Somevaikuttaja ja bloggaaja Veera Papinoja perusti toiminimen viisi vuotta sitten. Säästöjä ei ollut, mutta yritystoiminta lähti hyvin käyntiin. Papinojan liikevaihto on koko yrittäjyysajan ollut lähemmäs satatuhatta euroa ja tulos noin 70 tuhatta.

Ennen yrittäjyyttä Papinojalla oli pienet tulot, ja hänen lapsuudenperheensä oli suomalaisittain vähävarainen. Yrittäjyyden alussa hänestä tuntuikin, että rahaa on hurjasti. Yrittäjän pitää kuitenkin maksaa veronsa itse, ja se pääsi unohtumaan.

– Tuhlasin alussa holtittomasti. En muistanut aina säästää veroja varten, vaan ostin rahoilla bisnesluokan lentoja ja tarjosin kalliita illallisia ystävilleni, Papinoja kertoo.

Hän ei myöskään ollut selvillä, kuinka paljon hän oikeasti ansaitsee, koska tulot vaihtelivat joka kuussa useilla tuhansilla euroilla. Niinpä hän arvioi tulonsa alakanttiin. Ensimmäisinä neljänä yrittäjävuotena hän saikin valtavia veromätkyjä.

– En halunnut maksaa liikaa veroja. Sitten sain 16 000 euron mätkyt.

Papinoja maksaa nyt jäännösveroja takaisin osamaksulla. Niihin menee 500 euroa kuukaudessa.

Vuoden 2021 alussa Papinoja vaihtoi yritysmuotonsa osakeyhtiöön. Se on selkeyttänyt rahankäyttöä, sillä nyt hän maksaa joka kuukausi palkkaa itselleen, eikä yritystililtä voi nostaa rahaa fiiliksen mukaan. Verot ja kaikki muutkin yrityksen laskut hoitaa nykyisin kirjanpitäjä.

Somevaikuttaja Veera Papinoja haluaa säästää itselleen kuuden tuhannen euron puskurin. Sijoittaminen tuntuu möröltä, josta hän ei ymmärrä tarpeeksi aloittaakseen.

”Olen nautiskelija, enkä tykkää laskea rahojani”

Papinojalle jää käyttörahaa verojen jälkeen 3 300 euroa joka kuukausi. Kuun lopussa hänen henkilökohtaisen tilinsä saldo lähenee nollaa. Rahat riittävät aina laskuihin ja elämiseen, mutta säästöön ei jää. Näin on ollut aina, oli rahaa vähemmän tai enemmän. Papinoja ei annakaan rahalle kovin paljon arvoa. Hänelle on tärkeämpää nauttia elämästä kuin rikastua.

– En shoppaile paljon, eikä minun tarvitse matkabloggaajana maksaa itse matkojani. Olen kuitenkin nautiskelija, enkä tykkää laskea rahojani. Lisäksi tuntuu, että minulla on valtavasti laskuja.

Hän on joskus ostanut huonekaluja ja elektroniikkaa osamaksulla. Luottokortteja on kolme.

– Kun näitä on paljon, tulee kuukausikuluista korkeat. Minulle saapuu laskuja paperisena, mobiilissa ja sähköpostitse. Niiden hallinnointia helpottaisi, jos kaikki laskut löytyisivät yhdestä paikasta.

Viime syksynä Papinoja osti ensimmäisen omistusasuntonsa Helsingin Meilahdesta ja muutti sinne Katajanokalta. Muuttamaan kuukauden kuluttua hän päätyi kuitenkin muuttamaan takaisin vuokralle, koska kaipasi Katajanokkaa.

– Ajattelin, että asunnon ostaminen on järkevän naisen valinta. Se olikin hieno asunto, mutten viihtynyt siellä päivääkään. Siksi muutin pois.

Tällä hetkellä asunnossa asuu vuokralainen – ja Papinoja itse asuu vuokra-asunnossa. Sen hän valitsi tunteella, ei järjellä. Vuokraan menee vähän yli tuhat euroa kuukaudessa.

