Henna Nylander-Ankerman, 24, työskentelee lähihoitajana, ja Joni Ankerman, 25, on lvi-asentaja. Helmikuussa 2018 avioitunut pari asuu Kirkkonummella.

Henna Nylander-Ankerman ja Joni Ankerman, 13 500 €: “Halusimme panostaa valmiiseen”

Onnistuneet, mieleenpainuvat ja omannäköiset. Näin kuvailevat häitään kirkkonummelaiset Henna Nylander-Ankerman ja Joni Ankerman. Pariskunta asteli avioon helmikuun 2018 lopussa Oulussa.

– Hääpäivä oli tosi ihana. Tunnelma juhlissa oli rento mutta juhlava, Henna Nylander-Ankerman ja Joni Ankerman muistelevat.

Kun pariskunta alkoi aikoinaan suunnitella naimisiinmenoa, juhlien koosta oli erimielisyyttä. Henna Nylander-Ankerman olisi halunnut mennä naimisiin kahden kesken. Joni Ankerman puolestaan haaveili isoista juhlista.

Neuvottelun jälkeen päädyttiin kompromissiin: pidettäisiin pienet häät, joihin kutsuttiin läheisimmät sukulaiset ja ystävät. Vieraita juhliin tuli 22.

– Pieni vierasmäärä mahdollisti sen, että pystyimme panostamaan rahallisesti muun muassa korkeatasoisiin tarjoiluihin, Henna Nylander-Ankerman sanoo.

Juhlat järjestettiin Oulussa, koska molemmat ovat asuneet siellä suurimman osan elämästään. Häiden sijainti oli yksi syy siihen, että suurin osa häihin liittyvistä palveluista ja järjestelyistä ulkoistettiin.

– Kirkkonummelta olisi ollut hankala järjestää asioita Ouluun, emmekä halunneet vaivata järjestelyillä sukulaisia ja tuttavia. Toivoimme, että kaikki voivat nauttia juhlista joutumatta töihin, Henna Nylander-Ankerman sanoo.

Pariskunta ei tahtonut tuijotella kaikessa hintalappuja vaan hankkia parasta, mitä oli tarjolla.

– Sillä ajatuksella mentiin, että se on “once in a lifetime”, Joni Ankerman toteaa.

“Ehkä hullua, mutta en ajattele niin”

Henna Nylander-Ankerman ja Joni Ankerman laskivat toteutuneen hääbudjettinsa yhteen OP Median pyynnöstä. Yhteensä häät tulivat maksamaan 13 500 euroa.

Summaan on laskettu kaikki hääpäivään liittyvät kustannukset: muun muassa tarjoilut, juhlatilan kustannukset, morsiamen ja sulhasen puvut ja molempien kauneudenhoito, sormukset, kuljetukset ja yöpymiset hääsviitissä.

Lopullinen summa ei ole hääparille yllätys. Henna Nylander-Ankerman piti jo suunnitteluvaiheessa tarkkaa Excel-taulukkoa hääbudjetista.

– Alkuperäinen hääbudjetti 11 700 euroa ylittyi noin 15 prosentilla. Ehkä on hullua käyttää tuollainen summa on vain yhteen päivään, mutta itse en ajattele sitä niin.

13 500 euron budjettiin mahtui monia toteutuneita unelmia. Morsiameen käytettyjä kuluja oli summasta noin neljäsosa, yhteensä 3 700 €.

– Yllättävin menoerä oli oma hääpuku. Olin ajatellut käytettyä pukua, mutta päädyin 1 650 euroa maksaneeseen Sis Idmanin pukuun. Kun puin puvun liikkeessä päälleni, se oli niin ihana, että itku tuli, Henna Nylander-Ankerman kertoo.

Morsiamen kulut muodostuivat myös hääpuvun korjausompelusta, sormuksesta, asusteista sekä hääpäivän meikistä ja kampauksesta.

Sulhasen kulut olivat 2 000 euroa. Joni Ankerman osti juhliin uuden puvun Tiger of Swedenin mallistosta ja kävi parturissa hääpäivänä. Lisäksi sormus maksoi 600 euroa.

