Unelmia on monenlaisia. Yksi haaveilee mökistä, toinen häistä ja kolmas varautuu tulevaisuuteen. Miten unelmia ja omia tavoitteitaan varten saa kerättyä säästöjä? Keräsimme kolme esimerkkiä ratkaisuineen.

Unelma: Kesämökki & ratkaisu: OP Sijoituskumppani

Yhä useampi haluaa viettää lomansa koti-Suomessa ja hankkia oman kesämökin. Mökistä haaveilevan kannattaa panna säästetyt varat poikimaan lisätuottoa rahastoon.

Sijoittaminen on hyvä vaihtoehto, vaikka tuntuisikin, ettei osaamista ole tai tililtä ei löydy suurta alkupääomaa. Erityisesti epävarmaa sijoittajaa auttaa OP Sijoituskumppani -palvelu. Se mahdollistaa sijoitusneuvonnan täysin digitaalisesti.

OP Sijoituskumppani on sijoittajan tukena, kunnes säästötavoite on saavutettu. Se lähettää viestejä edistymisestä, ja sen avulla voi seurata sijoitusten kehitystä.

Palvelun kautta sijoittaminen on aina vastuullista. OP Sijoituskumppanin rahastoissa sijoituskohteiksi valitaan yrityksiä, jotka ovat vastuullisuudessa toimialansa parhaiden joukossa.

​Katso jutun lopusta, miten otat OP Sijoituskumppanin käyttöön OP-mobiilissa. Tutustu tarkemmin OP Sijoituskumppaniin täältä.

Unelma: kesähäät & ratkaisu: OP Säästölipas

Häihin säästetään yleensä lyhyempiä aikoja, usein korkeintaan yhdestä kahteen vuotta. Lyhyen aikavälin säästämiseen järkevin tapa on tilisäästäminen, sillä lyhyessä ajassa rahoille ei vielä ehdi kertyä sijoitustuottoa.

Tilisäästämiseen sopii mainiosti OP Säästölipas. Se on kuin sähköinen säästöpossu, jonne voi siirtää rahaa sivuun tiettyä tavoitetta varten ja joka kannustaa kohti säästötavoitetta.

Kertatalletusten lisäksi Säästölippaaseen voi säästää esimerkiksi automaattisesti pienen summan jokaisen korttimaksun yhteydessä. Näin säästöjä kertyy huomaamatta.

Voit halutessasi ottaa käyttöön myös automaattisen rahastosäästämisen, jolloin ylimääräisiä säästöjä siirtyy Säästölipas-tililtä valitsemaasi rahastoon. Näin tavoittelet rahoillesi myös tuottoa.

Unelma: turvattu tulevaisuus lapselle & ratkaisu: rahastosäästäminen

Lapselle säästetään usein yli kymmenen vuotta, joten rahoja ei kannata makuuttaa tilillä. Rahastosäästämisessä varat sijoitetaan osake- ja korkomarkkinoille. Rahastoihin säästämällä pääsee hyötymään erityisesti osakemarkkinoiden korkeammasta tuotto-odotuksesta ja korkoa korolle -ilmiöstä.

Pitkäaikaisessa säästämissä kannattaa suosia osakepainotteisia rahastoja. Sopivia rahastoja lapselle säästämiseen ovat esimerkiksi OP:n vastuulliset teemarahastot ja indeksirahastot.

Lapselle säästäminen aloitetaan avaamalla lapselle oma käyttötili, johon sekä lapsella että huoltajilla on käyttöoikeus. Sen jälkeen lapsen huoltajat hyväksyvät OP Säästämisen ja sijoittamisen sopimuksen sekä perussäilytyksen avaamisen.

Tilin avaamisen ja sopimusten hyväksymisen jälkeen voi aloittaa säästämisen. Lapselle voi tehdä rahastoihin kertasijoituksia tai säästää säännöllisesti huoltajan omilla verkkopalvelutunnuksilla.

Unelma: ensiasunto & ratkaisu: ASP-tili

Ensiasunnon ostajan kannattaa hyödyntää Suomen valtion tukema ASP-lainajärjestelmä. ASP-tilillä säästöille saa paremman koron ja lainalle paremmat ehdot. Säästöille maksettavat talletus- ja lisäkorko ovat poikkeuksellisesti verovapaita.

Tilin voi avata aikaisintaan 15-vuotiaana ja viimeistään 44 vuoden iässä. Tilille säästetään kymmenen prosenttia kodin kauppahinnasta ja pankki myöntää loput kodin kauppahinnasta valtion takaamana ASP-lainana.

ASP-tilillä olevat varat kerryttävät myös OP-bonuksia.

Ota OP Sijoituskumppani käyttöön näin:

1. Kirjaudu OP-mobiiliin.

Jos sinulla ei vielä ole OP-mobiilia, voit ladata sen puhelimesi sovelluskaupasta.

2. Ota OP Sijoituskumppani käyttöön

Siirry OP-mobiilin Sijoitukset-välilehdelle ja klikkaa OP Sijoituskumppani -banneria. Vastaa huolellisesti OP Sijoituskumppanin kysymyksiin tavoitteestasi, taloudellisesta tilanteestasi, riskinsietokyvystäsi kyseisen tavoitteesi osalta sekä sijoitusajasta ja -summasta. Kysymyksiin vastaaminen vie alle 10 minuuttia.

3. Saat rahastosuosituksen

Kun kysymyksiin on vastattu, OP Sijoituskumppani antaa tavoitteeseesi sopivan rahastosuosituksen ja ennusteen sijoituksesi kehittymisestä. Näet heti, kauanko tavoitteesi saavuttamisessa kestää ja paljonko sitä varten pitää säästää.

4. Tutustu rahaston asiakirjoihin

Kun olet tutustunut rahaston avaintietoesitteeseen ja muihin asiakirjoihin, voit aloittaa rahastoon sijoittamisen haluamassasi tahdissa ja haluamallasi summalla. Voit säästää rahastoon sekä kertasijoituksina että kuukausittain. Voit muuttaa sijoitettavia summia aina kun haluat.

5. Saat tukea ja kannustusta

Palvelu auttaa ja kannustaa sinua tavoitteesi saavuttamisessa. OP Sijoituskumppani lähettää sinulle viestejä edistymisestäsi. Voit myös itse seurata tavoitteen toteutumista ja sijoituksesi kehittymistä OP-mobiilissa.

Asiantuntijana jutussa OP:n varallisuudenhoidon sähköisen myynnin päällikkö Joakim Reinius.

Tiesitkö, että rahastosäästämisen voi aloittaa vaikka 10 €/kk ja osakesijoittamisen 100 €/kk? Katso miten pääset alkuun:
Näin aloitat rahastosäästämisen‍
Näin aloitat osakesijoittamisen‍

Lue myös:

Miten säästää pesämuna unelmia varten? Uusi palvelu auttaa tekemään sijoitussuunnitelman

Elämyshakuinen riskinottaja vai varovainen jännittäjä? Selvitä, millainen sijoittaja olet

Artikkeli on julkaistu 23.12.2020 ja sitä on päivitetty 2.1.2023 ASP-tilin muuttuneella ikämäärittelyllä.