Epämääräinen taloudellinen tilanne stressaa Papinojaa. Hän haluaisi säästöön sen verran rahaa, että se toisi mielenrauhaa yllättävien menojen varalta. Nyt hänellä ei ole säästöjä. Tavoite olisi säästää kuuden tuhannen euron puskuri. Siksi Papinoja palkkasi rahavalmentajan.

– Tarvitsen kädestä pitämistä siihen asti, kunnes tilanne on hallussa. Rahavalmentajani valvoo, että hoidan laskut ajallaan ja siirrän rahaa säästöön.

Veeran mielestä on tärkeämpää nauttia elämästä kuin rikastua.

Talousvalmentaja Jukka Klemetin neuvot järkevään rahankäyttöön:

1. Ajattele toisin. Vaikka rikastuminen ei kiinnostaisi, niin hyvä taloudenhallinta on elämänhallinnan perustaito. Siksi siihen kannattaa suhtautua vakavasti. Raha on väline, jonka avulla voi tehdä itselleen merkityksellisiä asioita, kuten vaikkapa matkustaa, opiskella tai harrastaa. Tasapainossa oleva talous tuo elämään vapautta ja mielenrauhaa. Yleisesti voi sanoa, että oma talous on hyvin tasapainossa, jos rahaa ei tarvitse koko ajan ajatella.

2. Tee budjetti. Jotta rahaa voisi käyttää fiksusti, ptää tietää, kuinka paljon sitä tulee ja kuinka paljon menee. OP:n Talouden tasapaino -sovellus on hyvä apuväline. Se hakee automaattisesti tilitapahtumasi ja kertoo, mihin käytät rahojasi. Talouden tasapaino löytyy OP-mobiilista. Budjetin voi tehdä myös perinteisellä tavalla, eli kirjata tulot ja menot Exceliin. Kannattaa muistaa, että hyvä budjetointi on lähtökohta säästämisen onnistumiselle. Tuloja on oltava enemmän kuin menoja, jotta säästöjä voi kertyä.

3. Maksa kulutusluotot pois mahdollisimman nopeasti. Kulutusluotot ovat kallista velkaa, jota kannattaa olla mahdollisimman vähän.

4. Laita luottokortit jäihin. Jotta luottokorttiveloista päästäisiin, normaalin elämisen pitäisi sujua ilman kulutusluottoja.

5. Automatisoi laskujesi maksu. Toistuvat laskut kannattaa syöttää e-laskuiksi, jotka menevät automaattisesti tililtä. Automatisoi myös säästäminen: luo palkkatililtäsi automaattinen veloitus, joka menee joka kuukausi tililtä säästötilillesi.

6. Säästä ensin puskuri. Säästössä olisi hyvä olla 2–4 kuukauden nettopalkan verran rahaa. Hyvä säästösumma on vähintään 5–10 prosenttia nettopalkasta eli Veeran tapauksessa 150–300 euroa kuukaudessa. 

7. Aloita pitkän aikavälin säästäminen mahdollisimman aikaisin. Nämä säästöt kannattaa sijoittaa parempaa tuottoa tarjoaviin kohteisiin, kuten esimerkiksi rahastoihin tai osakkeisiin. Säästötilillä rahat eivät tuota ja niiden ostovoima laskee. Aina pitää muistaa, että sijoittamiseen liittyy riski. Onnistumisen todennäköisyys on kuitenkin erittäin suuri, jos huolehtii kolmesta asiasta: sopivasta riskitasosta, riittävästä hajautuksesta ja pitkästä sijoitusajasta. Esimerkiksi OP Sijoituskumppanin avulla koko tämä prosessi on tehty hyvin helpoksi. 

Säästämisen ja sijoittamisen aloittaminen voi olla elämäsi kannattavin päätös. Osuuspankin omistaja-asiakkaana saat uudet ja kattavat edut säästämisen ja sijoittamisen palveluista. Tutustu etuhin!

Lue myös:

Miten saisin kerrytettyä varallisuuttani? Klikkaa laskuriin ja näet säästämisen hyödyt

Päivin tili oli tyhjä jo palkkapäivänä kahdesta työstä huolimatta, nyt hän säästää vanhempainvapaalla yli 500 euroa kuukaudessa