Kirkkovihkimisen jälkeen hääjuhlaa vietettiin Lapland Hotels Oulun Ynninkulman juhlahuoneistostossa. Ruuat valmisti hotellin ravintola Kitchen & Bar Oula. Juhlatarjoilut 22 häävieraalle ja hääparille pöytiin tarjottuine ruokineen ja juomineen maksoivat yhteensä 2 500 euroa. Tilan vuokraan, ulkopuolisen tekemään koristeluun ja kukkiin kului 800 euroa.

Juhlapäivään palkattiin ammattikuvaaja, jotta jokaisesta hetkestä jäisi tarkka kuva ja tunnelmiin olisi helppo palata. Valokuvauksen hinta oli 1 500 €.

Myös kuljetukset hääpäivän aamuna, vieraiden kuljetus jatkoille, juhlien jatkotarjoilut ja hääsviitti ostettiin palveluina. Niihin meni yhteensä 2 400 €.

– Yövyimme hotellin sviitissä yhteensä kolme yötä: minä häitä edeltävän yön kaason kanssa ja avioparina kaksi häitä seuraavaa yötä, Henna Nylander-Ankerman kertoo.

Hääbudjetti: näistä ei tingitty

Suurimman siivun häihin käytetystä summasta muodostivat tärkeimmät asiat, joista ei tingitty.

– Ruoka- ja juomatarjoiluissa, valokuvaajan palkkaamisessa ja sormuksissa ei haluttu missään nimessä säästellä. Kuvat ja sormukset ovat ainoat asiat, jotka jäävät käyttöön hääpäivän jälkeenkin, Henna Nylander-Ankerman perustelee.

Pienen vierasjoukon ruokkimiseen käytettiin ihan tarkoituksella summa, jolla olisi ruokkinut isommankin porukan.

– Laadukas, kotimainen ruoka on meille itsellemme arjessa tosi tärkeä juttu, ja sellaista halusimme tarjota häissäkin. Saimme pohjoisen raaka-aineista valmistetun kolmen ruokalajin illallisen pöytiin tarjoiltuna ja suositusviinien kera. Vieraille tarjottiin yhteensä viisi juomaa.

Yksityiskohtiin panostettiin. Myös häävieraiden kuljetus juhlien jatkoille tilattiin kuljetusfirmalta.

– Menimme hotellilta jatkoille taksifirman mustilla edustusautoilla, koska se oli tyylikäs vaihtoehto, Henna Nylander-Ankerman kertoo.

Sormusten osalta tuli jopa säästöä, sillä ne pariskunta hankki kultakaupan joulualennusmyynneistä budjetoitua edullisempaan hintaan.

Juhlien suunnittelun ulkoistamista hääsuunnittelijan käsiin pohdittiin aluksi, mutta lopulta morsian halusi pitää itse langat käsissään.

– Visio oli niin selvänä itsellä mielessä. Työtunteja kului silti yli tuhat.

Summa säästettiin reilussa vuodessa

Pariskunta säästi koko häihin käytetyn summan vuodessa ja neljässä kuukaudessa. Kuinka se onnistui? Henna Nylander-Ankermanin mukaan tarkoilla laskelmilla.

– Teemme aina muutenkin budjetin jokaiselle kuukaudelle. Säästäminen oli helppoa, kun tiesi, mitä menoja on missäkin kuussa.

– Säästimme niin paljon kuin pystyimme, mutta niin, että se ei haitannut normaalia elämistä, Joni Ankerman lisää.

Joni Ankerman myöntää suunnittelun alkuvaiheessa yllättyneensä, kuinka paljon häät tulevat maksamaan.

– Tottakai hääbudjetti on suuri, mutta pätkääkään ei kaduta. Se päivä oli niin tärkeä molemmille. Myös ystävät ja läheiset nauttivat, molemmat sanovat.

Tuoreella avioparilla on seuraava säästökohde jo mielessä. Häämatka Floridaan ja Karibialle on tarkoitus tehdä vuoden päästä.

