Seinäjokelainen Maria Kylmäluoma on omien sanojensa mukaan ollut aina hyvin impulsiivinen rahankäyttäjä.

– Kaikki mikä on tullut, on myös mennyt. Velkaa en ole onneksi ottanut, enkä omista luottokorttia.

Viheraluemestarina ja puutarhurina työskentelevän Marian perheeseen kuuluu puolison lisäksi kuusi koiraa ja lampaita. Jossain vaiheessa kotieläimiä oli enemmänkin.

– Koirille tuli ostettua kaikkea pientä kivaa, ja koti ja puutarha täyttyivät yhä uusista kasveista niin, ettei niille tahtonut enää edes löytyä paikkaa.

Marian muukaan rahankäyttö ei ollut suunnitelmallista. Hän fiilisteli ruokakaupoissa ja halusi aina kokeilla uusia tuotteita. Myös kirppareilla tuli käytyä usein.

– Jos koko ajan tulee ostettua jotakin, rahaa menee, Maria muistelee muutaman vuoden takaista tilannettaan.

Maria Kylmäluoma

Maria Kylmäluoma purkaa ajatuksiaan rahasta ja säästämisestä Se on vain rahaa -Instagram-tilillään.

Ei säästäminen olekaan vaikeaa

Vuonna 2020 Maria alkoi pohtia, onko hän ainoa, joka ei pysty laittamaan rahaa säästöön. Hän havahtui siihen, että moni pienempituloinenkin pystyy.

Ihan ensimmäisenä Maria otti käyttöön OP:n Säästölippaan, eli sähköisen säästöpossun. Siinä jokaisesta ostoksesta siirtyy samalla määrätty summa säästöpossuun. Ensin Maria laittoi summaksi 50 senttiä, sitten 2 ja lopulta 4 euroa.

– Sain helposti rahaa säästöön tekemättä yhtään mitään, eikä se vaikuttanut talouteeni millään lailla. Tajusin, että pystyn säästämään huomattavasti enemmänkin.

Maria päätti alkaa säästää puskurirahastoa, jonka tavoitteeksi hän asetti 4000 euroa. Kun puskuri täyttyi, hän huomasi, että säästäminen ei ole lainkaan vaikeaa. Nälkä kasvoi syödessä.

– Kuuden koiran kanssa 4000 euron puskuri ei riitä. Niinpä perustin erillisen puskuritilin koirille yllättäviä eläinlääkäri- ja muita menoja varten. Lisäksi ryhdyin säästämään toiselle tilille autoa varten. Jos autosta hajoaa jokin osa, edessä voi olla kallis remontti. Puskuritileihin en koske kuin hätätapauksessa.

Näillä toimenpiteillä Maria sai säästettyä

– Hassua tässä kaikessa on se, että en koe luopuneeni mistään, Maria toteaa ja kertoo, että tarkkojen budjettien tekeminen ei ole hänen juttunsa, koska ei koe olevansa kovin järjestelmällinen.

Miten Maria sitten onnistui? Käänteentekevin säästötoimenpide on ollut yksinkertaisesti oman kulutuksen tarkastelu.

– Aloitin ihan ruutuvihon ja kynän kanssa. Kirjasin menoja ylös ja tajusin, kuinka paljon käytän rahaa esimerkiksi perheen lemmikkeihin ja ruokakauppaan.

Maria päätti puolittaa ruokakauppaan käyttämänsä summan. Sitten hän lopetti sanomalehden ja aikakauslehtien tilaukset – nehän voi käydä lukemassa kirjastossa.

– Aina kun koin, että haluan ostaa jotain, kirjasin sen ylös ja pohdin, onko tarve todellinen. En myöskään enää altistanut itseäni heräteostoksille. On turha mennä pyörimään kauppakeskuksiin, jos en tarvitse mitään.

Työssään autoa käyttävä Maria alkoi lisäksi laittaa kaikki kilometrikorvaukset säästöön. Säästöön menivät myös veronpalautukset ja lomarahat.

Kun Maria oli vuoden verran seurannut ostokäyttäytymistään, hän teki yhteenvedon: kassaan oli kertynyt säästöä 5500 euroa.

Säästäminen tuo hallinnan tunnetta elämään

Käsistään kätevä ja ahkera Maria hoksasi myös, että hän voi saada lisätuloja harrastuksistaan. Viime joulun aikaan hän tienasi 400 euroa myyjällä havukransseja. Kesäisin ja syksyisin Maria on kerännyt marjoja ja sieniä. Viime vuonna näistä kertyi 700 euroa, verottomasti. Nämä lisätienestit Maria laittoi säästöön.

– Olen myös jonkin verran kerännyt nokkosia ravintolaan. Teen sen verran, mikä on hauskaa.

Säästäminen on tuonut Marialle valtavasti hallinnan tunnetta elämään. Siinä missä hän ennen ajatteli, että säästäminen vaatii kerralla isoja summia, hän on oivaltanut, että ihan pienistäkin summista kertyy säästöjä.

Nyt kun Marian puskurirahastot ovat kunnossa, hän on aloittanut myös rahastosäästämisen.

– Sijoittaminen on minulle vielä vieras maailma, mutta olen alkanut seurata sijoittamisaiheisia podcasteja ja Instragram-tilejä. Nyt ymmärrän, ettei se niin erikoista ole. Myös sijoittamista voi harrastaa pienillä summilla.

Säästämisen ja sijoittamisen aloittaminen voi olla elämäsi kannattavin päätös. Omistaja-asiakkaana se kannattaa erityisesti, koska saat siihen erinomaisia etuja. Lue lisää.

Lue myös:

Päivin tili oli tyhjä jo palkkapäivänä kahdesta työstä huolimatta, nyt hän säästää vanhempainvapaalla yli 500 euroa kuukaudessa

Hyvätuloinen somevaikuttaja Veera Papinoja: ”Olen rahankäyttäjänä huithapeli, enkä ole ikinä osannut säästää”

”Minua nolostuttaa, että joudun vielä viisikymppisenäkin opettelemaan rahankäyttöä”