Helsinkiläinen yrittäjä Jessica Rantala, 33, ja hänen puolisonsa vihittiin kesällä 2014 Bellagiossa Italiassa, Como-järven satumaisissa maisemissa. Charmikas Bellagio on monen julkimonkin suosiossa, ja kylässä on lukuisia hulppeita loma-asuntoja. Se on myös suosittu luksushäiden pitopaikka. Voisi siis kuvitella, että Rantalatkin pulittivat häistään pienen omaisuuden.

– Häät eivät olleet niin kalliit kuin voisi kuvitella. Oli iloinen oivallus, etteivät normaalituloisten suomalaisten häät Italiassa ollutkaan mikään päätön unelma vaan ihan saavutettavissa oleva asia, yrittäjänä työskentelevä Jessica Rantala sanoo.

Rantalan mies kosi rakastaan Siennassa vuonna 2012, ja Italia on muutenkin aina vetänyt pariskuntaa puoleensa. Siksi maa tuntui houkuttelevalta myös häiden lokaationa.

– Halusimme pitää täysin omannäköiset juhlat. Ajattelimme, että häät ovat meille tarkoitettu eikä niiden järjestämisessä tarvitse miellyttää ketään muuta. Saa olla sopivan itsekäs, Rantala pohtii.

”Järki kädessä”

Pariskunta laski, että hääbudjetti saadaan säästettyä ja unelmien häät suunniteltua kahdessa vuodessa. Säästäminen on Rantalalle luontevaa, vaikka hän ei olekaan aina ollut säästäväinen.

– Olen aina tehnyt paljon töitä, mutta vasta opiskeluaikoina ymmärsin, ettei kannata elää niin, että kaikki menee, mitä tuleekin. Oivalluksen sain aikoinaan OP:n sijoitusneuvojalta, jonka kanssa kävin juttelemassa ensimmäisen asuntolainan ottamisen yhteydessä. Hän avasi silmäni siihen, kuinka rahastojen kautta voi säästää ja sijoittaa. Sijoitin ensin varovaisesti korkorahastoon, mutta vaihdoin ne muutaman vuoden kuluttua osakkeisiin sidottuihin rahastoihin ja innostuin aidosti sijoittamisesta.

Rantalat määrittelivät budjetiksi 25 000 euroa. Suomalaisten keskimääräinen hääbudjetti pyörii 10 000 - 15 000 eurossa.

– Aivan ensimmäiseksi palkkasimme suomalaisen juhlasuunnittelijan, joka oli asunut 20 vuotta Italiassa. Meillä ei ollut mitään tietoa byrokratiapuolesta ja hänestä oli suuri apu käytännön järjestelyissä. Suunnittelija toimi myös tulkkina vihkimisessä. Hänen ansiostaan kaikki sujui tosi vaivattomasti, Rantala kehuu.

Pian selvisi, ettei häiden järjestäminen Bellagiossa olisi niin paljon kalliimpaa kuin Suomessakaan. Rantalat kutsuivat paikalle noin 50 henkeä.

– Jos häät olisivat olleet Suomessa, olisimme varmasti pitäneet isommat häät ja kestittäminen olisi maksanut enemmän. Vieraat maksoivat omat lentonsa sekä yöpymisen hotellissa. Lennot Milanoon olivat edulliset ja autoimme löytämään myös kaikille kohtuuhintaisen majoituksen Bellagiosta.

Monissa kohdin oli tietysti myös tingittävä, jottei budjetti paukkuisi. Rantala halusi panostaa sormuksiin, mutta muun muassa lokaation suhteen kukkaronnyörejä oli kiristettävä. Hääjuhla järjestettiin ravintolassa, eikä virallisessa hääpaikassa, joka olisi ollut paljon kalliimpi.

– Kaikkea ei voi saada ja järki täytyy pitää kädessä. Ei olisi järkevää lähteä rahoittamaan esimerkiksi kalliilla luotolla korkealentoisia unelmia.

Olen duunariperheestä ja arvokkain asia, jonka olen vanhemmiltani perinyt, on asenne. Minulle on aina opetettu, ettei voi olettaa saavansa mitään, ellei tee lujasti töitä.

Kaikki puoliksi

Kun budjetti ja säästämiseen käytettävissä oleva aika olivat tiedossa, pari laati tarkan säästösuunnitelman: kuinka paljon säästöön pitää saada kuukaudessa. Uhkapeliin he eivät halunneet ryhtyä niin lyhyessä ajassa, vaan hääkassaa säästettiin pörssin sijaan tilille, vaikka rahasto- ja osakesijoittaminen onkin molemmille tuttua eikä Rantala pidä muutoin itseään varovaisimpana sijoittajana.

Rantalan mies tienasi kihlattuaan enemmän, mutta Jessica Rantalalle oli tärkeää, että häiden kustannukset jaettaisiin visusti tasan, ja että pari maksaisi häät täysin itse. Hän teki tuohon aikaan töitä provisiopalkalla ja lisäsi työmäärää tuntuvasti.

– Olen duunariperheestä ja arvokkain asia, jonka olen vanhemmiltani perinyt, on asenne. Minulle on aina opetettu, ettei voi olettaa saavansa mitään, ellei tee lujasti töitä.

Rantala kokee, että konkreettinen tavoite ja tarkka suunnitelma sen saavuttamiseksi tekevät säästämisestä helpompaa – jopa koukuttavaa.

– On helpompi jättää ostamatta turhia juttuja ja tekemättä heräteostoksia, kun tietää tarkasti, mihin säästetty raha menee. Säästämisestä tulee palkitsevaa.

Rantala neuvoo tarkastamaan kaikki kulunsa: olisiko niiden joukossa jotakin, josta voisi karsia? Omistaako jo jotakin, josta voisi luopua ja saada siitä rahaa? Onko pakko ostaa uutta, jos vanhan voi korjata?

– Jos on asuntolainaa, kannattaa harkita lyhennysvapaata, Rantala muistuttaa.

Hän myöntää, että saavutetuista eduista voi olla vaikea luopua, mutta joskus säästäminen vaatii luopumista. Onko esimerkiksi välttämätöntä käyttää kahta autoa, vai pärjättäisiinkö yhdellä? Pienistäkin puroista kasvaa iso virta, joten kaikki ylimääräiset suoratoistopalvelut kannattaa sanoa irti säästämisen ajaksi.

Kahden vuoden säästämisen jälkeen hääbudjetti oli kasassa, ja Rantalat saivat unelmiensa häät – ja budjetissakin pysyttiin. Lähes kaikki kutsutut pääsivät paikalle Italiaan. Hääpaikka oli kauniisti koristeltu ja italialainen ruoka maistuvaa. Pieni sadekaan ei rakastunutta paria haitannut.

– Häät olivat aivan ihanat ja mieleenpainuvat, juuri meille sopivat. Kannattaa uskaltaa unelmoida, Rantala rohkaisee.

Mistä sinä unelmoit – vaurastumisesta, omasta asunnosta vai jostain muusta? OP Sijoituskumppani -palvelu auttaa sijoitustavoitteesi saavuttamisessa. Saat viestejä edistymisestäsi ja voit kätevästi seurata sijoituksesi kehitystä ja matkaasi kohti tavoitettasi palvelun avulla. Lue lisää.

Lue myös:

Haluatko säästää helposti 1 500 euroa vuodessa? Nappaa säästökalenteri talteen!

Hevosharrastus kannusti Saanaa säästämään kymppitonnin vuodessa – kahdesti!