisia palveluitani, Rytkönen luettelee.

Kun oman hyvinvoinnin kannalta tärkein, eli vapaus, oli selkeänä mielessä, menoja olikin yllättävän helppo karsia.

Sirpa Rytkönen palaa syksyllä osa-aikaiseksi yrittäjäksi äitiysvapaalta. ”Nyt tuntuu jopa, että stressaavat vuodet työelämässä olivat osasyy siihen, etteivät lapsihaaveet toteutuneet.”

Pahan päivän varalle

Rytkönen tunsi haluavansa katsella kokonaan uusia uravaihtoehtoja. Silloinen puoliso työskenteli messualalla, ja se kiinnosti Rytköstäkin.

– Koulun penkille en halunnut, vaan koin, että opettelisin uutta mieluiten käytännön kautta. Päädyin hakeutumaan Sveitsiin, isoon messualan yritykseen työkokeiluun, ja myöhemmin jatkoin toisessa yrityksessä Suomessa. Kela tuki työkokeilua. Suomessa aloin tehdä messuosastojen suunnittelua freelancerina ja koin, että tässä voisi olla se, mitä tulevaisuudeltani haluan. Sitten iski korona ja kaikki tapahtumat peruttiin, Rytkönen nauraa.

Takaisku tuntui kovalta, mutta kun nyt katsoo taaksepäin, kaikki on mennyt kuten pitikin. Rytkönen on löytänyt uuden parisuhteen, vaihtanut kaupunkia ja tullut äidiksi.

– Se oli suuri haaveeni. Nyt tuntuu jopa, että stressaavat vuodet työelämässä olivat osasyy siihen, etteivät lapsihaaveet toteutuneet, Rytkönen hymyilee.

Oli onni, että asuin omistusasunnossa enkä vuokralla. Näin sain asumiskuluihin heti säätövaraa.

Raha on näytellyt elämänmuutoksessa lopulta melko pientä roolia.

– Äidiltä en saanut muuta rahakasvatusta kuin sen, että aina pitää säästää pahan päivän varalle. Suhtauduin tuohon neuvoon aina ristiriitaisesti, että mikä ihmeen paha päivä? No, nyt tiedän paremmin ja äitihän oli oikeassa. Tuli paha päivä töissä ja tuli korona, Rytkönen toteaa.

Koti Airbnb-vuokralle mökkeilyn ajaksi

Yksi keino hankkia tuloja epävarmoina aikoina oli myös oman kodin Airbnb-vuokraaminen.

– Kun korona alkoi, vietimme paljon aikaa mökillä. Siitä nousi idea, josko vuokraisimme kaupunkiasuntoamme Airbnb:ssä. Löysin hyvän tyypin hoitamaan rumbaa kaupungissa, ja saimme mukavasti lisätuloja.

Kun menoja piti karsia, Rytkönen huomasi elävänsä yhä vahvemmin arvojensa mukaista elämää. Hävikkiruuan ostaminen ilta-alesta ei tuntunutkaan enää nololta vaan ympäristöteolta. Käytetyn ja kierrätetyn hankkiminen vahvisti ajatusta siitä, ettei koko ajan tarvitse ostaa uutta.

– ”Kirpputori” on kyllä sellainen sana, jonka haluaisin vaihtaa! Onneksi asenne käytettynä ostamista kohtaan on viime vuosina muuttunut radikaalisti. On ollut silmiä avaavaa huomata, kuinka paljon oma kuluttaminen on muuttunut. Esimerkiksi vauvalle olen ostanut uutena vain vaunut.

Korona-aika on toisaalta tehnyt säästämisen helpoksi, kun eläminen ja oleminen on keskittynyt kotiin.

– Pandemia-aika on tietysti vaikuttanut kulutukseen, ja tarinani voisi toisessa ajassa olla aivan toisenlainen. En silti koe jääneeni mistään paitsi, enkä pihistele koskaan, jos esimerkiksi ystävät pyytävät jonnekin. Sen sijaan koen, että olen saanut paljon. Nykyään voin esimerkiksi ulkoilla enemmän ja olen saanut elämääni rutkasti lisää hyvinvointia. Olen saanut valtavasti lisää aikaa, ja se on minulle arvokkainta. Haluan viettää aikaa itselleni tärkeiden ihmisten kanssa.

Rytkösen äitiysvapaa päättyy syksyllä, ja hän suunnittelee palaavansa messusuunnittelun pariin aluksi osa-aikaisesti. Päässä surraa jo monenlaista tuleviin messusuunnitelmiin liittyen. Suunnitelmien kärjessä pyörivät ekologisuus ja vastuullisuus, jotka ovat Rytkösen mukaan rantautumassa messualalle.

– Vaikka jännittääkin, miten tapahtumat koronan jälkeen pyörähtävät käyntiin ja miten yrittäjäelämä yhdistyy pikkulapsiarkeen, niin nyt tuntuu kyllä siltä, että olen löytänyt arvojeni mukaisen elämäntavan.

Kuukausisäästäminen rahastoon on oiva tapa kerryttää säästöjä. Alkuun pääset jo 10 eurolla kuussa, mutta suuremmalla säästösummalla kerrytät varallisuuttasi vielä nopeammin. Lue lisää.

Lue myös:

Sisustusunelma teki Oonasta mestarisäästäjän

Säästäminen mahdollisti Jessicalle unelmahäät Italiassa: ”Selkeä tavoite ja suunnitelma tekevät säästämisestä helppoa”

Tili tuli ja tili meni – kunnes Maria oppi säästämään