Kulut häistä:

Morsiamen kulut (mm. hääpuku 1 650 €, sormus 1 000 €, lisäksi meikki, kampaus ja asusteet) yhteensä 3 700 €

Sulhasen kulut (mm. puku 780 €, sormus 600 €, lisäksi asusteet ja hiukset) yhteensä 2 000 €

Ruoka- ja juomatarjoilut 24 henkilölle yhteensä 2 500 €

Juhlatilan vuokra, koristelut ja kukat yhteensä 800 €

Valokuvaus 1 500 €

Lahjat kaasoille ja bestmaneille sekä vieraille, yhteensä 400 €

Paperitarvikkeet kuten kutsut, menut ja kiitoskortit, yhteensä 200 euroa

Muut kulut (mm. jatkotarjoilut, kuljetukset, hääsviitti) yhteensä 2 400 €

Yhteensä 13 500 €

26-vuotias Katariina Kainulainen työskentelee vastaanottovirkailijana ja Markus Häyrynen, 31, logistiikkatyöntekijänä. He asuvat Keravalla ja menevät naimisiin syksyllä 2018.

Katariina Kainulainen ja Markus Häyrynen, 5 100 €: “Itse tekeminen on meille luonnollista”

Kesällä 2017 keravalainen Katariina Kainulainen kyykki anoppinsa kanssa ahkerasti kasvimaalla. Naiset kasvattivat kokeilumielessä kukkia, joista voisi sitoa Kainulaiselle morsiuskimpun tuleviin häihin.

Hääkukkien kasvattaminen kuvastaa hyvin Katariina Kainulaisen ja hänen miehensä Markus Häyrysen hääjuhlien ajatusmaailmaa.

– Olemme luontoihmisiä. Tykkäämme mökkeillä, kalastaa, marjastaa ja tehdä asioita yhdessä. Halusimme, että maanläheisyys näkyy myös häissämme, Katariina Kainulainen kertoo.

Katariina Kainulaisen ja Markus Häyrysen hääjuhlaa tanssitaan syyskuussa 2018. Alttarille pariskunta astelee Tuusulan kirkossa, josta jatketaan hääjuhliin läheiselle seurakuntakodille. Vieraita on kutsuttu 88.

Pariskunnalle on ollut alusta asti selvää, että suurin osa juhlapäivään liittyvistä järjestelyistä tehdään itse.

– Itse tekeminen on meille luonnollista. Tykkään järjestää juhlia, joihin laitan aina ruuat ja leivon tarjoilut, ja siksi haluan tehdä itse esimerkiksi hääkakkuni, Katariina Kainulainen sanoo.

– Haluamme myös käyttää rahaa mahdollisimman järkevällä tavalla. Kysehän on loppupeleissä vain yhdestä päivästä, Markus Häyrynen toteaa.

Vuoden sisällä pariskunta on paitsi harjoitellut hääkukkien kasvattamista myös pohtinut, mihin kaikkeen omaa osaamista voidaan häissä hyödyntää. Katariina Kainulainen on treenannut kakun leivontaa, suunnitellut häämenuun lisukkeita ja kerännyt viinipullon korkkeja itse askarreltavia pöytäkoristeita varten. Markus Häyrynen on suunnitellut hääkuljetuksen omalla kulkuneuvolla ja aikoo hakea juomat itse Tallinnasta.

Myös lähipiiriä on kyselty avuksi. Tuttu maskeeraaja on luvannut tehdä morsiamelle meikin veloituksetta ja tuttu valokuvaaja hoitaa kuvauspuolen sopuhintaan.

Hääbudjetti: Ruokatarjoiluihin kuluu eniten

Myös Katariina Kainulainen ja Markus Häyrynen listasivat OP Median pyynnöstä, kuinka paljon heidän häihinsä kuluu rahaa.

Yhteensä he saivat summaksi 5 100 euroa. Siihen on laskettu kaikki häiden kulut: muun muassa hääpuvut, sormukset, tarjoilut, juhlatilojen vuokrat ja koristelut.

Pariskunnan mielestä se on kohtuullinen hinta melko isoista häistä.

– Muutamiin asioihin joudutaan käyttämään enemmän rahaa kuin olisimme halunneet. Esimerkiksi ruokatarjoiluihin. Alun perin suunnittelin tekeväni nekin itse, mutta tajusin, että jos vastaan ruuista, en voi nauttia juhlapäivästä, Katariina Kainulainen sanoo.

Pitopalvelusta tilattu ruoka vie hääbudjetista isoimman siivun, noin 2 200 €. Katariina Kainulaisen itse tekemälle kakulle tulee hintaa arviolta noin 200 euroa, Tallinnasta itse haettaviin juomiin on varattu 400 euroa. Juhlatilan ja kirkon vuokran pariskunta sai lahjaksi Markus Häyrysen isovanhemmilta, joten niihin ei mene omaa rahaa.

Sormuksiin pariskunta on budjetoinut yhteensä 400 euroa. Niissä on kierrätysidea: Katariinan sormuksen osana käytetään hänen isoäitinsä vihkisormusta. Markus Häyryselle sormusta ei välttämättä osteta ollenkaan.

Hääpukuja ja asusteita ei ole vielä hankittu, mutta niihin on budjetoitu yhteensä maksimissaan 1 000 euroa. Katariina Kainulaisen hääkampaus maksaa 100 euroa, ja Markus Häyrynen huolehtii häihin laittautumisesta itse.

Koristeluihin on varattu 200 euroa, mikä on Katariina Kainulaisen mukaan yläkanttiin, sillä esimerkiksi kukat tulevat ilmaiseksi anopin kasvimaalta. Muihin kustannuksiin, kuten itse tehtyihin kutsu- ja ohjelmakortteihin, on laskettu maksimissaan 100 euroa.

Hääyöstä ei synny kustannuksia, sillä pariskunta aikoo yöpyä joko juhlatilan majoituksessa tai kotona.

Koristeita metsästä

Laadukas ruoka ja juoma on tulevalle hääparille tärkeä osa juhlia. Häämenu räätälöitiin kuitenkin pitopalvelun kanssa sellaiseksi, että osa ruokien raaka-aineista tulee omasta takaa: riistakäristyksen kanssa syötävä puolukkasurvos tehdään omista puolukoista, sienilisukkeen sieniä ovat keränneet Katariina Kainulaisen perheenjäsenet.

– Suppeampi menu tuli edullisemmaksi, ja näin voimme myös hyödyntää itse hankkimiamme kotimaisia raaka-aineita.

Katariina Kainulaiselle häihin liittyvä käsityö on ollut myös yksi tapa ideoida ja tunnelmoida tulevia juhlia ystävien ja sukulaisten kanssa. Koristeluissakin vain mielikuvitus on ollut rajana: Kainulainen aikoo ommella juhlapöytiin kaitaliinat Ikean muutaman euron kankaasta, ja tarjoilukulhojen alle Kainulaisen eno veistää puupölkyt omasta metsästä löytyneistä koivuista.

– Kalliisiin koristeluihin ei ole järkeä tuhlata rahaa. Itse tekemällä saa enemmän omannäköistä ja helposti kierrätettävää. Haaveammattini oli aikoinaan hääsuunnittelija, joten nautin häiden järjestelyistä.

Myös hääasuissa suositaan käytettyä. Katariina Kainulainen aikoo ostaa mekkonsa netin hääkirppikseltä, Markus Häyriselle hankitaan vaatturin mallistosta poistunut edullisempi mallipuku.

Rahansäästö on hyvä asia

suuntaan tai toiseen. Kovin paljoa hääbudjettia ei ole mahdollista kasvattaa. Jos hyvin käy, se voi pienentyä.

– Rahatilanteemme ei ole surkea, mutta toki toivomme, että itse tekemällä voimme myös säästää kuluissa mahdollisimman paljon, Markus Häyrynen sanoo.

Myös Katariina Kainulaisesta omin voimin aikaansaatu rahansäästö on hyvä asia, sillä pariskunta on hiljattain ottanut asuntolainan ja ostanut oman kodin.

Tulevaa hääpäivää pariskunta odottaa malttamattomana.

– Tulossa on laadukkaat, meidän näköiset ja henkilökohtaiset juhlat kohtuullisen pienellä rahalla.

Kulut häistä:

Morsiamen kulut (mm. hääpuku 600 €, kampaus 100 €, meikki 0 €) yhteensä 700 €

Sulhasen kulut yhteensä (puku) 300–400 €

Sormukset 400 €

Ruoka- ja juomatarjoilut 90 henkilölle yhteensä 2 800 €

Juhlatilan koristelut (200 €) ja kukat (0 €) yhteensä 200 €

Valokuvaus 500 €

Muut kulut yhteensä 100 €

Yhteensä 5 100 €